Bugün iki bayram birden kutluyoruz. Birincisi Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a ayak basması, diğeri ise İslamın kurulduğundan beri Müslümanların bayramı olarak kutlanan Cuma günü.
Burada hemen şunu da hatırlatarak yazımıza başlayalım. Anneler Günü'nde Gazi Hazretlerinin muhterem anneleri Zübeyde Hanımla ilhili bir TV kanalında konuşulan o kelimeleri hiçbir Türkün kabullenmesi mümkün değil, zira Cenab-ı Peygamberimiz 'Cennet anaların ayağının altındadır' diyerek tüm annelere en büyük payeyi, şerefi vermiştir. Dünya yüzünde tüm anneler kutsaldır.
Hangi dinden, hangi ulustan olursa olsun bir anneye hakaret şerefsizliğin en büyük ve en alçak mertebesidir.
Bugün 19 Mayıs'ın candan ve zevkle kutlanması gerekir. Zira İslamda cumanın ilk şartı (farzı) hür olmaktır. Eğer bugün minarelerimizden ezanlar eksik olmuyorsa, özgür olarak ibadetimizi yapabiliyorsak çncelikle bu vatanı bize kanları pahasına armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz.
Eğer esaret altında olsa idik, Cuma namazı dahi bize farz olmazdı. İşte bu esaretin kırılmasına ilk adım, ilk başlangıç 19 Mayıs'ta Samsun'dan başlamıştır. Sivas, Erzurum kongreleriyle Türk ulusunun geleceğinin kader yolu çizilmiştir.
Kölelere, mahkumlara, esirlere erkek olsalar dahi Cuma namazı farz değildir. Elhamdülillah ne mutlu bizeki Cuma günleri tüm camilerimizde, minarelerden selalar verilmekte. Genç ihtiyar tüm Müslümanlar huşu ve huzur içinde camilere akın etmektedirler. Başlangıç ise 19 Mayıs olmuştur. Daha sonra burada yakılan meşale tüm yurdu sarmış ve düşmannın denize dökülmesiyle son bulmuş akabinde kısa zamanda Cumhuriyet ilan edilerek inşallah kıyamete kadar sürerek hürriyet ve istiklalimiz perçinlenmiştir. Buradan yüce Peygamberimizin bir hedisiyle yaımızı noktalyalım; 'Siz ölülerinizi hayır iler yad ediniz'
Biz de geçen tüm ecdadımızı hayır ile yad edelim. Çünkü unutmayalım ki onlar günahlarıyla sevaplarıyla Allah'a ulaşmışlardır ve artık onlara yapacak veya yaptırım uygulayacak hiçbir güç, kuvvet ve imkanı da yoktur. İşte ayet; 'Biz Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz.' Bugün iki bayramımız da kutlu olsun.