Sevgili okurlar,
İslam aleminde ve özellikle de ülkemizde kutsal olarak bilinen 5 büyük kandil gecesinden 4.cüsü olan Berat Kandili'ni bu gece inşallah idrak edeceğiz.
Öncelikle Berat ne demek onu anlayalım. Daha sonra da özetine geçelim.
Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Müminler bu gece günah yüklerinden kurtulup ilahi bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak BERAT gecesi denilmiştir.
Bu geceyi ibadet ve taatla geçirmenin çok sevabı ve feyzi vardır.
Nitekim bu konuda yüce peygamberimiz 'Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın ve o gecenin gündüzünde oruç tutun' çünkü o gece güneş batınca Allah taala o andan fecir oluncaya kadar' Benden mafiret dileyen yok mu? Onun günahlarını affedeyim. Benden rızık isteyen yok mu onu rızıklandırayım. Bir bela ile müptela olan yok mu? Ona kurtuluş vereyim. Buyurun. İbni merce Hz.'leri ayrıca Berat Gecesi Kuran-ı Kerim'in Levhi-Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna tenzil denir.
Bu gece okunacak dualara gelince Allah taalanın Hü ismi Ebced hesabına göre değeri 11 eder.
Peygamberimizin isimlerinden Tala'nın Ebced hesabıyla değeri de 14 olduğu için aşağıda yazacağımız dualar 11 olur ve 14'er defa okunursa günahlarımızın affına ve dileklerimizin kabulüne inşallah sebep olur.
1-İstiğfar 14 Kere
2-Salavat 14 Kere
3-Fatiha 14 Kere
4- Ayetel Kürsi 14 Kere
5- Tevbe suresinin son 2 ayeti 14 kere
6-14 kere yasin-yasin dedikten sonra bir yasin-i şerif 7- Zahiri- 7 Batını Mübin vardır 14 eder
7- İhlası Şerif 14 Kere
8- Felak Suresi 14 Kere
9- Nas Suresi 14 Kere
10- Süphanallah 14 Kere
11- Salavatı Şerife 14 Kere okunur ve dua edilir
İnşallah bütün hayırlı dileklerimiz kabul olur, günahlarımız affolur.