• Tarımsal ürünlerde ve gıda maddelerinde pahalılığa, yüksek enflasyona neden olan yanlış tarım ve gıda politikaları ivedilikle terk edilsin.
  • Halkın – tüketicilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebileceği şekilde, tüketici haklarına ve halkın yararına olacak şekilde doğru tarım ve gıda politikaları ivedilikle uygulamaya konulsun.
  • Gıdada KDV kaldırılsın.
  • İvedilikle, tarımsal ve gıda üretim, araştırma, dağıtım ve perakendeciliği konusunda Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) kurulsun.
  • Tarımda girdi ve tarımsal ürün ile gıda ürünleri ithalatına son verilsin.
  • İthal edilen tarımsal ve gıda ürünlerinin Türkiye'deki üretimi için gerekli tüm önlemler alınsın.
  • Toprağın, suyun, biyo çeşitliliğin, havanın kirlenmemesi ve küresel iklim değişikliğine neden olunmaması için ekolojik tarıma gerekli tüm destekler verilsin.

Kim söylüyor bunları? Artık canı burnuna gelmiş tüketiciler söylüyor. Neden mi?
Çünkü ülke vatandaşımız beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye de erişemez oldular. TÜİK istatistiklerine göre, Nisan 2019'da Nisan 2018'e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonu aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi, yüzde 103.53 oldu.

Çünkü sebze enflasyonu çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5'e katladı. Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5.3 katı oldu.

Çünkü sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor hale geldi.

Çünkü bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye'de, nüfusun %20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun %60'dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Tüm bunlar olurken ekonomik krize çözüm bulunması, halkın rahatlatılması gerekirken, birlik beraberlik içinde darboğazın aşılması gerekirken bunların tamamı bir kenara atılıp yok sayılıp Ülke Cumhurbaşkanı İstanbul'da hukukun ayaklar altına alındığı YSK kararı sonrası 39 ilçede miting hazırlığı yapıyor! Ne demek lazım? Sanırım buna karşılık gelen en iyi halk deyimi; 'böyle başa böyle tarak!..' fazla bir şey dememek lazım!..