1 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete'de 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair' 7033 sayılı Kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sürekli olarak eleştirdiğimiz birbiriyle ilgisi olmayan konulardaki düzenlemeler yine maalesef bir 'torba kanun tekniği' ile aynı çuvala doldurulmuş şeklinde yasallaştı. Aslına bakarsanız zaman zaman Hükümet yetkililerinin bazılarından da bu yasa tekniği eleştiri almıştı ancak her şeye rağmen Hükümet işine gelen bu yöntemden vazgeçmiyor, vazgeçmeye de niyetli gözükmüyor. Torba yasalarının en büyük sorunu yeterince tartışılmaması sosyal tarafların görüşlerine başvurulmaması, sakıncaları noktasında yeteri kadar bilgi sahibi olunmamasıdır. Birçok kural ve kanun bu yöntemle kolayca şekil değiştirebiliyor. İşte bunun son örneği 7033 sayılı yasa! Bu yasa ile en fazla gündeme gelen konu da yasanın 1. Maddesi ile yürürlükten kaldırılan 394 sayılı hafta tatili kanunun nasıl uygulanacağıdır. Bundan sonra hafta tatili pazar dışında örneğin cuma günü uygulana bilir mi? Veya fiili olarak hafta tatili kanunu kalktı mı?
Baştan şunu söylemekte fayda var işçinin hafta tatili hakkı hala yasal olarak Anayasa ve İş Kanunu ve diğer yasalarla koruma altındadır. Başta Anayasa'nın 50. Maddesi; 'Dinlenmek, çalışanların hakkıdır' diyor. Aynı zamanda gerek 4857 Sayılı İş Kanunu gerek 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu çalışanların hafta tatilini Anayasa ile birlikte korumaya almıştır. Burada bir sorun gözükmüyor. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi yasa torba olunca basında ve kamuoyunda hafta tatilinin kalktığı yönünde yanlış birçok yoruma yol açtı. Oysa yasa ile olan şuydu; '394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun ile 10 bin veya daha fazla nüfusu olan yerlerde haftada bir gün tatil verilmesi zorunluluğu getirilmiş ve haftada 6 günden fazla süreyle çalışma yasaklanmıştı. Ayrıca pazar günü çalışmak isteyen kuruluşlara belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu getirilmişti. 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun'un kaldırılmasıyla; özel sektör sanayi işletmelerinde artık hafta sonu izin ruhsatı almak gerekmeyecek böylece çalışma kolaylaşmış olacak.' Olay budur. Bunun sakıncaları ise dinlenme hakkını kullanamayanların oranı ve sayısı artarabilir, tüm hafta sonu da çalışıp, hiç izin kullandırılmayan, mesai ücreti de ödenmeyen vakalar görülmeye başlanabilir. Ayrıca hafta tatili pazar yerine farklı günlerde kullandırılabilir. Yani sanayii daha fazla üretsin diye getirilen yasa insan ömrünü daha fazla tüketebilir.