Eskişehir'de AKP ve CHP yine sert bir tartışmanın tarafları oluverdi. Bu seferki konu, Hamamyolu Projesi ve bölgedeki ağaçlar. Geçtiğimiz hafta Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt aleyhine gerçekleştirilen protesto ile başlayan tartışmalar, sosyal medya üzerinden tüm şiddeti ile devam ediyor.
Son olarak CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel'in hesabından paylaştığı mesaj harareti bir tık daha artırdı. Sallarel mesajında, 'Karşımıza çıkmaya cesareti olmayanların sesi olmaya çalışanlar, Odunpazarı için iyi olan ve güzel olan her şeye karşı çıkan zihniyetin sesi olmaya kalkıyorlar. Maşallah troller hakaret ederek görevini yapıyor. Çok açık net bir şekilde söylüyorum; İt ürür Kervan yürür dostlar' diye yazdı.
Ardından tartışmanın karşı tarafı, Sallarel'in bu ifadeleri Odunpazarı halkına yönelttiği yönünde tepkiler verdi. Ben parti fark etmeksizin hiç bir siyasetçinin, hele ki kendi faaliyet bölgesinde yaşayan vatandaşlara bu sözleri sarf edeceğini düşünmüyorum.
Sallarel'i telefonla aradığımda da ilk olarak bu mesajın hedefinde kimler olduğunu sordum. Sallarel, 'Elbette Odunpazarı halkına değil, bunları kime söylediğim gayet açık. Yazdıklarım, söylediklerim AKP Odunpazarı İlçe Yönetimi ve Başkanına yönelikti. Neden söylediğim de gayet açık. Kara propaganda yapıyorlar. Bunların trolleri bana dünden beri ne hakaretler ediyorlar, size telaffuz etmeye dilim varmaz' diye konuştu.
Peki, bir atasözü olan 'İt ürür, kervan yürür' sözü sert olmuş muydu? Sallarel, 'Dediğiniz gibi bu bir atasözü. Ben bunu bir siyasetçi olarak, Odunpazarı'nda yaşayan yurttaşlarıma söylemiş olabilir miyim? Bu zihniyete söyledim, AKP Odunpazarı İlçe Yönetimi ve Başkanına yönelikti. Şimdi yapabilecekleri bir şey olmadığı için algı yaratmaya çalışıyorlar. Pazar toplantısında da ifade ettim, anlamıyorlar. Ben bunlara 'gözleri kör' diyordum ama bunların kulakları da sağırmış' dedi.
Sallarel'e yazdığı ileti için bir özür beklentisi dillendirildiğini, böyle bir şeyi yapıp yapmayacağını sormadım bile. Çünkü sözlerinin arkasında olduğu çok net şekilde anlaşılıyordu. Ayrıca paylaştığı ilk uzun mesajın bir iki saat ardından bu kez sadece 'İt ürür kervan yürür' diye yazmıştı. CHP İl Başkanı Sinan Özkar da yine sosyal medya'dan Sallarel'e destek oldu ve o da takipçileri ile 'İt ürür kervan yürür' mesajını paylaştı.

ORTAMI SALLAREL Mİ GERDİ?
Ben söz konusu paylaşımın daha doğrusu 'İt ürür kervan yürür' söyleminin sert, çok da şık olmadığını düşünüyorum. Ancak benim gibi bu ifadeleri sert bulanlar için, tartışmanın fitilini ateşleyen protesto gösterisinden birkaç pankartı ve söylemi hatırlayalım:
'Hamamyolu'nda ağaç KURDU istemiyoruz!'
'Hamamyolu Katliamı Sonun Olacak'
Kazım Kurt'u hedef alan dövizlerin bazıları böyleydi. Bir de verilen röportajlar ve yapılan açıklamalar vardı. En akılda kalıcılarından birisi, ulusal bir TV'nin mikrofonuna konuşan vatandaşın, 'Çınar ağacına dokunurlarsa şayet, bu Eskişehir'i Kazım Kurt'un başına yıkarız, bu kadar açık ve net söylüyorum' demesi oldu. Bu ablamızın videosunu AKP Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan da 'Sen rahat ol ablam Hamamyolu'nda ki ağaç katliamına el ele omuz omuza siz duyarlı hemşehrilerimiz ile DUR diyeceğiz' mesajı ile paylaştı. Bunlar tabi o günkü söylemlerden sadece birkaçıydı…

DÜNDAR'IN ÇAĞRISI, TEMENNİDEN ÖTEYE GİDEMEDİ…
Gelelim tüm bunlardan birkaç gün önce Ak Parti İl Başkanı Dündar Ünlü'nün yaptığı açıklamaya… 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği toplantıda yaptığı çağrıdan sanırım herkesin çıkarması gereken mesajlar vardı. Ne demişti Ünlü? 'Eskişehir'deki siyasi parti temsilcilerinin de söylemlerine dikkat etmesi lazım. Tahrik edici, kışkırtıcı söylemleri bir kenara bırakmaları lazım…' diye konuşmuştu. Son derece olumlu, iyimser ve iyi niyetli bir görüştü. Ancak Ünlü'nün bu çağrısı sanırım temenni olmaktan öteye gidemedi. Zira daha haftası dolmadan yapılan tartışmalar, kullanılan cümleler, takınılan üslup apaçık ortada.

CHP IHLAMUR KOKACAK
Tartışmalar tırmanıp giderken, tıpkı Külliye'nin kapısına kilit vurulduğu olayda olduğu gibi CHP'de yine birlik oluştuğunu da söylemek mümkün. Partinin Pazar günleri gerçekleşen toplantılarına katılmadığı için tartışmalar yaşanan isimler bile son toplantıda yan yanaydı. İl Başkanı Sinan Özkar, Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel ve Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük toplantıda aynı karede yer aldı. Yapılan açıklamalar bir saate yakın sürdü.
Belki de Urban Deck Projesi, Hamamyolu ile birlikte CHP'de de daha güzel bir görünüm ortaya çıkarıyordur, ne dersiniz?