Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Milli Eğitim Bakanlığı'nı karıştırdı. Bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı, soruşturmalar sürüyor.
Bilindiği gibi; LGS yerleştirme sınav sonuçlarına göre; 1 milyon 268 bin kontenjanın 342 bininin boş olmasına rağmen 91 bin öğrenci boşta kaldı.
Bakanlıkta çok sayıda bürokratın görevden alınmasına, hatta odalarının kapıları kırılarak boşaltılmasına yol açan iddialara göre 'Liselere yerleştirme işlemlerinin tümü yanlış yapıldı. En az 700 bin öğrenci yanlış yerleştirme kurbanı oldu.'

ALGORİTMA DEĞİŞTİRİLDİ Mİ?
LGS'de algoritma; öğrenci tercihlerinin, yerleştirme kılavuzuna göre bilgisayara kodlanması ve öğrencilerin tercihlerine göre bilgisayar ortamında yerleştirmelerinin yapılması işlemi anlamına geliyor .
Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bu sistemi 11 ay boyunca kurgulayan eski müsteşar yardımcısı Muhterem Kurt, Bakanlık bürokratlarını ve Bakan Ziya Selçuk'u ağır bir şekilde eleştirdi. Yerleştirmenin, algoritmanın değiştirilmesi nedeniyle doğru yapılamadığı iddia edildi.
Bunun üzerine, muhterem Kurt hakkında soruşturma başlatıldı. Yerleştirme işlemlerinden sorumlu Ölçme Değerlendirme Genel Müdürü Bayram Çetin ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı görevden alındı.

HATALAR ZİYA SELÇUK'A YÜKLENMEK Mİ İSTENİYOR?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a 'eski kadrolar' tarafından engellemeler yapılacağı zaten tahmin ediliyordu. Ancak, bu işten yine öğrenciler zararlı çıkacak gibi görünüyor.
Aslında eğitimin içinden gelen herkes yeni sistemdeki 'asıl hedefi' çoktan anlamıştı.
Tüm kurgu 'arka bahçe' olarak tanımlanan imam hatipleri yaygınlaştırmak ve imam hatiplerdeki öğrenci sayısını artırmak üzerine kurulmuştu. Kontenjanlar buna göre belirlendi, 'talep olduğu gerekçesiyle' yeni imam hatip okulları açıldı.
Oysa gerçek durum çok farklıydı.
Tüm tercih dayatmalarına rağmen imam hatip liseleri ve meslek liselerinde 320 bin üzerinde kontenjan boş kaldı.

ESKİŞEHİR'DE DE DURUM FARKLI DEĞİL
Liselere Geçiş Sistemi'ndeki (LGS) yerleştirmede Eskişehir Anadolu liselerinde oluşturulan 4 bin 236 kişilik kontenjandan sadece 488 boşluk kaldı.
İmam hatip liselerinde 1388 kontenjan açılmasına rağmen sadece 334 öğrenci bu okullara yerleştirilebildi. Üstelik İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, daha önce 1940 olarak açıkladığı imam hatip kontenjan sayısını şimdi neden daha düşük gösterdiğini hala açıklayamadı.
Sayın Necmi Özen açıklamalarında; Kılıçoğlu, Salih Zeki, Fatih Anadolu liselerine çok fazla yığılma olduğu bilgisini (!) verdi. Adı geçen okullarda bu durumun oluşacağını zaten tüm Eskişehir biliyordu.
Tunalı Ortaokulu'nu yüksek kontenjanla bir gecede imam hatip lisesi haline dönüştürmeyi bilen, birçok okula imam hatip sınıfları açan Sayın Özen, bu Anadolu liselerine fazla talep olacağını bilmiyor muydu?

BİR KUŞAK DAHA 'FEDA' EDİLMESİN...
Lise yerleştirme krizi üzerine MEB'in üç formül üzerinde çalıştığı öğrenildi.
  • Anadolu lisesi kontenjanları artırılacak
  • Farklı okul türlerinden boş kalanlar Anadolu lisesine dönüştürülecek
  • Anadolu liseleri için ikili eğitim formülü uygulanacak
Bu koşullarda tüm veli ve öğrencilerin yapılan yerleştirme işlemlerine güveni kalmamıştır. Tüm güçlüklerine rağmen gerekirse algoritma düzeltilerek tüm yerleştirmeler yeniden değerlendirilmelidir.
Nitelikli niteliksiz okul ayrımcılığı ile örselenen, 700 bin öğrencinin istemediği okul türlerine yanlış yerleştirildiği, 91 bin 687 öğrencinin açık liseye kaydedilerek örgün eğitimin dışına itildiği bir sistem ile; devletine kırgın, tüm hayalleri söndürümüş, çocuk işçilerin, çocuk gelinlerin çoğaldığı, mutsuz, umutsuz bir nesil yaratırsınız.
Ne olur bir kuşağı daha siyasi ihtiraslarınıza 'feda' etmeyin....