Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı'ndan Görünüm'de 5 Kasım'da 'Eğitimde Kostüm Parası Skandalı' ve 7 Kasım'da 'İlk Düğme Yanlış İliklenirse Diğerleri de Yanlış Gider' başlıklı yazılarımla ilgili açıklama geldi.

'RAHATSIZLIK DUYDUK'
Fakültenin Halk Oyunları Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Keleşoğlu imzalı açıklamada yaptığım habercilikten dolayı bana teşekkür edilirken; okullarda öğrencilere verilen sertifikalarda bilgileri ve onayları olmadan üniversitenin ve topluluklarının adının olmasından son derece rahatsızlık duydukları belirtildi. Konunun ilgili birimlerle paylaşıldığı ifade edilirken; üniversitenin soruşturma için girişimde bulunulduğu kaydedildi. Yazımı okuyamayanlar için önce kentimizde yaşanan skandal olayı özetleyeyim. İl Milli Eğitim Müdürlüğü özel bir dans eğitim merkeziyle protokol imzalıyor. Yapılan protokol sonrasında bu şirket ilimizde gelir düzeyi en yüksek velilerin olduğu ilk ve ortaokullarda toplantı ve seçmeler yapıyor. Bu okullarda yaptıkları veli toplantılarında 200, 300, 200 olmak üzere üç taksitle 700 Lira kostüm ve kursiyer ücreti istiyor. Seçtikleri öğrencilere; 'Eskişehir İli genelindeki okullarda gerçekleştirilecek olan Anadolu Efsaneleri Dans Topluluğuna katılmaya hak kazandınız' yazılı sertifikalar da veriyorlar. Sertifika belgelerinde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Halkoyunları Topluluğu da proje ortağı olarak gösteriyorlar. Yaşanan bu duruma tepki gösteren eğitimciler ve veliler bana ulaştı. Ben de bu olayı gündeme taşıdım.

SERTİFİKA YALANLIYOR
İl Milli Eğitim Müdürlüğü protokolü iptal etmek yerine gönderdikleri bilgi notuyla bu skandalı savunmaya çalışıyor. İl Milli Eğitim Müdür Vekili Özden Akkaya imzalı bilgi notunda; 'Protokol Müdürlüğümüz ve 7 Sanat Yetenek Kursu arasında yapılmış olup, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin kesinlikle bir ilgisi yoktur. Proje kapsamında öğrencilerin ve velilerin gönüllü olarak kursa katılmalarını talep etmeleri halinde, alınacak ücretler, yapılacak toplantı ile bu velilere duyurulacaktır. Bahsi geçen ücretler sadece kıyafet, müzik ve bunun gibi konularda alınacak ücretlerdir. Velilerden alınacak bu ücretler okul aile birlikleri ile birlikte değerlendirilecektir' deniliyor. Ancak seçilen öğrencilere verilen sertifikanın üzerinde 'Anadolu Efsaneleri Başlangıç Projesi Eskişehir ili genelinde belirlenen pilot okulların birleşimi ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilecektir. İmzalanan eğitim iş protokolü ile proje Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Halkoyunları Topluluğu tarafandan üstlenecektir' İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve 7 Sanat Yetenek Kursu'nun logolarının olduğu sertifikalar Özden Akkaya'nın bu açıklamasını yalanlıyor. Böylece özel şirketin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bilgisi dışında logosunu da kullanarak, öğrencilere sertifikalar dağıttığı ortaya çıkıyor.

