Cumhuriyetimizin ilanının 95. yıl kutlamaları için kentimizde yapılan etkinliklerin yarattığı heyecanın izleri hala devam ediyor.
Yıllarca nasıl olsa 'Devlet' kutluyor (!) diye kıyıdan, köşeden seyredilen Cumhuriyet kutlamaları, yerel yönetimlerin öncülüğünde, halkın yoğun katılımı ile ancak bu kadar güzel ve anlamlı yapılabilirdi.
Yılmaz Büyükerşen'in, Cumhuriyet Yürüyüşü'nde yaptığı konuşma sırasında vurguladığı; 'Türkiye nereye gidiyor? Türkiye ne olacak?' diye sormalıyız. Galiba anayasa referandumunda farkına varmadan tarihi bir hata işledik. Cumhuriyeti bir tarafa bıraktık. Cumhuriyeti unuttuk.
Cumhuriyetin temelini teşkil eden parlamenter rejimi unuttuk ve bir kişinin dudakları arasına Türkiye'yi sıkıştıracak bir rejime oy verdik.
Ama bu böyle gitmez....' sözleri 'bilge bir liderin' halkına verdiği ders niteliğindeydi.
Tüm etkinliklerde binlerce kişinin hep bir ağızdan Andımız'ı okuması,
kutlamalara ayrı bir anlam katmasının yanı sıra; laik ve demokratik Cumhuriyetimizin geleceği ile ilgili umutlarımızın güçlenmesini sağladı.

'YENİ ATATÜRK STADI' İLE CUMHURİYET PARKI BİRLEŞTİ...
Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyet'in ilanının 95'inci yılını ve Cumhuriyet Bayramını; Cumhuriyet kenti Eskişehir'e yakışır bir park ve Cumhuriyet Anıtı açılışı ile kutladı. Keşke, parkın ve anıtın açılış saati ile Eskişehirspor'un maçı aynı saatte olmasaydı.
Televizyondan canlı yayınlanan maçın başlarında, Eskişehirspor'un büyük taraftarı Andımız'ı okudu. Aynı dakikalarda Gökmeydan Mahallesinde, Cumhuriyet Anıtı başındaki hemşehrilerimiz de Andımız'ı okuyordu.
Eskişehir, bir ucundan öbür ucuna kadar, ırk, din, mezhep farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlarımızın 'Türküm, Doğruyum, Çalışkanım..' ile başlayan 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diyerek sona eren sesleri ile çınladı.
Umarım halkın bu sesini asıl duyması gerekenler de duymuştur...

BU MİLLET'İN ADI YOK MU?
Son yıllarda adeta 'adı bilinmeyen, söylenemeyen, söylemekten çekinilen' bir millet haline getirildik.
'Yurttaş' kavramı tüm etnik ve dinsel farklılıkların üstünde olan, herkesin hakkını yasal bir zırh ile koruyan çağdaş bir kavramdır.
İnsanları etnik kimliklerine, din ve mezheplere göre sınıflara ayırırsanız 'Yurttaş' kimliği ortadan kalkar.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir' sözü ile vurguladığı ulusal kimliğimiz, Anayasamızın 66. maddesinde 'Türk Devleti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür.' şekliyle yer alarak yasal nitelik ve anlam kazanmıştır.

'TEK MİLLET....'
Son günlerde sıkça kullanılan 'Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet' sloganının, aslında milli birlik ve beraberliğin önemini vurgulaması açısından oldukça anlamlı bir slogan olduğu söylenebilir. Ama asıl önemli olan; bu sloganda belirtilen her kavramın 'doğru karşılığının' zamana ve zemine göre çarpıtılmadan açıklanmasıdır
İsterseniz bu slogandan 'bizim anladığımızı' sondan başlayarak yanıtlayalım;
Tek Devlet; Türkiye Cumhuriyeti'dir
Tek Vatan; Türkiye'dir
Tek Bayrak; Türk Bayrağı'dır.
Bu durumda geriye kalan 'Tek Millet' hangi millet olur? Onu da siz söyleyin....