Görünüm'de 19 Kasım'da kaleme aldığım 'CHP'nin Kırsal Adayları' başlıklı yazımda 'CHP Alpu'da 2014'de olduğu gibi emekli bankacı Gürbüz Güller ile seçmenin karşısına çıkacak. Çifteler İlçe Seçim Kurulu Müdürü iken Koceli Darıca'ya tayini çıkan Zehra Konakçı'nın büyük ihtimalle CHP Çifteler Belediye Başkan adayı olacağı kulislerde yüksek sesle seslendiriliyor. Seyitgazi'de belediye başkan adaylığı için Kırkalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Uğur Tepe'nin ismi ağır basıyor' demiştim.

ÜÇ İSİM KESİNLEŞTİ
Bu yazımdan 16 gün sonra 6 Aralık 2018'de başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere bu üç ismin adaylıkları kesinlik kazandı. CHP 31 Mart Yerel Seçimlerinde Alpu'da Gürbüz Güller, Çifteler'de Zehra Konakçı ve Seyitgazi'de Uğur Tepe ile seçmenin karşısına çıkacak. Yani CHP'nin en iddialı olduğu bu üç ilçede beklediğim isimler aday yapıldı. Peki diğer 9 ilçe ne olacak? 16 gün önceki yazımda bu ilçelerle ilgili de şu ifadeleri kullanmıştım; 'Beylikovalılar ve Köyleri Sosyal Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Tolga Savaş'ın CHP Beylikova Belediye Başkan adayı olması kesin gibi. İnönü'de de başkan adaylığı için yine iki isim yarışıyor. 1999-2014 yılları arasında 15 yıl İnönü Belediye Başkanlığı yapan İsmail Karaköse ile eski İlçe Başkanı Hamdi Tosunoğlu'ndan birisi belediye başkan adayı olacak. CHP'nin Mihalgazi Belediye Başkan adayı 2014'de olduğu 2019'da Bülent Durna'nın olması bekleniliyor. CHP, Sivrihisar, Günyüzü ve Sarıcakaya'da aday bulmakta zorluk çekiyor. Mihalıççık'ta da mevcut belediye başkan aday adaylarının dışında daha güçlü bir ismin aday yapılması için yoğun bir çalışmanın olduğu öğrenildi.'

ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYAMAZ
Bu yazımdan da anlaşılacağı gibi CHP kırsaldaki 9 ilçede seçimi kazanabilecek potansiyele sahip aday bulmakta zorluk çekiyor. Beylikova'da Tolga Savaş ve Mihalgazi'de Bülent Durna'nın adaylıkları kesin gibi. Mihalıççık'ta aday bolluğu var. Belediye Başkan adaylığı için 7 isim yarışıyor. Bu isimler şöyler sıralanıyor; 'İlçe'nin iki dönem belediye başkanlığını yapan 'Kara İlyas'ın(Erken) kızı' olan Maliye Gelir Uzmanı Hatice Doğramacı, Maden Mühendisi Haydar Çorum, İtfaiyeci Gökhan Zeybek, Büyükşehir Belediyesi Zabıtası Suat Uzun, Esnaf Ali Osman Mumcu, Emekli Tamer Toraman, Muhasebeci Ragıp Cengiz.' Adaylık için Hatice Doğramacı ve Gökhan Zeybek'in isimleri öne çıkarken; Haydar Çorum sürpriz aday olabilir. İnönü'de 15 yıl İnönü Belediye Başkanlığı yapan İsmail Karaköse ile eski İlçe Başkanı Hamdi Tosunoğlu'ndan hangisi belediye başkan adayı olur? Tosunoğlu bu yarışta 'sanki bir adım önde gibi' duruyor. CHP'nin Sivrihisar, Günyüzü ve Sarıcakaya belediye başkan adaylarının kimlerin olacağı belirsizliğini koruyor. 31 Mart seçimlerinde Mahmudiye'yi 'kaybetme riski taşıyan' CHP'nin sadece '6 kırsal ilçede iddialı' olması dikkat çekiyor. 31 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin kırsalda işi zor. CHP merkezde üç belediyeyi alsa bile 'mecliste çoğunluğu sağlaması bugünden imkansız gibi' gözüküyor.

*******

PARTİLİLERE SALON KÜÇÜK GELDİ


CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar partide geleneksel Pazar toplantılarını yeniden başlatarak, isabetli bir işe imza attı.