VELİLER ALDATILMIŞ
OLMUYOR MU?
Bende İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne konuyla ilgili şu soruları yönelttim; 'İl Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı olmadan sertifikalara bu logo konulabiliyor mu? Yoksa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ankara Üniversitesi'ni temsil edecek yetkisi olmayan kişilerle protokol mu yaptı? Öğrencilere dağıtılan sertifikalarda yazılanlar mı doğru yoksa Akkaya'nın açıklamaları mı doğru? Özel bir firma İl Milli Eğitim'in haberi olmadan nasıl okullarda toplantı yapıp velilerden ücret talep edebilir? 'Bunun gibi konularda alınacak ücretler' nedir? Kıyafet, müzik ve bunun gibi konularda alınacak ücretler daha önce belirtildiği gibi 700'er lira mı?
Seçmeler yapılmadan önce neden velilere; 'Çocuğunuz seçildiği takdirde kıyafet, müzik ve bunun gibi konularda ücret alınacak' denilmedi? Şimdi seçildiği için büyük sevinç yaşayan bir çocuk, ailesi para vermediği için dans grubuna katılamazsa, onun yaşayacağı hayal kırıklığının hesabını kimler verecek? Böyle bir durumda o ailenin yaşayacağı travmanın ne olacağı hiç düşünüldü mü? Bu iş için ücret isteneceği daha önce söylenilseydi seçmelere bu kadar katılım olur muydu? Seçmeler öncesinde 'alınacak 700'er liralık ücretin gizlenmesiyle' veliler aldatılmış olmuyor mu?' Yazımı 'Vali Özdemir Çakacak, 'tespit ettiğim tutarsızlıkları' dikkate alarak, 'bir sonraki yanlış düğmelerin' iliklenmesine izin vermemeli. Çocuklarımızın ve velilerin 'mağdur edilmelerinin' önüne geçmeli' diye sonlandırdım. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilikten sorduğum sorularla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak Ankara Üniversitese Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı adının farklı kişi ve kurumlarca kullanılmasından rahatsızlık duyarak, konunun soruşturulması için harekete geçti. Bu skandal olayı benim haberim sayesinde öğrendikleri için de yazılı açıklama göndererek; teşekkür ettiler.

'YAPMIŞ OLDUĞUNUZ
HABER SAYESİNDE'
Fakültenin Halk Oyunları Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Keleşoğlu imzalı açıklamanın tamamı şöyle; 'Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Halk Oyunları Topluluğu (EBF-HOT) 1990 yılında fakülte bünyesinde kurulmuş bir öğrenci topluluğudur. Öğrencilerden oluşan topluluğun her yıl topluluk üyeleri arasından seçilen bir yönetim kurulu bulunmaktadır. Topluluğun akademik danışmanlığı da tarafımdan yürütülmekte olup; topluluk Ankara Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından akredite edilmiştir. Topluluk çalışanlarının Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bilgisi dahilinde yürütülmektedir. Topluluğumuzun adı 'Sonhaber Gazetesi Yazarı Ayhan Aydıner'in 5 Kasım 2018 tarihli 'Eğitimde Kostüm Parası Skandalı' ve 7 Kasım 2008 tarihli 'İlk Düğme Yanlış İliklenirse Diğerleri de Yanlış Gider' başlıklı yazılarında yer almıştır. İlgili haberde yer alan 'Anadolu Efsaneleri' adlı proje hakkında topluluk danışmanı olarak tarafımın, fakülte dekanlığının, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının hiçbir bilgisi ve onayı bulunmamaktadır. İlgili projenin ortağı olmadığımız bilgisi Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da belirtilmiştir. İlgili yazıda yer vermiş olduğunuz sertifikalarda topluluğumuzun adının yer aldığına dair bilgiyi de sizden edinmiş bulunmaktayız. Topluluk Danışmanı olarak tarafımın ve bağlı bulunduğum birim yöneticilerinin de bu sertifikaya ilişkin 'herhangi bir bilgisi ve onayı' bulunmamaktadır. Topluluk adının 'haberimiz olmadan farklı kişi ve kurumlarca verilen sertifikalarda yer almasından' dolayı son derece rahatsız olduğumuz belirtmek isterim. Ankara Üniersitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Halk Oyunları Topluluğu adının 'herhangi yazılı izin alınmadan kullanılmış olmasından dolayı rahatsızlığımız', üniversitemizin ilgili birimleri ile de paylaşılmıştır. Üniversitemiz konu ile ilgili 'soruşturma için girişimde' bulunmuştur. 'Yapmış olduğunuz haber sayesinde' duruma ilişkin bilgilendirilmiş bulunmaktayız. Haberciliğiniz için tarafınıza ayrıca 'teşekkürlerimi' sunarım.'

-----------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı:
Yılmaz Hocam Eskişehir'e stadı, çevre yolunu, batçıkları, Şehir Hastanesini Dede Korkut Parkını yaptık. Millet Bahçesini de yapacağız. Buna rağmen niyeherkes sizi seçimin favorisi görüyor?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Nabiciğim, Eskişehirlilerin bütün bunları eşinin bileziklerini bozdurarak yaptırmadığını bildiği için olabilir mi?
-----------------------------------------
FIKRA
TECAVÜZ

Çok güzel bir kadın eczaneye girip bir şişe kolonya istemiş. Tezgahtar şişeyi sarmış, kadın da parayı uzatmış... Tezgahtar paraya bakmış:
- Maalesef bu parayı alamam, sahte!
Kadın çok bozulmuş:
-Demek bana tecavüz edildi...