Anadolu Yıldızlar ligi diye bir lig kuruldu birkaç yıl önce. Spor bakanlığı projesi, özünde güzel bir proje fakat uygulamada sıkıntılar olduğu bir gerçek.
Proje aslında olimpik dallarda spor yapan çocuklarımız için devlet bütçeli büyük bir proje. Önce bu projenin iyi yanlarını dile getireyim. Olimpik dallarda sporcuların müsabaka tecrübelerini arttırmak, kabiliyetlerini geliştirmek ve bunun için İl bazında takımlar oluşturarak Olimpiyatlara sporcu seçmek iyi yanı bu, buraya kadar her şey normal. Aksaklıklar İl takımını seçerken başlıyor. Türkiye derecesi veya ilk sekize kalan sporcular ile Milli takım adına yarışmalara katılan veya Milli takım kamplarına katılmış sporcular İl seçmelerine katılamıyor. İlk sekizle sınırlamaları yanlış, ilk üç deselerdi daha iyi olurdu. İlk sekize girmiş sporcular henüz kendilerini gösterememiş demektir. İl seçmelerinde yaşanan olumsuzlukları saymıyorum bile.
Takımı seçtiniz yola çıkacaksınız ve bu iş için ayrılan bütçe sporcunun günlük harcırahı 33,5 TL ve üstüne yol parasını ekleyin. Şimdi bu sporcu gideceği yerde günlük 33,5 TL ile geçinmek zorunda. Ben üşenmedim sordum Öğretmen evi günlük konaklama ücreti 38 TL yani bu para ile sporcuyu öğretmen evinde bile yatıramıyorsunuz. Bir de bu sporcunun sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeğini ilave edin çıkın hesabın içinden çıkabilirseniz. Kafile başkanları ya ucuz, izbe ve sağlıksız hatta ve hatta ahlaksız konaklama yerlerini tercih edecek, ya da ben size söyleyeyim, en büyük destekleyici velilere müracaat edilecek. Başka bir çıkar yolu yok bunun. Bizim eşsiz vefakar, cefakar anne ve babalarımız bu projeyi tamamlayan en büyük etken olacaklar ve geçmiş yıllarda da oldular. Her şeyi devletten beklememek lazım eyvallah ama bu projeyi yapıyorsa birileri en ince ayrıntısına kadar düşünmeli. Bu sporcu ne içer, ne yer, nerede yatar. Kaş yapalım derken göz çıkarmamalı.
Alt yapısını hazırlamadan, kaynağını düzenlemeden yapılan bu projede sona gelindiğinde de elle tutulur bir sonuç alınıyor mu? Bilmem, ama alınıyor ki üç yıldır ısrarla yapılıyor. Yetkililerden isteğim, bu projeyi revize etmeleri, günlük harcırahı Türkiye şartlarına göre düzenlemeleri, yoksa olimpiyatlarda alınan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda proje gayet güzel bir proje ve yapılması gerekiyor. Vesselam…