Sevgili okurlar;
Çocuklarımız yetiştikten sonra genelde gurbete gönderiyoruz. Ya okuma için ya iş bulup. Başka bir ile yerleşmek için ana kucağından kopup gurbete çıkıyorlar.
Burada anne babaya dini yönden büyük görevler düşüyor. Gurbete göndereceğimiz yavru şayet kız ise ona annesi buluğa erdiği zaman İslam'ın emri ne ise özellikle kadınlık hallerinden yok eğer erkek ise bir erkek buluğa erdiği zaman ne yapması gerektiği konusunda mutlaka açıklama yapması gurbette en azından Müslüman gibi yaşaması bakımından gerekli bilgileri vermesi gerekir. Zira Allah'ın emri de bu yöndedir.
Bütün bunları yazmamın nedeni üniversiteli olmuş iki genç yavrumuzun aralarındaki konuşmalarıdır. İki arkadaştan birisi ben gusül (boy abdesti) alırken tüm bedenimi yıkıyorum ama sen pek yıkamıyorsun bu doğru değil dediği halde diğer arkadaşı ben sadece gusül icap ettiği zaman bazı uzuvlarımızı yıkamamız yeterli olur diye biliyorum dedi.
Yani bu yavrumuz erkekliğin gereği eğer cünüp olmuş ise sadece birkaç uzvunu yıkamakla farzı yerine getirmiş oluyorum zannediyor.
Bu şekilde bu yavrumuz ne kadar ibadet etse de ne kadar dini vecibeleri yerine getirse de kimse bilmez ama Allah katında ne kadar geçerli olur onu bilemeyiz.
Zira yapılan her ibadetin temiz olarak yapılması gerekir. Allah'ın emri bu yöndedir.
Guslün farzı 3'tür. Ağzına, burnuna dolu dolu su vermek ve cemil (tüm) bedenini (sadece bir uzvunu değil) yıkayıp, pak etmek (temizlemek)
Bu bir insan için özellikle Müslüman için farz olan (yapılması mutlak) bir dini vecibedir.
Zaten İslam dini ile diğer batıl dinlerin farklarından birisi de işte bu özelliktir.
Bir Müslüman içkili (sarhoş) olduğu halde namaz kılamaz, kıldıramaz.
Yine bir Müslüman cenabet olduğu halde namaz kılamaz, kıldıramaz. Hatta Kabe'ye giremeyeceği gibi camiye de giremez.
Bu nedenle okul tatillerinde yavrularımızı dini bilgi veren, devlete bağlı hocalara göndererek, gerekli dini bilgileri aldırmak anne-babaya farz olan bir gerekliliktir. Yoksa yarın mahşer günü hesabı çok çetin olur.