Büyükler bu işi pek idrak edemediler; çocukların henüz el değmemiş düşleriyle yola çıkarak konuya eğilelim. Sevginin adres değişikliği yaşanıyor ve yürekler iyice küflenmiş. Dünya yeni bir devinimi yaşıyor ve bir yandan vicdan olgusu büyürken diğer taraftan belki sosyolojik sebeplerden dolayı körelen vicdanları da çoğaltıyor bu süreç.

***

Suçlu var mı?

Eğitim bunları tamir edebilir mi?

Eğitimde yeterince net olan çözüm yolları var mı?

Yerel yönetimler ciddiyeti sosyal baskı nedeniyle mi yaşamak zorunda kalıyor?

***

'Hemen hemen hepimizin küçükken beslediği, hiç değilse beslemek için ailesini ikna etmeye çalıştığı bir kedisi, kuşu ya da köpeği vardır. Evimizi paylaşarak bize arkadaşlık eden hayvanlarımızın sunduğu sevgi ve sıcaklık unutulmayan anıların arasında yer alır. Evde beslememiş olsak dahi sokakta sıkça karşılaştığımız hayvanlara verdiğimiz bir kap yemekle yaşadıkları mutluluk insani duygular taşıyan herkes için çok değerlidir.
Sevgimize her zaman sevgi ile karşılık veren ve menfaat gütmeyen hayvanlar aslına bakarsak bizler için birer nimettir. Doğanın dengesi açısından hayvanların varlıklarının hayati öneme sahip olmasının dışında varlıkları ile de doğayı renklendirir, şenlendirirler. Etlerinden, sütlerinden, ballarından hatta dostluklarından yararlanmamızın dışında kuşların güzel melodileri, kelebeklerin hoş görüntüsü ve bir çok hayvanın yaradılıştan gelen özellikleri ile bilime katkıları da birer gerçektir.

***

Bununla beraber bazı insanların hayvanlara olan yaklaşımı sadece sömürülecek bir kaynaktan öteye gitmiyor. Etinden, sütünden, balından, yardımından vb. yararlandığımız hayvanların sadece bize hizmet etmek için yaratılmış oldukları gibi bencil düşüncelere kapılabiliyorlar. Dünyaya yararından çok zararı dokunan insanoğlu, doğasının dışında davranmayan, her zaman doğanın dengesindeki yerini bilip, bu dengeyi adeta koruyan hayvanlara da zarar veriyor. Bu zararlar kimilerinin neslini tüketmekten, dünyanın kaynaklarını sadece insanoğlu için kullanmaya kadar gidebiliyor. Bazı hayvanların yaşam alanlarını yok ederken, bizimle aynı çevreyi paylaşan kimi hayvanlara da eziyet etmek maalesef sıklıkla karşılaştığımız biz insanoğlunun davranışıdır.

Hayvan sevgisi önemlidir. Özellikle çocukların hayvan sevgisi ile büyümesi o çocuğun tüm yaşamına yön verebilir. Unutmayalım hayvanlar bize emir vermezler her zaman bizimle ilgilenmeye hazırdırlar. Sizin ruh halinize göre hareket eder ve karşılık beklemezler.'

Hayvanların vicdan sahibi insanların adlandırdığı gibi 'can' olarak görmek bu kadar mı zor? Can çekişiyor insanlık!