CHP'de başta Odunpazarı ile Tepebaşı olmak üzere 14 ilçede 'mahallelerde delege seçimleri' yapılıyor. İlçe kongrelerinin 'Aralık sonu veya 2020 Ocak başında yapılması' bekleniliyor. İl Kongresi '2020 Ocak sonu veya Şubat başında' yapılacak. Odunpazarı'nda Rahmi Çınar'ın tekrar İlçe Başkanı olması bekleniliyor. Tepebaşı'nda delege seçimleri sonrasında durum netleşecek. Peki İl Başkanlığı için kimlerin adı geçiyor? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen İl Kongresinde tek başkan adayının çıkmasını istiyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da bu konuda itirazı olmaz. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt tek aday olayına karşı. Büyükerşen Abdülkadir Adar'ın tekrar İl Başkanı olmasını istiyor. Ahmet Ataç'a Adar'ın İl Başkanlığına yeşil ışık yakıyor. Kurt, Adar'ın İl Başkanlığına kesinlikle karşı. Büyükerşen Kurt'u ikna ederse Abdülkadir Adar İl Başkanlığına tekrar seçilir. Edemezse iki adaylı kongre olur. Veya Büyükerşen, Ataç ve Kurt'un kabul edeceği başka bir isim de ortak İl Başkan adayı olabilir. Peki üçünün kabul edeceği isim ve isimler kimler olabilir? CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyeleri Yavuz Metin veya Nihat Çuhadar isimleri üzerinde uzlaşabilirler. Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, PM Üyesi Gaye Usluer isimleri üzerinde de uzlaşılabilinir. Eskişehir'e kadın il başkanı çok yakışır. Uzlaşma olmazsa Odunpazarı Grubunun İl Başkan adayları Sinan Özkar, Erdal Çakıcıer, Rabia Akman isimlerinden biri olur. Tepebaşı Grubunun adayı Abdülkadir Adar veya Atilay Dalgıç olabilir.
////////
ESKİŞEHİR BASINININ ÖNDER'İ VE KENTİN DEĞERLERİ

Fotoğrafta soldan sağa Önder Baloğlu, Hamit Türkmen, İbrahim Gerede, Yaşar Arda, Kemal Yakut, Emin Dağlı, Bahar Bilen, Amigo Orhan (Erpek) sıralanıyor. Hepsi de Eskişehir'in sevilen, sayılan önemli birer değerleri.
TANIMANIN GURURU
Önder Abi'yi 9 Kasım 2016'da kaybettik. Altı gün önce Eskişehir Basınının Önder'ini andık. 1968 yılında mesleğe başlayan Baloğmu, tam 48 yıl Eskişehir basınında muhabir, kameraman, Yazıişleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni, Köşe Yazarı olarak önemli çalışmalara imza attı. Ölümü onu tanıyan, seven herkesi çok üzdü. Ben Önder Abi'yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, O'nun gibi bir ustayı tanımanın gururunu da taşıyorum. Emekli eğitimci Hamit Türkmen okullarda yıllarca çalıştı. Cumhuriyetçi, aydın çocuklar yetiştirdi. Her zaman ilkeli duruşundan asla vazgeçmedi.
TARİHE IŞIK TUTTU
Eğitimci olan İbrahim Gerede de Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptı. Yıllardır gazetelerde makaleler yazdı. İbrahim Abi ile Sakarya'da başlayan birlikteliğimiz, Sonhaber'de devam ediyor. 1996-2016 yılları arasında çeşitli gazetelerde yayınlanan köşe yazılarını 'Kesit-Eskişehir Yazıları' adlı bir kitapta topladı. Yazılarında Türkiye, cumhuriyet, demokrasi, CHP ve Eğitim konularında yaptığı güzel analizlerle hep öne çıkıyor. Maliyeden emekli olan Yaşar Arda namı-diğer 'Kolsuz Yaşar' uzun yıllardır basında da görev aldı. Karikatürist olan Arda hazırladığı mizah sayfalarıyla yerel basına mizahi bir tat kazandırdı. Atilla Yakşi, Sertaç Ürer ile birlikte kentimizde karikatür sanatını yaşatıyorlar. Gençlere eğitimler vererek, yeni sanatçılar kazandırıyorlar. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut Eskişehir tarihine ışık tutacak dört kitap yazdı. 'Eskişehir ve Hakikat Gazetelerine Göre 20'nci Yüzyılın Başındaki Eskişehir', 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Eskişehir', 'Eskişehir Sancağı Genel Meclis Kararları' ve 'Modern Eskişehir'in Doğuşu (1923-1938)' kitaplarını yayınlayan Yakut ülkemizin yetiştirdiği önemli tarihçiler arasında.
GERÇEK BİR EFSANE
Eğit-Der Başkanlığı yapan Emin Dağlı, yıllarca eğitimcilerin sendikalaşması için çalıştı. Eğitimcilerin sorunlarının çözümlenmesi konusunda 'Aydın kimliğiyle' hep öne çıktı. Ailesiyle birlikte 1989'da Bulgaristan'dan zorunlu göç eden Bahar Bilen yaptığı ticari yatırımlar ve toplumsal kişiliğiyle kentin tanıdığı bir isim oldu. Lokantacılar Odası Başkanı olan Bilen, Rumeli İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği de yapıyor. Amigo Orhan gerçek bir efsanedir. O tek bir el hareketiyle bütün tribünü aynı anda ayağa kaldıran liderdi. O sessizliğin içinden büyük tezahüratlar yaratan gerçek bir kraldı. 1965-1970 yılları arasında Eskişehirspor'un her maçında büyük taraftarı orkestra şefi gibi yöneten Orhan Erpek, Türkiye'ye amigoluğun nasıl yapılacağını öğretti. Cemal Süreya, 'Özlemek, ölmekten sadece iki harf fazla be çocuk' demişti. Ailesi, dostları, arkadaşları, sevenleri Baloğlu'nu ölümünün üçüncü yıldönümünde özlemle andı. O'nu asla unutmayacağız. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Hamit Türkmen, İbrahim Gerede, Yaşar Arda, Kemal Yakut, Emin Dağlı, Bahar Bilen, Amigo Orhan'a (Erpek) uzun ve mutlu ömürler dilerim...
//////
BUFFON-WEAH-THURAM

