Görünüm'de dün CHP'nin potansiyel kırsal ilçe belediye başkan adaylarıyla ilgili değerlendirme yapmıştım.

YÜZÜGÜLLÜ- ÖZKAN ALP
Bugün de AK Parti'nin potansiyel aday adaylarıyla ilgili analiz yapacağım. AK Parti Sivrihisar'da Hamid Yüzügüllü, Beylikova'da Özkan Alp, Mihalgazi'de Zeynep Akgün, Seyitgazi'de Hasan Kalın, Günyüzü'nde BBP ile işbirliği yapılmaması halinde Remzi Arayıt'la yola devam eder. Alpu'da belediye başkan adayı bolluğu var. Mevcut Başkan Rafet Demirtaş'la AK Parti belediye başkanlığını kazanır mı? Kardeşinin 'belediyeyi levye ile basma olayları' nedeniyle ilçede bir hayli yıpranan Demirtaş'ın 'aday olma ihtimalinin az olduğunu' düşünüyorum. Osmaniyeli 'sendikacı Kemal Kaya ile YİKOB'ta Makine Mühendisi olarak çalışan Hasan Ay'dan birisi Alpu Belediye Başkan adayı yapılabilir. Çifteler ilçesinde 30 Mart 2014 seçimleri bıçak sırtı geçti. Metin Özen 'kıl payı başkan' olurken, Meclis Üyeliğinde 'CHP daha fazla oy' aldı. Mevcut Belediye Başkanı Metin Özen ile yola devam edilir mi? Bazı partililer Özen'in tekrar aday yapılmayacağını iddia ediyor. Ancak partinin önemli bir bölümü de Özen'in 'başarılı olduğunu bu dönemde de aday yapılacağını' savunuyor. Özen veya Devlet Hastanesi eski Müdür Yardımcısı Cemalettin Doyuk'tan birisinin Çifteler Belediye Başkan adayı olacağı belirtiliyor.

MAHMUDİYE'DE
'YILDIRIM' SESLERİ
Mihalıççık Belediye Başkanı İsmail Uysal'ın aday yapılmayacağı kesin gibi. Mihalıççıklılar Dernek Başkanı Nurettin Kaba ile eski Odunpazarı İlçe Başkanı Coşkun Şengün'den birisi aday yapılır. Han'da Çifteliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Vedat Çeliker ile Büyükşehir Belediyesi'nde Veteriner olarak görev yapan Selçuk Değer belediye başkan aday adayılar. Sanki Çeliker adaylık yarışında bir adım önde gibi. Mahmudiye'de eski ilçe başkanı ve belediye meclis üyesi Mustafa Arslan, Eski Meclis Üyesi Mustafa Darcan, 24 Haziran seçimlerinde Milletvekili Aday adayı olan Hatice Çelik İlközen aday adayı oldular. Ağrı kökenli İsmetpaşa Köyünden Fazıl Yıldırım'da aday adayı. Eşi Mesudiyeli olan Yıldırım'ı Ağrılılar Derneği de destekliyor. Yıldırım diğer isimlere göre bir adım öne çıkıyor. Mustafa Arslan'da aday olabilir.

ALTISI CEPTE
Sarıcakaya'da mevcut Başkan Faruk Güler ile YİKOB'ta Yönetici Hüseyin Çam'dan birisi AK Parti Belediye Başkan adayı olacak. Parti kulislerinden aldığım bilgiye göre Çam, Güler'in bir adım önünde. İnönü'de mevcut başkan Kadir Bozkurt aday yapılmayabilir. Eski İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Erdemir'in AK Parti İnönü Belediye Başkan adayı olacağı kulislerde yüksek sesle seslendiriliyor. Seçimlerde 'ittifak yapılması halinde' Çifteler ve Mihalıççık'ın MHP'ye bırakılması bekleniliyor. 31 Mart'ta AK Parti Sivrihisar, Beylikova, Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Mihalıççık ilçelerinde belediyeleri rahatlıkla kazanır.
Han'ı CHP alır. Diğer beş ilçede AK Parti, CHP ve MHP ile çekişir. Eski İl Başkanı Kadir Bıyık'ı aday yapan MHP Çifteler'i alırsa, şaşırmam. AK Parti'nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 'MHP ile ittifak yapılmaması halinde 8 kırsal ilçeyi kazanacağını' öngörüyorum.
------------------------------------------------------

KÖYLÜYÜ 'ÇİLENİN EFENDİSİ' YAPTILAR

Topkaya Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Birlik ve Dayanışma Gecesi geçtiğimiz Cumartesi akşamı Anemon Otel'de gerçekleştirildi.

