Beni tanıyanlar bilir, tüm kent içi ulaşımımda bisikleti tercih ederim. İşe, çarşıya, pazara her yere, her gün bisikletle gider gelirim.
Geçen hafta havalar soğudu, malum. Yollar kar, buz bisikletimi kullanamadım. Osmangazi Üniversitesine gitmem gerekti bir kaç kez.
Nedir o tramvayın hali. Daha Üniversitenin durağından doluyor, balık istifi. Yetmiyor, her durakta bir, iki daha. Ne yapsın vatandaş, binecek mecbur, herkesin işi gücü var.

Her her gün nasıl çekiyorsunuz bu eziyeti? Alın bir bisiklet kurtulun. Neden mi?
1.) Bisiklete binmek eğlencelidir. Mutlu hissettirir kendini. Stresi yoktur. Balık istifi ezilmezsin otobüste, tramvayda. Ama yakınlıktan hoşlanıyorsan, yanındaki ile sarmaş dolaş, kucak kucağa gitmeyi seçersin onu bilmem.
2.) Araba da çözüm değil, kabul edin. Kent merkezinden geçiyorsan, trafikte sıkışıp kalacaksın kurtuluş yok. Beş yüz metreyi yarım saatte gittiğimi bilirim o trafikte. Ama bisikletim varsa geçip giderim trafikte düğüm olmuş araçların yanından. Ara sokaklar, arka yollar, parklar, kaldırımlar bisiklete açıktır hep.
3.) Bisikletin kent içinde ortalama hız 15-20 km. Eskişehir'de kent merkezine doğru yarım saatte ulaşabilirsin bu hızda. Trafiğe takıldım, otobüsü kaçırdım yok. Her randevuya zamanında yetişirsin.
4.) Bisiklet en ucuzu. Şehir içi ulaşımda 1000 liralık bir bisiklet yeter, artar. Arabayla 10 km'yi 10 liranın altına gidip gelemezsin. Toplu taşıma bile gidiş geliş 10 lira neredeyse. Bu hesapla 100 günde bisiklet bedavaya gelir. Ondan sonrası artık yol bedava. Şimdi söyle, tramvayla, otobüsle, arabayla yolculuk, paranla rezil olmaktan başka nedir?
5.) Bisiklet en basiti. Binmek çok kolay. Herkes yapabilir, çocuk oyuncağı. Özel bir eğitim, bilgi, belge, ehliyet gerekmez. Bakım, onarım, yağı değiştir, yakıt al, bunların hiçbiri yok. Arada sırada lastiklerin havasını kontrol et, zinciri yağla tamam. Bir de bisikletini çaldırma. İyi bir kilit lazım.
Bisiklete bin kendini de kurtar, tramvaydakileri de. Otobüse, tramvaya binenlerin küçük bir kısmı bisikleti seçse, kalanlar da biraz rahatlar.

ŞEHİR BİSİKLETİ
Şehir bisikletleri kent içi ulaşım ve bisiklet gezileri için tasarlanmışlardır. Rahat seleleri sürüş konforunu artırır, sürücüye dik oturma fırsatı sunar. Çamurlukları ve bagajları standart donanımlarıdır.
Şehir bisikletlerinin üstünlükleri:
1. Dik oturarak sürüş olanağı sunar.
2. Uzun sürüşler ve kamplı turlar için uygundur.
3. Büyük bagajlar ve ağır yükler taşınabilir.

Eksileri:
1. Amortisör olmayan modeller bozuk zeminlerde sürüş konforunu düşürebilir.
2. Dik oturuş nedeniyle rüzgar direnci artar. Rüzgarlı havalarda yol almak güçleşebilir.

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
26 Aralık
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
27 Aralık
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
28 Aralık
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45
28 Aralık Cuma Critical Mass EsPark 222 Kapısı 19.00