TEOG Sınavı'nın yerine uygulanan sistem yüzünden Eskişehir'in en gözde okulları olan Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs, Orhan Oğuz Anadolu Liseleri niteliksiz okul oldu. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce niteliksiz ilan ettiği liselere 'çember sistemi ve beş zorunlu tercih' ile yerleştirme yapılacağını duyurmuştu. Bakanlık bu sistem daha yürürlüğe girmeden değişiklik yaptı. Çember sistemi gitti, kayıt alanı geldi.

10 GÜN SONRA İLAN EDİLECEK
15 eğitim kurumu nitelikli ilan edildi. Bu 15 okul merkezi yerleştirme sınavı ile toplam 1470 öğrenci alacak. Peki bu okullar hangileri? Kontenjanları ne kadar? Fatih Fen Lisesi 120, Eskişehir Anadolu Lisesi 150, Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi 120, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi 120, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi 90, Sabiha Gökçen Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ( Uçak Bakım- Bilişim) 120, Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi 120, Beylikova Fen Lisesi 90, Sivrihisar Fahri Keskin Fen Lisesi 90, Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Raylı Sistemler-Makina-Otomasyon) 90, Mustafa Kemal Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık) 30, Şehit Murat Tuzsuz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Biyomedikal Teknolojisi-Yenilebilir Enerji) 60, Cevat Ülger Uluslararası İmam-Hatip Lisesi 90, Çamlıca Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi 120 öğrenci alacaklar. 9888 8'nci sınıf öğrencisinden 8700'ü Merkezi Yerleştirme Sınavına girdi. Bu 8700 öğrenciden 1470'i nitelikli ilan edilen okullara girecek. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen 1022 9. Sınıf öğrencisinin özel okula gittiğini belirterek, 7396 öğrenciyi mahallinde yerleştireceklerini açıklamıştı. 7396 öğrenci tercihlerini yaptı. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 10 gün sonra (30 Temmuz'da) ilan edilecek.

HANGİ KISTASLAR?
30 Anadolu Lisesinde bu yerleştirme için '4236 kontenjan' ayrıldı. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine 4404, İmam-Hatip Liselerine 1940 kontenjan verildi. İmam-Hatip ve Meslek Liselerinde kontenjan konusunda sıkıntı yaşanmaz. Ancak Anadolu Liselerinde sıkıntı yaşanacak gibi. Yerel yerleştirmede 'hangi kıstaslar' dikkate alınacak? 'Öğrencilerin tercih edecekleri okulların kayıt alanında oturmaları, kayıt alanındaki ortaokullarda bulunduğu süre, tercih öncelikleri, okul başarı puanları, devam-devamsız durumları ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecek.' Okul Başarı puanlarında 80-100 arası puan alanların tam sayılması 'bence büyük haksızlık' oldu. Tercihlerde 'Başarı puanı 100 olan öğrenci ile 80 olan öğrenci aynı' sayılacak. Devamsızlığı '0-5 günü geçmeyenler tam' sayılacak.

MAHKEMELİK OLUR
Bu konuda örnek vereyim. Ayşe'nin okul başarı puanı 100. Fatma'nında okul başarı puanı 80. Her ikisine de okul başarısında tam puan veriliyor. Her ikisi de aynı kayıt alanında ikamet ediyor. Kayıt alanındaki ortaokulda dört yıl eğitim alıyorlar. Her ikisinin devamsızlığı 5 günden az. Ayşe 10 Temmuz 2004 doğumlu. Fatma 11 Temmuz 2004 doğumlu. Her ikisi de Fatih Anadolu Lisesi'ne gitmek istiyor. 100 Başarı Puanı alan Ayşe 'sadece bir gün önce doğduğu için' 80 Başarı puanı alan Fatma'nın gerisinde kalıyor. Bundan dolayı 80 başarı puanı alan Fatma Fatih Anadolu Lisesi'ne girerken, 100 başarı puanı olduğu halde 'sadece bir gün erken doğduğu için' Ayşe dışarıda kalıyor. Belki de bir gün erken doğduğu için tercih yaptığı hiçbir liseye giremeyip, boşta kalıyor. Bu yeni sistemde bunlar yaşanacak. Tüm şartları tutturan 2004 Kasım ve Aralık aylarında doğanlar istedikleri okula girebilecek. 2004 Mart-Nisan-Mayıs aylarında dünyaya gelenler erken doğmalarından dolayı mağdur olacak. Sırf yaş kriteri nedeniyle çocukları dışarıda kalan öğrenci velileri bu konuyu mahkemeye taşıyacak. Buda eğitimde yeni bir kaosa yol açacak. Veliler ve eğitimciler, yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan kucağında bulduğu bu sorunla ilgili mutlaka acil önlem almasını istiyor.
-------------------------------------------------------
KURT BAYKAL'I UĞURLUYOR

Yıl 1999. 18 Nisan seçimleri öncesinde Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka seslenen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Havaalanı'nda (Bugünkü adıyla Hasan Polatkan Havaalanı) özel bir uçakla ilimizden ayrılıyor. CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Kazım Kurt, 3. Sıra Milletvekili adayı Metin Tomsuk, 4. Sıra Milletvekili Adayı Kevser Öztürk, CHP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Muzaffer Solakoğlu ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Arslan havaalanında Genel Başkanlarını uğurluyor. CHP o seçimlerde baraj altında kaldı. 1. Sıra Milletvekili Adayı Kazım Kurt milletvekili seçilemedi. 1999 seçimlerinde üzülen Kurt, 12 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerinde 2. Sıradan milletvekili seçildi. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde de Odunpazarı Belediye Başkanı oldu.
------------------------------------------------
Foto şaka

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Muharremciğim beni seçim kazanmamakla suçluyorsun. Ama sende benim karşımda hiç seçim kazandın mı?
Selvi Kılıçdaroğlu: Ha ha ha! Kemalciğim, çok güzel söyledin.
CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: Selvi Hanım, Kemal Bey yıllardır Genel Başkan olduğu halde iktidar olamıyor. CHP'liler bu durum karşısında sizin gibi kahkaha atamıyor.
------------------------------------
Fıkra
TEMEL VE ARKADAŞLARI

Temel ile bir İngiliz, bir Fransız, bir Alman, bir Rus, bir Hollandalı birde İranlı arkadaşlarıyla sohbet ediyorlarmış;
-İngiliz demiş ki; Dünyanın en güzel viskisini biz üretiriz, içmeye doyamazsın
- Alman demiş ki; Dünyanın en güzel arabasını biz üretiriz, binmeye doyamazsın.
-Fransız demiş ki; Dünyanın en güzel kızları bizde sevmeye doyamazsın.-Hollandalı demiş ki; Dünyanın en güzel çiçeklerini biz üretiriz bakmaya doyamazsın.-İranlı demiş ki; Dünyanın en güzel halılarını biz üretiriz üzerinde oturmaya doyamazsın.-Rus demiş ki; Dünyanın en iyi gizli teşkilatı KGB bizde uçan sinekten haberimiz olur.Sıra Temele gelmiş; Biz Fransız kızını alırız, İngiliz viskisini içeriz, Hollanda çiçek bahçelerini gezdirip, Alman arabasına bindirir, İran halısının üzerine yatırırız… KGB'nin ruhu bile duymaz