Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) nedir? ÇED; 'Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.'

KÜTAHYA SUYUNA SAHİP ÇIKIYOR
Eskişehirlilerin şehir şebeke suyunu besleyen Porsuk Çayı'na kaynaklık eden Murat Dağı'nda siyanürle maden arama çalışmalarına '8 Mayıs tarihinde ÇED olumlu kararı' verildi. Bu skandal kararı biz Muhabirimiz Meltem Karakaş Kaya'nın haberinden öğrendik. Bu ÇED kararı önce Kütahya'da sonra Eskişehir'de büyük tepkilere yol açtı. Uşak-Kütahya il sınırında yer alan Murat Dağı, 'yöredeki dört büyük su kaynağı olan Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı'nın doğduğu yer olarak biliniyor. Uzmanlar, Kütahya'da vatandaşların tepki gösterdiği 6 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan 'altın-gümüş arama projesinin hayata geçmesi durumunda, bölgede ciddi bir kuraklık yaşanacağını ve ağaçlar ile canlıların da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını' ifade ediyor. AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak ve AK Parti Gediz İlçe Başkanı Mesut Yörük, ortak bir açıklama yaparak kamuoyunda oluşan tepkilerden kaynaklı 'ÇED raporunun iptal davasının açıldığını' duyurdu. Kütahya'da AK Partililer dağına, doğasına ve suyuna sahip çıkıyor. Ranta kurban edilmemesi için var güçleriyle çalışıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de Porsuk Çayı'nın kaynağı olan Murat Dağında maden arama çalışmaları için verilen 'ÇED Olumlu' kararına dava açacak. Büyükşehir Belediyesi de Porsuk Çayı'nın kaynağı olan Murat Dağında maden arama çalışmaları için verilen 'ÇED Olumlu' kararına dava açacak.

BİZİM VEKİLLERDE KARŞI ÇIKMALI
Bir Eskişehirli olarak ÇED kararına karşı hukuk mücadelesi yapan AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak ve AK Parti Gediz İlçe Başkanı Mesut Yörük'ü kutluyorum. Aynı duyarlılığı AK Parti'nin Eskişehir Milletvekillerinden de bekliyorum. Alpu'ya kurulması planlanan zehir santraline karşı mücadele etmeye çağırıyorum. AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve İl Başkanı Zihni Çalışkan Eskişehirlilerin istemediği zehir santralinin kurulmasına izin vermemeliler. Bu konuda Kütahya'yı örnek alarak, Alpu'nun verimli topraklarına sahip çıkmalılar. Bir Kızılderili sözü vardır. 'Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak' diye. Ülkeyi yönetenler ve halk çok geç olmadan temiz su kaynaklarını, verimli tarım arazilerini ve ormanlarına sahip çıkmalıdır...

**


BÜYÜK KAPTAN
İMPARATORA KARŞI
Tarih 20 Aralık 1975. Yer İnönü Stadı. Son Dünya Şampiyonu Batı Almanya ile Türkiye özel milli maç oynuyor. Almanların 'İmparator' lakaplı Kaptanı 'Franz Beckenbauer ile Türkiye A Milli Futbol Takımı Kaptanı İsmail Arca maç öncesi birbirlerine başarı' diliyor. Almanya maçında A Milli Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Coşkun Özarı'ydı. Milli takımın kalesini Rasim Kara korudu. Defansımız; 'İsmail Arca, Kadir Özcan, Turgay Semercioğlu ve Alpaslan Eratlı'dan oluştu. Ortasaha da 'Fatih Terim, Engin Verel, Sabahattin Erbuğa' yer aldı. forvette 'Cemil Turan, Ali Kemal Denizci ve Gökmen Özdenak' görev aldılar. Beckenbauer'in kaptanlığını yaptığı Almanya maçı 5-0 kazandı. Eskişehirspor Anadolu'da Futbol İhtilalini yaparak, üç büyüklere kafa tuttuğu yıllarda takımın en önemli parçalarından birisi de İsmail Arca idi. Taraftarın 'Büyük Kaptan' diye sevgiyle bağrına bastığı Arca, 1948 yılında İnegöl'de doğdu. 1965 yılında Kırmızı Şimşeklere transfer olan Arca, ES ES'in Sevilla Zaferi'nde, 1971'de Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğunda ve 1972 yılında Başbakanlık Kupası şampiyonluğunda yer alan bir büyük efsaneydi. 27'si A olmak üzere 53 defa milli olan İsmail Arca Eskişehirspor'da 17 yıl aralıksız top koşturdu. ES ES'te sevincin yanında hüznü de yaşadı. Eskişehirspor 1981-1982 Sezonu'nda İkinci Lige düşerken takımın kaptanı İsmail arca idi. 1982 yılında futbolu Eskişehirspor'da bıraktı. 400 maçta ES ES'in kaptanı olarak sahaya çıktı. A Milli Takımda da Fatih Terim, Şenol Güneş, Mustafa Denizli ve Cemil Turan gibi önemli futbolcuların da kaptanlığını yaptı.

**

ŞAKA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Donald, Türkiye'ye ne zaman geleceksin?
ABD Başkanı Donald Trump: Aslında Rusya'dan S-400 füzeleri aldığın için hiç gelmeyi düşünmüyordum. Sonra duydum ki; Türkiye'deki plazamda kiralarını ödemeyenler varmış. Onların ifadesini almak için mutlaka geleceğim.
**

İLK METRO
İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosudur. 1863 yılında hizmete giren ve dünyada ilk olan Londra metrosu atlar tarafından çekilen ahşap vagonlardan oluşmaktaydı. Yeraltında olması nedeniyle penceresiz olan bu vagonlar yolcularda klostrofobiye neden olduğundan, daha sonra her birine pencere açılmıştır.
**
TECAVÜZ
Çok güzel bir kadın eczaneye girip bir şişe kolonya istemiş. Tezgahtar
şişeyi sarmış, kadın da parayı uzatmış... Tezgahtar paraya bakmış:
- Maalesef bu parayı alamam, sahte!
Kadın çok bozulmuş:
-Demek bana tecavüz edildi...