'Çağın koşullarına uygun olan' anlamına geliyor 'çağdaş' sözcüğü…
Özellikle de 'bilim, sanat, hukuk, toplumsal yaşam ve demokrasi koşulları çağa uygun olan' demektir.
Güzel Eskişehir'imizi çağdaş değerler açısından incelediğimizde, karşımıza imrenilecek düzeyde çağdaş bir simge çıkıyor: 'Çağdaş sanatın ve demokrasinin kenti…'
Son 15 yıldır Türkiye'ye adeta çağdaş demokrasi dersi veren Eskişehir, sanat alanında ürettikleriyle de Türkiye'ye çağdaş örnekler vermeye devam ediyor.
Son yıllarda sanat çoraklığı yaşatılan ülkemizde Eskişehir, sosyal demokrat çağdaş belediyeleri sayesinde adeta bir vaha gibi parlıyor.
Kentimizdeki Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi (son 3 yıldan beri) ulusal hatta evrensel düzeyde sanatsal etkinlikler gerçekleştiriyorlar.
Bir zamanlar sanatsal alanda harikalar yaratan Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi ise ne yazık ki RTE/AKP iktidarının yozlaşmış kültür ve sanat politikalarının figüranı olmuş durumdalar…
İçimdeki fırtınaların azdığı dönemlerde kendimi bilim ve sanatın dingin limanlarına atarım…
Ülkemizde demokrasinin, barışın, hukukun ve siyasetin yerlerde süründüğü şu günlerde; bence bilim ve sanatın güvenilir limanlara sığınmanın tam zamanıdır.
Gelin sizlerle birlikte, Eskişehir'de Mayıs ayında ulusal ve evrensel boyutta düzenlenen çağdaş sanat etkinliklerinin dingin limanlarında bir gezinti yapalım.
'7.ULUSAL ESKİŞEHİR OPERA VE BALE GÜNLERİ'
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle ilki 2011 yılında başlatılan ve 'Türkiye'de TEK olan' 'Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri' nin, 03- 12 Mayıs 2017 tarihlerinde yedincisi gerçekleştiriliyor.
2017 sezonu içinde seyirci tarafından beğeniyle takip edilen ve kapalı gişe oynayan eserlerden oluşan etkinlik programı şöyle:
· 03 Mayıs 2017- Operet/ 'Çingene Baronu'/Ankara DOB.
· 06 Mayıs 2017- Opera/ 'Yıldırım Bayezid'/ İstanbul DOB.
· 09 Mayıs 2017- Bale/ 'Amazonlar' / Mersin DOB.
· 12 Mayıs 2017- Modern Dans/ 'Frida'/ Ankara DOB.
AKP iktidarının çağdışı bir yaklaşımla opera ve bale sanatlarını yok etmeye çalıştığı bir dönemde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Çağdaş Kent, Çağdaş Yaşam' anlayışıyla sanatı destekleyen bu tür etkinlikler düzenlemesi çok anlamlıdır ve önemlidir.
Son yıllarda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle tiyatro, senfonik müzik ve plastik sanatlar alanlarında ürettiği değerler ve organize ettiği etkinlikler ulusal ve evrensel düzeyde beğeni kazanıyor.
'7. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR ŞİİR BULUŞMASI'
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen '7. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması' 11- 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek.
· Bu yılki buluşmaya 9 ülkeden 13 sanatçı, Türkiye'den ise 22 sanatçı katılacak.
· Şiir Buluşması'nın odak ülkesi bu yıl Almanya olacak.
· Cahit KÜLEBİ için özel bir anma oturumu yapılacak.
· Tuğrul TANYOL şiiri ele alınacak.
· 'Şiir ve Barış' ve 'Çocuk Edebiyatı' konularında özel oturumlar yapılacak.
· Buluşma Günleri boyunca çeşitli sanat etkinlikleri yapılacak.
Emeği geçen herkese teşekkürler.
Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen '8. Uluslararası Sanat Çalıştayı' ise 24- 28 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu çalıştaylara katılan 200'ü aşkın sanatçının yaptıkları 300'den çok eser, bir sanat müzesi oluşturmaya hazır…
Tepebaşı'nın simgesi haline gelen 'Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu' nun da sonbaharda onbirincisi yapılacak.
Bu arada, 'İki Elin Nesi Var Çocuk Orkestrası' ise son yaptıkları 'Belçika Seferi(!)' ile artık uluslararası özellik kazanmış durumda…
Tepebaşı Belediyemiz 'kültür ve sanat alanında fark yaratmaya devam ediyor…'
ÇAĞDAŞ SANATLAR VE ODUNPAZARI
Mart 2014'te Av. Kazım KURT'un başkan olmasından sonra, 'Eskişehir'deki çağdaş kültür ve sanat kervanına Odunpazarı Belediyesi de katıldı...'
'Eski şehrimin Yeni Gülümseyişi' belgisiyle Odunpazarı Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen 'Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, Kurşunlu Külliyesi, Hasan Polatkan Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Galerisi' ve Halk Merkezlerinde kaliteli ve yoğun katılımlı biçimde kültür ve sanat etkinlikleri yapılıyor.
Bu arada, yeni organize edilen 'Uluslararası Ahşap Heykel Festivali, Uluslararası Cam Festivali ve Uluslar arası Seramik Pişirim Çalıştayı' başarıyla sürdürülüyor.
ÇAĞDAŞ SANAT ÜRETİMİNDE 'BİLİM, BARIŞ, BİRLİKTELİK' SORUNLARI
Bilindiği gibi Eskişehir'de belediyeler dışında çeşitli bakanlıkların Eskişehir birimleri ve üniversiteler tarafından sürdürülen kültür ve sanat etkinlikleri de var.
Ancak RTE/AKP iktidarının başa geçtiğinden beri (özellikle son yıllarda), 'kültür ve sanat alanında muhafazakar/ gerici politikaların öne çıkarılması', sanatsal etkinliklerin bilimsel temelini sarsmıştır.
'İktidar partisinin kamu kuruluşlarını yandaş haline getirmesi' de bu temeli daha da zayıflatmıştır.
İktidarın uzun yıllardır sürdürülmekte olan 'çatışma ve savaş ortamında sanatın gelişemeyeceği' ise bilinen bir gerçekliktir.
Bu yüzden merkezi hükümet tarafından yapılan sanatsal etkinliklerin 'kalitesi ve katılımı' çok düşük olmaktadır.
Eskişehir'deki üniversitelerimizde zaten öteden beri kent halkıyla kopuk olan sanatsal ilişkiler ise son yıllardaki 'aşırı siyasal yandaşlaşma' yüzünden daha da zayıflamıştır.
Dileğimiz bu sorunları çözecek HAYIR birlikteliğinin daha da güçlenmesidir.
Çünkü biliyoruz ki, 'Bilim, Barış ve Birliktelik ortamı olmadan; demokrasi de gelişemez, sanat ta…'
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…