Seçim maratonunun son yüz metresi. Zaman zaman bu köşede seçimi takip etmeye, Bisiklet Yolu adına analizler yapmaya çalıştım.
Bugün son kez bir göz atalım. Bisikletin oyu kime?

***

TÜRKİYE'NİN ESKİŞEHİR'İ VAR; ESKİŞEHİR'İN BİSİKLETİ YOK!
Seçim sürecinde, hiçbir başkan adayımız bisikletin adını anmadı. Bisiklet adına hiç bir şey söylemedi. Hiç bir değerlendirme yapmadı.
Neden söz etsinler ki? Soran mı var? Yok. İsteyen mi var? O da yok.
Kentte bisiklet derneği, bisiklet grupları, toplulukları var ama hiçbirinde tık yok. Bisiklet adına oluşan bu toplulukların bisiklet için kent için söyleyecek bir sözü yok. Başkan adaylarından bir istekleri yok. Yok, yok, yok. Bisikletin adı yok!

***

BEKA İÇİN BİSİKLET
Bugün, dünya bilim insanları, insanlığın bir geleceği varsa bunun doğa ile uyum içinde yaşamak olduğunu bildiriyorlar. Yoksa, bindiğimiz dalı kesiyoruz. Sonumuz yakın. Bir an önce küresel ölçekte sürdürülebilir bir yaşam örgütlemek zorundayız. Her gün biraz daha geç kalıyoruz. Sona biraz daha yaklaşıyoruz.
O nedenle diyoruz ki beka için, ülkenin, dünyanın bütünlüğü, kalıcılığı için bisiklet!

***

MEMLEKET İŞİ, GÖNÜL İŞİ; BELEDİYE İŞİ, BİSİKLET İŞİ
Sürdürülebilir yaşamın yolu sürdürülebilir kentlerden geçiyor. Sürdürülebilir kentlerin olmazsa olmazı sürdürülebilir ulaşımdır. Yani bisiklettir. Bundan başka bir şey değil, gelişmiş ülkelerin, kentlerin bisiklet tutkusu.
Kent yönetimine talip olanların ulaşımda en büyük fırsatıdır bisiklet. Bu yüzden, memleket işi gönül işi, belediye işi bisiklet işidir!

***

DÜRÜST OLMAK GEREKİRSE
Bisiklet çağdaş yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Eşitliktir, özgürlüktür, hazdır, mutluluktur, coşkudur, heyecandır…
Tutucuların korkulu rüyasıdır bunlar. Bisiklet çağdaş insanın, yöneticinin, politikacının argümanıdır. Muhafazakar politik söylemde bisiklete yer yoktur.
Dürüst olmak gerekirse bisikletin, bisikletlinin de muhafazakarlardan bir beklentisi yoktur!

***

İÇİN RAHAT OLSUN...
Başkan bisiklet yolu dememiş, bisikletli ulaşımdan söz etmemiş. Velespitçi bunları istememiş. Ben neden yazıp çizip duruyorum?
Tanıyanlar bilir beni, neredeyse tüm ulaşımımı yaz demeden, kış demeden bisikletle yaparım. Neden mi? Sağlıklı, eğlenceli, ucuz, doğaya zararsız, çevreye dost, bana dost, sana dost...
Kendim için istediklerimi herkes için isterim. Çocuklarım, öğrencilerim, arkadaşlarım, hemşehrilerim, tüm halk ve insanlık için de.
Bunu ben keşfetmedim. Gelişmiş toplumlarda böyle, eğitimli, kültürlü insanlar böyle yapıyor. Bisiklete biniyor. Aklın yolu bir sanki. Bu yüzden yazıyorum, çiziyorum bisikleti.
İçim rahat olsun!

***
BİSİKLOPEDİ
FIXIE / SINGLE SPEED
Fixieler vitessiz, sabit rubleli bisiklettir. Bu bisikletlerde çoğunlukla fren de kullanılmaz. Normal rublelerden farklı olarak pedalın arka tekerlekten bağımsız geri hareketi yoktur. Pedallar arka tekerlek ile birlikte hareket eder. Bu yüzden pedallar hem hızlanma, hem yavaşlama ve durma işlevi görürler.
Amatör ve hobi kullanıcıları için kısa mesafe ve şehir içi kullanımda tercih edilirler. Bununla birlikte pist yarışlarında, veledromlarda kullanılan bisikletlerde fixie bisiklettir.
Single speed bisikletler normal rublelidir. Arka tekerlek döndüğü halde pedallar dönmek zorunda değildir, geriye de serbest hareket eder. Fixie bisiklette ise pedal durduğunda arka tekerlek de durur.

***
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
27 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
28 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
29 Mart
Cuma
Critical Mass Espark 222 kapısı 19.00
29 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45

***
BİLMECE / GÜLMECE
Polis bisikletinin arka ışığı olmayan bir rahibi durdurur.
Rahip 'Tanrı benimle o yüzden ışığa ihtiyacım yok' der.
'Bisikletin üzerinde iki kişi ha, o zaman cezan ikiye katlandı' der polis.