Belediyeleri çok eleştirdiğim için kızanlar da çok. Çok eleştiriyorum, bundan sonra da eleştireceğim çünkü beklentilerimiz çok. Belediyelerin yetkileri ve kaynakları var. Dahası sorumlulukları var. Sürdürülebilir yaşamı, sürdürülebilir kentleri belediyeler ile örgütleyeceğiz biz.
Sürdürülebilir yaşamın, ulaşımın temel bileşeni bisiklet —önce yaya, sonra bisiklet ve toplu taşıma. Arabayla ulaşımın sürdürülebilirliğini savunan kalmadı dünyada.
Bisikletli ulaşımın geliştirilmesi için yapması gerekenlerin başında bisiklet yolları geliyor. Geçen ay resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle bisiklet yollarının ölçüleri, biçimleri belirlendi, tanımlandı. Merkez yönetimi de farkına vardı, işe el attı. Belediyelerimizin de bir an önce bunun farkına varmasını diliyorum.
Bisiklet yolları dışında bisikletli ulaşımı desteklemenin pek çok yolu var. Merak eden okurlarımı önceki haftalarda onlarca yazı bekliyor arşivde.
İhtiyaçlarımızın başında biri bisiklet park yerleri geliyor. Bunu da yazdım, paylaştım geçmiş yazılarda. Bugün hala bir tane bile işlevsel, güvenli bisiklet park yeri yok Eskişehir'de. Yapıldıysa, gören varsa bildirsin. Ben henüz görmedim.
Kim yapacak bisiklet park yerlerini? Emniyet müdürlüğü mü, eğitim müdürlüğü mü? Yoksa sağlık müdürlüğünden mi bekleyelim bisiklet park yeri yapmasını. Elbette belediyeden isteyeceğiz, bisiklet park yeri yapılmasını.
Kelin ilacı olsa başına sürermiş. Bakalım belediyelerimizin bisiklet park yeri var mı?
Tepebaşı'nda var, kullandım. Büyükşehir'de yok, ama kapalı otoparka kabul etmişlerdi bisikletimi. Sonuçta ihtiyacım karşılandı. Kutluyorum, Tepebaşı ve Büyükşehir bisiklet park yerinden geçer not aldılar.
Odunpazarı'nda var mı? Geçen hafta bir iş için gittim, her zaman olduğu gibi bisikletimle. Bakındım belediyenin önünde bir park yeri göremedim. Görevliye sordum, söyledim ihtiyacımı. Şaşırdı, bir yerleri aradı telefonla. Sonra beni yanıtladı, işittiklerime inanamadım, yazmıyorum sözlerini. Biliyorum ki Odunpazarı'nda bisikletli ulaşım konusunda ilgili, bilgili, yetkili kimse yok. Bisikletli ulaşım için hiçbir şey yapılmadı iki dönemdir.
Belediyeye diyecek başka bir sözüm de yok ama Odunpazarı Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubunu ne yapacağız? Hiçbirinizin yolu düşmedi mi arkadaşlar belediyeye? Yoksa içinizde ulaşım için bisiklet kullanan mı yok? Gittiniz de belediyenin karşı kaldırımındaki ağaçlara, direklere mi kilitlediniz bisikletlerinizi —görevlinin buyurduğu gibi?
Ara karnede Odunpazarı'nın bisiklet notu kırık, ne yazık ki.
Belediyemizden bir an önce bu ihtiyacımızı ve eksikliğini görmesini bekliyorum. Bir bisiklet park yer yapmak belediye için iş değil, üç beş metre profile bakar — ama daha çok güvenlik görevlisinden daha geniş bir vizyona.
-------------------------------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
ZİNCİR TEMİZLİĞİ

Zincir temizliği bisiklet temizliğinin belki de en önemli bölümüdür. Kirli zincir sürüş performansını düşürür, sürücüyü yorar, vites geçişlerini aksatır. Kısacası keyif kaçırır.
Zincir Nasıl Temizlenir?
Çamur, toz, toprak gibi kaba kirler için basit sabunlu su ya da yalnızca su yeterli olur. Özellikle basınçlı su kullanılmaz, basınçlı su göbeklere (tekerlek ve pedal göbeklerine) zarar verebilir.
Kirli yağ kalıntıları için yağ çözücü kimyasallar kullanılabilir. Yağ çözücülerin göbeklere temas etmemesi için önlem alınmalıdır. Tekerlek ve pedal göbeğine ulaşan çözücüler göbeklerdeki yağı eksilterek sisteme zarar verebilir.
-------------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
22 Ocak
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
23 Ocak
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
24 Ocak
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
28 Ocak Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.