Kadın bisiklete binerse, erkek zaten biner. Kadın binerse eşi, arkadaşı, sevgilisi biner. Çoluğu çocuğu biner. Kısacası bütün toplum bisiklete biner. Kadın değişirse toplum değişir, yarın değişir.
Bisikletli bir dünyaya da kadınların öncülük etmesi bu yüzden önemli görünüyor.
Geçen Cumartesi bisikletli kadınlar Eskişehir'de buluştu. Kent içinde 8 km'lik sürüş yaptılar. Odunpazarı'ndan Kanlıkavak'a, sonrasında Pedal Cafe'ye pedalladılar. Pedal Cafe'de gerçekleştirdikleri söyleşide, hikayelerini birbirleriyle paylaştılar. Bisiklete nasıl başladıklarını konuştular. Bisiklete yeni başlayanlara destek oldular, cesaret verdiler.
Bisikletli Kadın İnisiyatifinin yaptığı bu etkinlik Türkiye'nin 7 bölgesinde, seçilen kentlerde düzenleniyor. Daha önce İstanbul, Mersin ve Diyarbakır'daydı bisikletli kadınlar. Geçtiğimiz Cumartesi günü de Eskişehir'de buluştular.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi 2015 yılında 7 kadın tarafından kurulmuş. Amaçları, bisikletli olan ve bisikletli olmak isteyen kadınlar arasında bir dayanışma yaratmak. Kadınlara bisiklete başlamak için cesaret vermek. Günlük hayatta bisiklete binen kadın sayısını arttırmak.
Bisikletli Kadın İnisiyatifinin, sadece kadınlardan oluşan üye sayısı 6.000'nin üzerinde.
Şubat 2018'de Facebook Topluluk Liderleri Programından aldığı destekle başlayan 'Benim Şehrim, Benim Bisikletim' projesi Eskişehir'den de başarıyla geçti.
Rotanız, yolunuz hep açık olsun.

***

60 ÖĞRENCİ, 60 BİSİKLET, 60 KASK
Geçtiğimiz haftanın bir başka güzel etkinliğini de ilkokul 1 ve 2'nci sınıf öğrencileri gerçekleştirdi.
Eskişehir Ticaret Borsası İlkokulu 1-D ve 2-C Sınıfı öğrencileriyle düzenledikleri bisiklet turunda buluştuk. Birkaç hafta önce öğretmenleri beni aradı, konuştuk. Çocukların bisiklet ile tanışmasını, bisikleti ve güvenli sürüşü öğrenmelerini istediğini bildirdi. Onlara katılıp, bilgimi deneyimimi paylaşmamı istedi. Memnuniyetle kabul ettim.
Gelen öğrencilerin tümü de kasklıydı. Henüz bu yaşta bisikletin, güvenli sürüşün önemini kavrayan çocuklar büyük bir kazanım.
Bir grup gönüllü bisikletçi dostumdan yardım istedim. Her biri farklı bir tür bisiklet ile geldiler etkinliğe. Dağ bisikleti, yol yarış bisikleti, şehir bisikleti, kargo bisikleti vs. Bisikletlerini tanıttılar, çocuklarla yaptığımız minik turda destek oldular.
Çocuklar, gönüllüler, öğretmenler bir yandan öğrendik, öte yandan eğlendik. Pek keyifliydi. Meslektaşlarımı bir kez daha kutluyorum. Eğitimin dört duvarla, okulla, sınıfla sınırlı kalmadığını gösterdiler. Doğanın, bisikletin eğitimin asıl amacı ve aracı olduğunun farkındalar. Gelecek için, dünya için doğaya dost harika çocuklar yetiştiriyorlar.

***

BİSİKLOPEDİ
YILDIRIMDAN KORUNMA
Yıldırım en çok tarlada çalışanları, at ve bisiklet sürücülerini, dağcıları, balıkçıları, çobanları, yüzenleri ve küçük teknede bulunanları tehdit eder.
30 / 30 Kuralı
Şimşek çaktıktan sonra 30 saniyeden daha kısa bir sürede gök gürültüsü işitildiğinde, son gök gürültüsünden 30 dakika geçene kadar yıldırım tehdidi vardır.
Yıldırımdan Korunma
  1. İlk iş her türlü metal eşya (kamp araç gereçleri, balık oltası, baton vb) ve bisiklet, motosiklet gibi üstü açık araçlardan uzaklaşmaktır.
  2. En iyi yol bir bina ya da otomobile sığınmaktır.
  3. Çevredeki en yüksek cisimden uzaklaşılmalıdır.
  4. En yakın ağaçtan, yüksekliğinin iki katı kadar uzaklaşılmalıdır.
  5. Asla yere yatılmamalı, ayakta durulmamalıdır. Baş dizlerin arasında, çömelip hedef küçültülmelidir. Yer ile teması en aza indirmek için parmak uçlarında durulmalı, mat ya da metal olmayan bir çanta üzerine basılmalıdır.
  6. Kuru hendek ve ark, vadiler, alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklar güvenli sığınaklar olabilir.
  7. Enerji hatları, tel örgüler, demir yolları, metal kapı ve sundurmalar uzak durulması gereken başka tehditlerdir.
  8. Nehir ve göllerden, su kanallarından uzak durulmalıdır.
  9. Grup halinde olmamalı, en az 1,5-2 m aralıklı durulmalıdır.
  10. Bina içinde açık kapı ve pencere, soba, radyatör, lavoba ve küvetten uzak durulmalı; elektrikli aletler kullanılmamalı, fişleri çekilmelidir.
  11. Mağaralar yıldırımdan korunmak için genellikle tehlikelidir -yıldırım akımı mağara iç duvarını izleme eğilimindedir.. Eğer mağara duvarından 1 metre uzakta ve yer ile temas kesilebiliyorsa (kuru bir çanta olabilir) o zaman güvenli olabilir.

***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
15 Mayıs
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
16 Mayıs
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
17 Mayıs
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
19 Mayıs
Pazar
Uçan Bisiklet İlkokulu Kanlıkavak
Şans Kafe
12.30 Çocuk bisiklet turu