24 Haziran Seçimlerinin baskın ortamında, milletvekili adayı olmak için istifa eden Sinan ÖZKAR'ın yerine göreve başlayan CHP İl Başkanı Rabia AKMAN ile tanışıp söyleşmeyi epeydir istiyordum.
Geçen hafta bu köşede yayımlanan 'CHP'de Sorun Değişim mi, Gelişim mi?' başlıklı yazımdan sonra, geçtiğimiz Cumartesi günü kendisiyle yaklaşık iki saati bulan güzel bir görüşme yaptık.
Görüşmemizin başında, 'CHP'yi kısır tartışmalara alet etmemek…' konusunda görüş birliği sağladıktan sonra, 'birbirimizi saygıyla dinleyerek ve olumlulukları öne çıkararak' çok kaliteli bir söyleşi yaptık.
Ve ben bu güzel söyleşinin beynimde/yüreğimde bıraktığı izleri sizlerle paylaşmak istedim.
GENÇ, KADIN VE ÇAĞDAŞ BİR İL BAŞKANI
Sizlere öncelikle Eskişehir siyaset arenasında yepyeni bir sima olan Rabia AKMAN'ın özgeçmişinden bazı kesitler sunmak istiyorum:
  • 1978 Amasya/ Merzifon doğumlu (Bizim küçük kızımız Başak'la aynı yılda doğmuş),
  • İlkokulu Bartın'da, ortaokulu ve liseyi Merzifon'da bitirmiş,
  • Anadolu Üniversitesi İİBF Fakültesi İşletme Bölümü 2001 yılı mezunu ve şimdi de Sosyoloji Bölümü öğrencisi,
  • 2001- 2015 yılları arasında çeşitli firmalarda Finansal Danışmanlık, Finansal Planlama Yöneticiliği ve Portföy Yöneticiliği yapmış,
  • 2015 yılından beri kendi şirketi olan 'Akman Sigorta ve Aracılık Hizmetleri' ile iş yaşamını sürdürüyor,
  • ETO ve TOBB üyesi,
  • Çeşitli sosyal amaçlı vakıflarda ve Odunpazarı Kent Konseyi bünyesinde yönetici ve üye olarak gönüllü çalışmalara katılıyor.
Sayın Rabia AKMAN, kamuoyunda çok merak edilen siyasal yaşamını ise şöyle özetliyor:
  • 'Devlet memuru olan bir ailenin çocuğu olarak, öğrenim hayatım nedeniyle geldiğim Eskişehir'de üniversite eğitimimi tamamlayıp iş hayatına başladığım dönemde CHP'ye üye oldum.'
  • ' Önce Kadın Kolları ile başlayan parti çalışmalarım, daha sonra CHP Tepebaşı İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği ve CHP Odunpazarı İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği ile sürdü.'
  • '24 Aralık 2017 tarihinde yapılan CHP İl Kongresinde İl Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilerek 'İl Sekreterliği' görevini üstlendim.'
  • 'İl Başkanı Sinan ÖZKAR'ın milletvekili adayı olmak için istifa etmesinden sonra, il yönetim kurulu tarafından 'İl Başkanı' seçildim ve bu görevime devam ediyorum.'
*******
CHP İl Başkanı Rabia AKMAN ile yaptığımız söyleşinin başında beni ilk etkileyen yönü 'çağdaş bir genç kadın' görüntüsüydü.
Ve CHP İl Başkanlığı odasının her köşesine sanki bir kadın elinin inceliği sinmiş gibiydi…
Söyleşimizin sonunda ise karşımda 'Çağdaş yaşam ilkelerini özümsemiş, genç, kararlı ve deneyimli bir kadın' duruyordu.
Özellikle geçmişte CHP örgütünün çeşitli kademelerinde görev yaparak 'siyasal deneyim kazanmış olması' beni çok sevindirdi.
Ayrıca, CHP Eskişehir örgütü tarihinde 'İkinci Kadın İl Başkanı' unvanını taşıması ve mevcut il yönetim kurulunda çok deneyimli partililerle birlikte görev yapıyor olması kendisi için önemli bir avantajdı.
SÖYLEŞİMİZDEN SÜZDÜĞÜM DAMLALAR
Sayın Rabia AKMAN ile klasik röportaj kalıpları dışında ,'İçtenlikli bir biçimde ve olumlulukları yoğunlaştırmak amaçlı olarak' gerçekleşen söyleşimizin bende kalan izlerinden süzdüğüm damlalar şunlardır:
  • Önümüzdeki belediye seçimleri Türkiye, CHP ve özellikle Eskişehir için çok çok büyük önem taşımaktadır.
CHP'nin Eskişehir'deki hedefi; Büyükşehir yanında, Odunpazarı ve Tepebaşı ile birlikte 7 ilçeyi kazanarak, Büyükşehir Belediye Meclisinde de çoğunluğu kazanmak olmalıdır.
  • Böylesine önemli bir dönemde CHP bünyesinde sürdürülen ve CHP karşıtları tarafından polemik malzemesi olarak kullanılan 'Olağanüstü Kurultay tartışmalarına' bir an önce son verilmelidir.
Yerel Yönetim Seçimlerinden sonra, öncelikle 'Parti Program ve Tüzüğünün Geliştirilmesi' için olağanüstü kurultay yapılmalı, arkasından da 'Seçimli Olağanüstü Kurultay' yapılmalıdır.
  • CHP'nin hedeflerinin / kurumsal yapısının / kadrolarının korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak, tüm parti üyelerinin temel görevi olmalıdır.
  • CHP'nin iletişim sistemini geliştirerek; kitlelerle güven bağının güçlenmesi sağlanmalıdır.
  • Eskişehir'de mevcut CHP'li belediye başkanlarıyla parti örgütlerinin uyum içinde olmasını korumak ve geliştirmek gerekir.
  • CHP'de parti içi demokrasinin temelleri olan 'çarşaf liste' ve 'önseçim' yöntemleri her durum ve koşulda esas olmalıdır.
GELECEĞİMİZİ GENÇLER VE KADINLAR AYDINLATACAK
Toplumsal yaşamda dün/ bugün/ yarın zincirinin çok önemli olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir.
Bir başka yadsınamaz gerçeklik de 'Toplumsal gelişimin anasının 'kadınlar', motor gücünün 'gençler' olduğudur…'
Daima iyiye, güzele, doğruya doğru gelişen çağdaş demokrasilerde de 'Kadınlara ve gençlere her aşamada öncelik tanımak…' temel ilkelerdendir.
Türkiye demokrasisinin bugünkü aşamasında, 'Kadınlarımızın, çocuklarımızın ve gençlerimizin acımasızca sömürüldükleri ve itilip kakıldıkları…' ise bizim acı bir gerçeğimizdir.
Bu bağlamda, 'CHP İL Başkanlığı' gibi önemli bir görevi yüklenen ve 'genç ve çağdaş bir kadın olan Rabia AKMAN'a sahip çıkmak', gelişimden yana olan tüm duyarlı Eskişehirlilerin görevi olmalıdır.
CHP İl Başkanı Sayın Rabia AKMAN ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…