Uzunca bir süredir aşkla ilgili düşüncelerimi merak edip, bu konuyla ilgili makalelere yer vermem konusunda okurlarımdan dönüşler oldu.
Mademki bu günkü güncel siyasetle ilgili makalem, abla rütüğünden geçmediğine göre, aşkla ilgili yazayım dedim.
***
Yaklaşık üç ay sürecek bir eğitim çalışmasında, yeni bir kız arkadaş edindim, fakat arkadaşlığımız çok uzun sürmedi, beşinci gününde bitti. Onun sorduğu günümüz aşk sohbetleri konusunda pek cahildim.
Tek sohbet sürekli sevgilisi ile ilgili sorular sormasıydı,'Böyle yapıyor, şöylemi yapsam. Çok zengin ama kesenin ağzını nasıl açtırsam! Kahretsin ayrıldık döner değil mi?'ve benzeri sorular.
Anlamıyorum dedim.
Neden dedi.
Günümüz aşk sohbetlerinden sıkılıyorum. Konuyu değiştirsem de, dönüp dolaşıp aynı yere varıyorduk.
Güzelsin illaki hayatında biri vardır neden anlatmıyorsun,klasik oğlak burcu diye ketumlukla suçladı.
Hayatımda sadece sevdiğim ya da sevebileceğim insanlara yer veririm. Bu sebepten bu konuda tecrübe konuşmuyor, yani tecrübeli değilim bu zamanın aşkları konusunda dedim.
Kendinden çıkıp, bana döndü
'Ya sen gerçekten etrafına saçtığın ışığın farkında değilsin, bir baksana etrafına seninle ilgilenen o kadar çokinsan var görmüyorsun körsün.Çıksana değişiklik olur' dedi.
Çok beğenilmek, çok kişiyle çıkmak anlamına gelmiyor.Günümüzde öyle algı yaratılması, popüler kültürün dayatmasıdır dedim.
Kadın her zaman etrafındakiler tarafından ilgilenildiğini anlar, eğer anlamamazlıktan geliyorsa, hoşlanmadığı için ve karşısındakini kırmamak içindir, yani halk deyimiyle aptalı oynar.
Fakat aşk üzerine şiirler, kitaplar okumuşluğum çok olmuştur. Mesela dünyada efsaneleşmiş aşklar gibi ya da aşkın bilimsel açıklaması gibi, uzun uzun konuşabilirim.
Anlayacağınız günümüz aşkları ilgi alanım değil. Günübirlik aşklar, çıkar üzerine kurulmuş aşklar!
Bir erkeğin, kadına beni seversen sana şunu alacağım ve benzeri.
Ya da bir kadının erkeğe seni seversem, üzerime şunu yapacak mısın, ?Muhabbetleri.
Hediye almak ve vermek güzeldir. Gönülden isteyerek alınan hediye farklıdır.Gelirsem üzerime şunu alacak mısın farklıdır.
Kısa bir süre önce metrobüste yolculuk yapan iki sevgiliyi gördüm.Erkek oturuyor, kız ayakta gidiyordu. Başta erkek rahatsız diye düşündüm, kız çok yorgunumkalkar mısın birazda ben oturayım dedi. Erkek ise hayır diyerek gülümsedi.
Nerede sevdiği için dağları delen Ferhat, nerede kız arkadaşı ayaktayken, rahatlıkla oturan günümüz erkeği.
***
Gerçek aşk için en güçlü duyguda denilebilir.Romana, şiire, öyküye, tiyatroya, sinemaya ilham olmuştur. Hatta en çok işlenen konudur.
Bazı Aşklar vardır ki birer efsanedir. Kimi ilahi aşka kavuşuyor, kimi aşkla yanıp tutuşup kül oluyor… İşte Türk ve dünya seçmelerinden en efsane aşk hikayelerin birkaç örnek…
Şirin ve Ferhat Aşkı
'Efsaneye göre Ferhat, Persler döneminde yaşamış ünlü bir nakkaştır. Sultan Mehmene Banu'nun kız kardeşi Şirin için yaptırdığı köşkün süslemelerini yaparken Şirin'i görür ve birbirlerine sevdalanırlar. Ferhat, Sultan'a haber salarak Şirin'i istetir. Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır. Ferhat, bu acı haber üzerine, elinde tuttuğu külüngü havaya atar, düşen külünk Ferhat'ın başına isabet eder ver Ferhat orada can verir.'
Ferhat'ın acı haberini alan Şirin korku ve heyecanla olayın geçtiği kayalığa gelir. Ferhat'ın öldüğünü görünce bu acıya dayanamaz ve kayalıklardan aşağı yuvarlanarak Ferhat'ına kavuşur.
'Derler ki, her bahar iki mezar üzerinde iki gül bitermiş. Tam birbirlerine kavuşmak üzereyken, mezarların ortasında bir karaçalı peyda olur, iki gülün kavuşmalarını engellermiş.'
Romeo ve Juliet Aşkı,
Romeo ve Juliet, aileleri birbirine düşman olan ve bu düşmanlığın içinde aşklarını yaşamaya çalışan iki gençtir. Aşklarını yaşayamayan ve kavuşmaları imkansız olan sevgililerden Juliet, başka biriyle evlendirileceği günün hemen öncesinde bir rahipten yardım alarak kendisini bir kaç saatliğine ölmüş gibi gösterecek olan bir zehir içer. Planını Romeo'ya iletmesi gereken haberci görevini yapmaz ve Romeo Juliet'in ölüm haberini alarak Juliet'in cansız sandığı bedeninin yanında kendisini öldürür. Juliet uyandığında Romeo'nun ölmüş olduğunu görerek zehir içer ve intihar eder. İki gencin bu trajik sonu aileleri arasındaki düşmanlığı sona erdirir.
Mark Antony ve Kleopatra Aşkı
' Öyle güçlü bir aşk yaşamışlar ki ayrılmaları için savaş başlatılmış. Mark Antony, Kleopatra'ya olan aşkı yüzünden karısı Octavia'dan ayrılınca, Octavia'nın erkek kardeşi Octaivan roma ordusunu onları yok etmek için Mısır'a getirmiştir. Fakat iki aşık ayrılmak yerine intihar etmeyi tercih etmişlerdir.'
***
İlahi Aşk ise farklıdır, herkese nasip olmaz. Mevlana, Yunus emre ve pek çok halk ozanı buna örnektir.Kaderde sevmek var ama kavuşmak yok ise şayet, olsun! Vuslata aşık gönül susmaya razı. Demiş Mevlana.