Çok ciddi bir şekilde görüyorum ki Eskişehir gerçekten değişiyor. Yıllar önce nasıl olur diye düşündüklerim şimdi tek tek gerçekleşiyor. Evet sistem değiştikçe veliler sıkıntıda hissediyor kendilerini. Yıllar önce Mersin Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi'nde başlayan öğretmenlik hayatıma oradaki sıradışı etkinlikler, yenilikler ve başarılı çalışmalarla başlamıştım ama sonra gerisi fazla gelmedi. Spordan, sanata, edebiyattan diğer becerilere kadar her ayrıntı çok zeka kuramıyla iyi bir ivme kazandı ve uygulanır hale geldi.

***

Bu sene, geçen hafta Eskişehir'de bir velinin attığı mailde şunlar yazıyor: 'Gencer Bey çocuğumuz için her şeyi yapıyoruz. Evet hatalarımız vardır ancak neyin nasıl olduğunu tam da tahmin edemiyoruz aslında. Bazen bilerek de hata yapıyoruz, göre göre ezber işler yapıyoruz ama uykusuz gecelerin tarifini de size yapamam. Bir anne, bir baba en çok çocuğunu düşünmez mi? Çocuğa çok baskı yapmak ve hiç ilgilenmemek arasında kalan biri olarak şu anda Eskişehir'deki en azından okulların reklamlarındaki kavramları görmek bile hoşuma gidiyor. Hangisi tamamını yapıyor bilinmez ama harika bir şey değil mi bunları artık bir Avrupa ülkesi gibi konuşuyoruz.

Ben halen babamın yanında tedirginim ve yanlış yapma korkusuyla göre göre yanlış yapıyorum. Eğitim değil öğretim güdümlü yürüdük hep. Üzücü ve evet güzel yanları yok mu var, ama benim şimdi çocuklarıma davranışım bariz bence daha geçerli ve faydalı çünkü her detayı düşünüp ona bırakıyorum bazı şeyleri. Sizin köşenizin de bana çok faydası oldu ve bunun için ayrıca teşekkür ederim. Geçen sene sizle diğer velilerle yaptığımız buluşma halen aklımda ve gerçekten ufkumu inanılmaz açmıştı. Tekrar teşekkürler... '

***

Eskişehir'de bu bakış açısı zorluk çeken velinin de önemli değişim içinde olmasıyla iyi yolda. Örneğin Eskişehir'den dünyaya adını duyuran bir çalışma var ki e-atık projesiyle Çağfen Koleji bünyesinde yapılan bu çalışma video ve fotoğraflarla e-atık konusu ciddi bir seviye artırarak özellikle kente okullar arasında farkındalık kazandırıp tüm ülkeye de örnek oldu. Bilge Işıl Akıllıoğlu'nun öğrencileri ve arkadaşlarıyla gerçekleştirdiği bu örnek çalışma bence az önce bahsettiğim seviye atlamaya ciddi bir örnek.

***

Çağfen Koleji'nin çevre konulu bu örnek çalışma Bilge öğretmenin tarihe geçen çalışması aslında belki gözden kaçan ama gerek Eskişehir gerek ülke için çok önemli bir çığır olmuştur. Elbette örnekleri vardır ancak etrafta görülen bu özel çalışmalar özellikle tebrik edilmeli ve yükselttiği seviye unutulmamalıdır. Eğitim şart söylemi sadece bir klişe değil aynı zamanda özellikle büyük projelerle desteklenen adımlar olarak ufuk açmaya devam ediyor, etmeli. Her şey bir günde değişmeyeceğine göre velilerin kaygısını ortadan kaldıracak ispatlı çalışmalar tüm öğretmenleri silkelemeli. Bana tedirginliklerini yazan velimze ve Bilge öğretmen nezdinde tüm idealist öğretmenlere selam olsun...