SÖZLERİ DAMGA VURDU
Görkemli gecede sevilen sanatçı Sevcan Orhan söylediği birbirinden güzel türkülerle davetlilere unutulmaz bir konser verdi. Geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in sözleri damga vurdu. Büyükerşen; 'Atatürk'ün söylediği 'Köylü bu milletin efendisidir' sözü yeniden hatırlanmalı yeniden köylülerimizi bu ülkenin efendisi yapmalıyız' dedi. Büyükerşen gecede yaptığı konuşmada; 'Köylerin mahalle yapılıp da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanması sonucunda konunun üzerine eğildiğimiz zaman pek de içimizin açılacağı tablolar görmedik. Sebebine gelince arkadaşlarımız hesapladılar 15 sene sonra Eskişehir köylerimizde yalnız boş bir cami, terkedilmiş okul binası boş bir kahvehane kalacaktır. Köylerimizin nüfus ortalaması 65. İki büklüm ihtiyarlar, hanımlar ve beyler köyde yaşıyorlar' diye konuştu.

'BEBELER OTOBÜS İTİYOR'
Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Eskiden köy okulları olurdu. Bir öğretmen bir sınıfta 5 sınıfı okuturdu. Köylerde gördüğüm manzara içimi sızlatıyor. O köy okullarındaki lojmanın kapıları kırılmış, camları kırılmış. Taşımalı eğitim diye yeni bir şey icat edilmiş. Bir ağacın altında gelecek otobüsü bekliyor. Kurt gelir çakal gelir diye köyün erkekleri sırayla nöbet tutar. Otobüs geliyor çocukları kilometrelerce uzaktaki okula götürüyor. Belki okulun binası daha iyi. Belki okul binasında öğretmen sayısı daha fazla. Ama ne yapalım ona da razı olduk ama otobüsler kara saplandığı zaman şoför bebelerden rica ediyor. Onlarda inip otobüsü itiyor. Böyle bir eğitim sistemi olmaz beyler. Aynı zamanda köye baktık. Eskişehir iç Anadolu'nun batı bölgesinde kalkınmış bir şehir. Köylerin bir bölümü Porsuk ve Sakarya nehri yakınında. Köyler üretim bakımından Türkiye koşullarına göre iyi durumdadır. Köyden şehre göç nedeniyle tarım bitmiş hayvancılık bitmiş.'
SAMAN İTHAL EDEN ÜLKE
Yılmaz Hoca tespitlerinde son derece haklı. Ne yazık ki Büyük Önder Atatürk'ün 'Milletin Efendisi' olarak tarif ettiği köylüyü 'Çilenin Efendisi' yaptılar.
Tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyi, 'saman ithal eden' memlekekt yaptılar. Tarımı ve hayvancılığı bitirdiler.Topkaya Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Büdüş'e de bir parantez açmak istiyorum. Kendisi son yıllarda Eskişehir cemiyet hayatında öne çıkan isimlerin başında geliyor 38 Alevi Derneğini bir çatı altında birleştiren Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu Başkanlığını yapıyor. Büdüş öncülüğünde Platform tek ses olarak, 'kentimizin sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılarda' bulunuyor.
Eğitimci kimliği, geniş bakış açısı ve vizyonuyla öne çıkan Büdüş'ün önümüzdeki süreçte Eskişehir siyasetinde 'önemli bir aktör olacağını' düşünüyorum...
------------------------------------------
FOTO ŞAKA

CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar:
Hocam, İl Başkanlığım döneminde kırsal ilçe ve köyleri karış karış gezdim.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Sinan çok gezdiğin oralarda 24 Haziran'da aldığımız oydan, seçilebilecek aday bulamamızdan belli oluyor(!)
------------------------------------
FIKRA
HEPSİ CENAZEDE

Bob'a şirketi ödül olarak bir Super Bowl bileti armağan etmişti. Gidip stada girdi ki yeri en köşenin en arka sırasında.. Yani sahaya, tepede reklam afişi dolandıran uçaktan biraz daha yakın. İlk çeyrek biterken baktı ki, en güzel yerde bir koltuk boş.. Şansını denemeye karar verdi.. Çeyrek arasında oraya koştu. Orada oturan adama 'Burası boş mu' diye sordu. 'Boş' dedi, adam.. 'Hayret' dedi Bob, otururken.. 'Hem de Super Bowl'da böyle bir koltuğu, hangi akıllı boş bırakır ki..' Adam cevap verdi.. 'Bu yer aslında benim. Karımla birlikte gelecektik. Ama onu kaybettim. 1977'de evlendiğimizden beri, bu onunla gitmediğim ilk Super Bowl!.' 'Çok üzüldüm' dedi Bob.. 'Ama gene de getirecek bir yakınınız, dostunuz olmalıydı. Akraba falan..' 'Olmaz olur mu' dedi adam.. 'Ama hepsi cenazede..'