Goal.com'da bir yıl önce yayınlanan bir karikatür ilgimi çekti. Olayın merkezinde Gianluigi Buffon'un olduğu bu anlamlı karikatürü siz okurlarım için köşemde paylaşıyorum. 1997 yılında Buffon, Parma'da genç bir kaleciyken Lilian Thuram ile beraber aynı takımda, o sırada Milan'da oynayan George Weah'a karşı oynamıştı. Parma o karşılaşmayı deplasmanda 1-0 kazanmıştı. O zaman Weah 31, Thuram 25 ve Buffon 19 yaşındaydı. Bir yıl önce Buffon, George Weah'ın oğlu Timothy Weah ile beraber aynı takımda (Paris Saint Germain), Liliam Thuram'ın oğlu Marcus Thuram'a karşı oynadı. Paris Saint Germain bu karşılaşmada Guingamp'ı 3-1 yendi. Bu karşılaşmada Buffon 40, Timothy Weah 18 ve Marcus Thuram ise 21 yaşında. Guingamp maçında takım arkadaşı ve rakip olanlar yer değiştirmiş. George Weah ülkesi Liberya'nın devlet başkanı oldu; Liliam Thuram da kitap yazdı ve ırkçılık karşıtı organizasyonların içinde yer almaya devam ediyor. İki yıldız da zamanında ırkçılık konusunda dolayı çok muzdarip olmuştu. Dünya futbol tarihinin en iyi ilk beş kalecinden biri olan Buffon futbol hayatını Juventus'ta sürdürüyor. (Görsel Kaynak: Goal.com)
//////
FOTO ŞAKA

ETO Başkanı Metin Güler: AK Parti Burhan Sakallı'yı Büyükşehir adayı yapınca, 'seni Tepebaşı adayı yapalım' dediler. Ben de 'Ahmet abinin karşısını çıkmam' diye kabul etmedim.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Eminim benim karşımda en ufak kazanma şansın olsaydı, yine de kabul etmezdin!

//////
FIKRA:
TEŞEKKÜRLER PATRON
'Patron' dedi Temel, 'Yarın evde çok ağır bir yaz temizliği yapacağız. Karımın bana ihtiyacı var. Yıllardır el sürülmeyen tavan arası elden geçirilip temizlenecek. Hurda, işe yaramaz olanlar atılacak. Aşağıda kullanılmayanlar, paketlenip tavan arasına çıkarılacak..' 'Kusura bakma' dedi patron.. 'Kadronun büyük bölümü yıllık izinde. İşler zor yürüyor zaten Sana da günlük izin veremem..' 'Teşekkürler Patron' dedi, Temel.. 'Size güveneceğimi biliyordum.'