Sevgili okurlar;
Geçtiğimiz hafta köşemizde neden kaybediyorlar diye bir yazı kaleme almıştım. Bazı çevreler olumlu karşılarken, bazı kesimlerde bunun az olduğunu, bunun devamının yani, kaybettirenlerin en büyük etkenlerden birisinin de yürütme organları olduğunu, yani kısa bir deyimle bürokratlar olduğunu ısrarla ve üzerinde durarak izah etmeye çalıştılar.
Ben de naçizane İslam tarihinden bugüne kadar olan devlet- millet araştırmasını inceleyerek, bu kişilerinde haklı noktaları olduğunu kabul etmek durumunda kaldım.
4 halifenin büyüklerinden Hz. Ömer bir vilayete vali tayin eder. Aradan uzun bir müddet geçtikten sonra valinin durumunu kontrol için bir müfettiş görevlendirin.
Giden müfettiş bayağı bir kalır ve Hz. Ömer'e bir rapor sunar. Müfettiş raporunda her şeyin iyi olduğunu, halkın hiçbir kesiminden şikayet gelmediğini Hz. Ömer'e iletir. Halife Ömer, hemen emir verir. Ve o valinin derhal, görevden azlini ister. Nedenini sorduklarında ise, bir vali her kesime mavi boncuk çalışıyorsa, o valinin görevde kalması olmaz demiş. Vatandaş, devletin bürokratlarını memurlarını, devletin temsilcisi kabul ettiği için bir memurun, bir bürokratın yaptığı iyiliği veya kötülüğü devlete mal eder.
Bu nedenle devletini seven bir memur veya bürokrat devlet adına iş yaptığını unutmamalı. Vatandaşın devletinden, hükümetinden soğumasına ve dediğimiz gibi parlamenterinden yüz çevirmesine ve dolayısıyla kaybetmesine vesile olur.
Yani bürokratların tutumlarının da en az belki de parlamenterlerden çok daha fazla kaybetmede payı vardır.