Verimli alışveriş için alışverişinizi son ana bırakmadan, gün içerisinde en tenha saatlerde yapın. Yorgun ve aç alışverişe çıkmayın. Alışveriş planınızı yapın. Listenizi hazırlayın, gerçek gereksinimlerinizi belirleyin. Fişinizi, faturanızı mutlaka alın! Böylece vergi kaçağına ortak olmadığınız gibi, ayıplı çıkan bir mal ve hizmete karşı hakkınızı arama olanağını elde edersiniz.
Unutmayın, bir sorunla karşılaştığınızda hakkınızı arayabilmenizin birinci koşulu fiş ve faturanızın bulunması. Yine sağlık ve güvenliğimiz için gıda maddelerinin standarda uygun olup olmadığı, son kullanım tarihi, etiket ve ambalajındaki bilgilere dikkat edin!..
Bayram öncesi bu uyarıları yapmak istedim çünkü geçmiş yıllarda Bakanlıkça gerçekleştirilen kontrollerde şeker ve lokumlarda ucuz olduğu için gıda boyası yerine tekstil boyası ve kıvam arttırıcı olarak sığır jelatini yerine daha ucuz olan domuz jelatini kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Yine, gıda korsanlarınca bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş bu çikolataların piyasadan toplanıp yeniden eritilip, az bir kakao ve şeker ilavesiyle, yeniden kalıplara döktüğü konusunda piyasadan duyumlar almıştık. Piyasada 10 TL'ye kadar dökme, açıkta şekerleme ve lokum satılmaktadır!! Aman dikkat! Üreticisi belli olmayan, markası olmayan şekerleme ve lokum satın almazsanız sanırım fena olmaz.
Nedeni de şu;
Genellikle bu çikolatalarda kakao yağı yerine bitkisel yağdan üretilen kokolin kullanımı da çok yaygındır. Bunların hemen hepsinde pancar şekerinden çok daha ucuz olan kanserojen nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanılmaktadır. Geçmişte yapılan denetimlerde çikolata imalatında hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı kullanıldığı saptanmıştı.
Diğer yandan piyasada 20 lira civarında baklava satıldığını görüyoruz. Bunlara da rağbet etmez isek iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü günün koşullarında hakiki cevizli baklavayı 55, fıstıklı baklavayı ise 80 liranın altında alırsanız biliniz ki onda hile veya tağşiş yapılmış, en azından pancar şekeri yerine NBŞ kullanılmıştır!..
Son birkaç uyarı; öğütülmüş kahveler, kendine özgü renk, tat ve kokuda, akıcı olmayan toz şeklinde olmalı. İçerisinde topaklar, yabancı maddeler, gözle görülebilir küfler bulunmamalı, öğütülmüş kahve ambalajının kütlesi net en çok 2,5 kilogramı geçmemelidir.
Kolonyanın görünüşü berrak olmalı, içinde tortu, bulanıklık, yabancı cisim bulunmamalıdır. Limon kolonyasına hiçbir boya maddesi katılamadığına; diğer kolonyalar da ise ancak Kozmetik Yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen boyaların kullanılabileceğine; limon kolonyasının en az 70 derece, diğer kolonyaların en az 60 derece alkol içermesi hususlarına dikkat edilmelidir!..
Ülkemiz insanlarının bayramlarını bayram gibi yaptıkları, hak gasplarına uğramadıkları, çalışma hayatının, tüketici hayatının, vatandaş olarak insan onuruna yakışır olması dileği ile bayramınızı kutluyorum.