Sevgili Okurlar:

Bir arkadaşımız mail yoluyla plajlara gidiyoruz orada hem kendimiz açılıyoruz hem de açılanlara bakıyoruz. Bunun dinimize göre sakıncası nedir? diye soruyor.

Başka bir şahıs da kadıların erkek doktorlara, haram olan yerlerini göstermelerinde dinen bir sakınca var mı, yok mu? diye soruyor. Ben de bugün bu iki konu ile ilgili dini eserlerden derlediğim bilgileri sizlerle paylaşayım.

İlk sorudaki kişi plajda soyunmak günah mıdır diyor. Yaz aylarının gelmesiyle tatiller başlayacak ve bir çoğumuz plajlara akın edeceğiz. Orada bırakın Müslümanlığı insanlığa yakışmayan hareketlerle dolu bir tatil yapacağız. İslam'da setrü avret (Avret yerini örtme)erkek ve kadın için farzdır. Bir başka erkeğin yanında bakılması ve görülmesi haram olan yeri açmak günahtır. Hele hele sadece eşinin görmesi gerektiği yeri teşhir maksadıyla açmak ise çok daha sakıncalıdır. Aslında her şeyi İslam dairesi içerisinde yapmak varken başka yönlere sapmak cahilce bir iştir. Peki, avret mahallini nerelerde ve ne zaman kimlere açmak ve bakmak caizdir. İşte cevabı:

'Evli ve nikahlı olan eşlerin birbirlerine açması ve bakması caiz olduğu gibi, sıhhı bir tehlikede ve hayati meselelerde doktorlara muayene için açmak da muayene içinde doktorun, hemşirenin hasta bakıcısının bakmasında dini bir mahsur yoktur. Esas olan eğer varsa kadının kadın doktora, erkeğe de erkek doktora muayene olması daha sağlıklıdır. Özellikle basit hastalıklar için erkeklerin bayan doktorlara gitmesi gerekmiyor. Doktora muayene olurken de gerek erkeğin gerekse kadının lüzumundan fazla açılıp saçılması dinen de sakıncalıdır.

Bir de hamam ve banyolardaki konular var ki içler acısı durum mevcuttur. Kadınlar hamamında kadınların, erkekler hamamında erkeklerin yıkanırken, Müslüman olduğumuza göre İslam ahlak ve terbiyesine uygun hareket etmek kadın ve erkek herkesin görevi olmalıdır. Velhasıl tesettürü avret (Haram olan yerleri) örtmek ve sakınmak herkesin üzerine farzdır. Ve ihmal edilmemesi gereken bir husustur. Yoksa göz göre göre haram illetlerin yapılması devam eder.