Hababam sınıfı filmlerinden birinde Münir Özkul okul tarifi yapıyor öğrencilerine 'Okul sadece dört yanı duvarla çevrili tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir, sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenimin, bilginin var olduğu her yer okuldur' diyor ve devam ediyor. 'Okulda, yaşamayı, mücadele etmeyi, doğa ile savaşmayı; bilgili olmayı, en önemlisi insanın kendisine karşı saygılı olmayı öğrenirsiniz. Bu saydıklarım eğer bir okulda yoksa orda sadece bir taş yığını vardır' diyor.
Bugün okullarımız gerçekten taş yığını. Hele hele özel okulların, temel liselerin çoğunda okul olma özelliği hiç yok.
Bugün 24 Kasım Öğretmeler Günü. Öğretmenlerimizin çoğu adına okul denilen taş yığınlarında eğitim yapıyor, öğrencilerinin yaşam becerilerini geliştirmeye çalışıyor.
Geçen haftaki yazımda öğretmen olmanın bazı zorluklarından bahsetmiştim. Yazıma çok güzel tepkiler geldi.
Değerli Hocam Prof. Dr. Bekir Özer 'Öğretmen olmak gerçekten zor. Bozuk eğitim sisteminde, baskı altında, güdülenme düşüklüğünde, çalışmanın değer görmediği durumda, yetkinlikten yoksun kişilerin yöneticiliğinde öğretmen olmak çok zor. Hele sorumluluk duygusuna sahipseniz, öğrencilerinizin iyi eğitilmeleri konusunda kaygı taşıyorsanız, kendinizi sürekli geliştirmek için engellerle karşılaşıyor ya da size o olanak verilmiyorsa öğretmen olmak çok daha zor.' Bekir Hocam benim hayatıma sessiz sedası yön veren değerli bir eğitimci. Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğünde öğretmenlere 'sınıflarda öğrenmenin iyileştirmesi' konulu çok verimli eğitimler düzenlemiştik.
Eskişehir'in eğitimine ve öğretmenlik mesleğine büyük katkı yapmış değerli eğitimci Sedat Sümbül de Öğretmen Olmak da Zor yazıma yorum yaparak 'Öğretmen olmak zor. Çünkü öğretmenlik devrimci bir meslek. Öğretmen olmak zor. Çünkü insana düşünme becerileri kazandırmak, sorgulayıcı olma, vb. sorumlulukları kazandırmak önündeki yönetim/yönetici engellerine rağmen yapmak zor' diyerek konunun bir başka boyutuna dikkat çekmiş.
Olaylara ve konulara hep olumlu yönden yaklaşan öğretmen arkadaşım Samiye Çarhacıoğlu ise 'İşimiz zorlukların üstesinden gelmektir. En azından elimizden gelenin en iyisini yapmaktır' diyerek yine pozitif bir bakış acısıyla görüş bildirmiş.
'Dünyaya tekrar gelsem yine öğretmen olurdum' diyen Müjgan Öğretmenim, Müjgan Onur ise şöyle devam etmiş yazıma yaptığı yorumda 'Öğrencini görebiliyorsan, duyabiliyorsan, hissedebiliyorsan ve onun yüreğine dokunabiliyorsan zor değil öğretmenlik' demiş ve devam etmiş 'Hele hele çalışmak, üretmek ve paylaşmak karakterin olmuşsa; sahip olduğun enerjiyi, sinerjiyi, potansiyeli, yeteneği öğrencilerin için, insanlık için kullanabiliyorsan hiç de zor değil öğretmenlik' demiş.
Yorumlardan da anlaşılacağı üzere öğretmen olmak hem zor hem de kolay. Öğretmenler Gününü kutluyorum. Öğretmen olmanın önündeki zorlukların kalktığı, çalışmanın, üretmenin ve paylaşmanın kolaylaştığı günler diliyorum tüm öğretmenlerimize.