2019 senesinde 4. kongresini yapmaya hazırlanan Eskişehirspor yine klasik şekilde birinci kongrede yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için haftaya pazar günü tekrar aynı saatte yapacak. Bu sefer çoğunluğa bakılmaksızın liste çıkarsa yeni yönetim kurulu oylamaya sunularak seçilmiş olacak.
ilk kongrede gelip imza atanların sayısı 66 idi. Gelip de imza atmayanlarda vardı. Bunlarla sayı maksimum 150 kişiyi geçmezdi. Zaten sorunumuzda bu değildi. Bir sürü sorunlar yumağı vardı. Başkan adayları olarak isimleri telaffuz edilen kişiler salonda idi. Ortamı koklamış oldular.
Armağan Oturanel ve Rıza Soydaş'ın yönetime talip oldukları söyleniyor. Ama kesin ve net bir şey söylemek zor. Yanlarında kimler olacak onun da detayı yok. Herkes gardını almış karşı hamleyi bekliyor. O varsa ben yokumla bu kulüpte sağlıklı bir yönetim seçilmez. Herkesin bilmesine rağmen, söylemekten kaçındığı için sadece arka kapılarda konuşuluyor. Bu kulübün yaklaşık 200 milyon borcu var ve borcu yapanlar çok net. Daha önce bu yönetimlerin listesinde olan başkan adayları en başından itibaren bu sebeple kaybediyor. Herkesin kafasında soru işaretleri oluşuyor. Listeler ve başkan adayları o nedenle tam destek görmüyor. Demek ki Eskişehirspor mutlaka 3. bir alternatif kişi çıkarmak zorunda diyorum. Mustafa Topkaya'nın listesine karşı, Kaan Ay'ın çıkarılmasının arkasında kimler olduğunu tüm camia biliyor. Yine Osman Taş'ın yeni bir yüz olduğu için hemen kabul görmesi işte bu yüzdendir. Sinan Özeçoğlu'nun ısrarla başkan yapılması bu nedenledir. Geçmiş yönetimlerin içinde yer alan isimlerin en büyük handikabı bu olarak gözümüze çarpıyor. Odunpazarı Belediye başkanımız Kazım Kurt'un çabaları da yeterli olmuyor. Tek bir liste üzerinde uzlaşılamıyor. Uzun lafın kısası Eskişehirspor'un ensesinde kılıç gibi duran geçmiş yönetimlerin yaptığı hatalar var.
Peki ne yapılması gerekiyor. Şehrin dinamikleri daha önce yönetimlerin listesinde olmayan, camiayı tanıyan ve birleştiren, eski siyasetçilerden, üst düzey bir bürokrat veya şehrin tanınmış iş adamlarının etrafında birleştirmek olmalıdır. Bunun için Sinan Özeçoğlu çok uygun isimdi. Yine eskilerden Erdoğan Tekgöz olabilirdi. Ya da eski başkanlarımızdan Nebi Hatipoğlu gibi isimler üzerinde uzlaşılabilirdi. Yoksa elimizdeki mevcut isimlerle bu camianın bir araya gelmesi çok zor gözüküyor.
Son olarak Eskişehirspor'da adaylık konusunda yapılması gereken ilk şey tüzük değişikliğidir. Kongreden en az 3-5 gün önce yönetime talip olanların yönetim kurulu listelerini divan kuruluna verme zorunluluğunun getirilmesi uygun olur. Son seçimde gördük ki kulübe üye olmayanlar yönetime girdi. Oysa bu zorunluluk olmuş olsa idi böyle bir yanlışa düşülmez, üstelik kimler aday, kimler değil hep beraber görmüş olurduk. Bu listeler üzerinde tartışır, gereken ortamı sağlama şansımız olurdu. Yoksa kongre günü ceplerde hazır bekleyen listelerle bu kulübe sağlıklı yönetimler seçilemez. Bundan sonra olağan kongreler görmek istiyorsak, bazı gerçekleri kabul edip, önce sağlıklı yapıyı oluşturmak gerekir.