SİNAN ÖZKAR KALDIRMIŞTI
CHP'liler yıllardır her Pazar saat 13.00 parti binasında yapılan toplantıları büyük ilgi gösteriyordu. Toplantılarda parti yöneticilerini eleştiriyor, onlara CHP'nin daha iyi siyaset yapabilmesi için önerilerde bulunuyorlardı. Toplantı öncesi ve sonrasında partililer 'kendi aralarında sohbet' edebiliyorlardı. Bu toplantılar partide birlik, beraberlik ve dayanışmayı pekiştiriyordu. Zaman zaman bazı il Başkanları 'partililerin eleştirilerini gögüslememek için' bu toplantıları 'askıya' alıyordu. Sinan Özkar, İl Başkanlığı döneminde 'partide toplantı yapacağıma, kırsal ilçe ve köyleri gezerim' diyerek, önce bu toplantıları kaldırmıştı. (24 Haziran 2018 seçimleri İl Başkanı ve yönetiminin kırsal ilçeler ve köyleri nasıl gezdiğini gözler önüne serdi.) Daha sonraki yıllarda birkaç defa yapmıştı. Rabia Akman döneminde Pazar Toplantısı hiç yapılmadı.

DIŞARIDA BEKLİYOR
Parti binasında dün yapılan Pazar Toplantısına CHP'liler yoğun ilgi gösterdi. Bu ilgiden dolayı binanın zemininde yer alan salon CHP'lileri almadı. Toplantıya biraz geç gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, izdihamdan dolayı toplantıyı salonun arka kısmında takip etti. Büyükerşen, İl Başkanı Adar'a partililerin salon küçük geldiği için dışarıda soğukta beklediğini belirterek; 'Salon boşsa oraya gitsek de 1 saat sonra toplansak. Arkadaşlar dışarıda bekliyor' dedi. Adar Büyükerşen'e 'Hocam onu önümüzdeki hafta öyle organize edelim. Arkadaşları şimdi buradan oraya taşımak sıkıntı yaşatabilir. Bir daha ki hafta öyle yapalım' dedi. Toplantıya devam edildi. Büyükerşen 'Salon boşsa oraya gitsek' sözleriyle belediyeye ait kültür merkezlerinin birini işaret etti. CHP 16 Aralık'ta yapacağı Pazar Toplantısını parti binasında değil de belediyelere ait büyük salonu olan bir merkezde yapacak. CHP'lilerin toplantıya biraz geç katılan Büyükerşen'e büyük sevgi gösterisinde bulunmaları dikkat çekti. Yılmaz Hoca tüm ısrarlara rağmen arka tarafta bir sandalyede oturarak, toplantı düzenini bozmadı. Mütevazi tavırlarıyla CHP'lilerin gönüllerini bir kez daha fethetti...


***************************

'SİZ NE ZAMAN ÖLCENİZ?'



Aydın ilinde Adalet Partisi ve DYP dönemlerinde deve dişi gibi iki isim hep öne çıkıyordu. Bu isimler İsmet Sezgin ve Nahit Menteşe idi.

KAHKAHA İLE GÜLDÜ
Önseçimlerde veya Genel Merkez atamasında Aydın'da hiçbir partili bu ikiliyi geçemiyordu. Her ikisi de kurulan her hükümette Bakan oluyorlardı. Bir önseçimde Sezgin birinci oluyor, Menteşe ikinci geliyordu. Başka bir seçimde ise Menteşe bir oluyor, Sezgin ikinci geliyordu. Aydın'da milletvekili olmak isteyen gençlerin önü bu iki isim yüzünden hep kapalıydı! Eski Bakanlardan Rifat Serdaroğlu Aydın'da yaşadığı bir anektodu kendi sosyal paylaşım sitesinden paylaştı. Serdaroğlu'nun anlatımıyla anektod şöyle gerçekleşmiş; 'Doğruyol Partisi Aydın İl Kongresini yapıyoruz!. Kürsüye, Umurlu Belediye Başkanı Evrenos Vardar çıktı ve Aydın şivesiyle; 'Abiler, kısa konuşçem. Sizlere bi soru sorcem! Ben doğdum, gözümü açtım İsmet Abi ve Nahit Abiyi gördüm! Ben Belediye Başkanı oldum, yine İsmet Abi ve Nahit Abi var. Anlaşıldı sizler ölmeden biz milletvekili olamecez! Sorum şu; Abiler, kusura bakmayın ama, siz ne zaman ölceniz?' Başta İsmet Bey ve Nahit Bey olmak üzere tüm salon kahkaha ile güldü… Yüzlerine karşı yapılan eleştirileri anlayışla kabul eden, hizmeti ilke edinmiş beyefendilerdi onlar.'

SİYASETİN İSMET ABİSi
İsmet Sezgin ile yıllar önce röportaj yapmıştım. Gerçekten bilgili, dürüst, vatansever ve aydın bir insandı. Merhum Süleyman Demirel gibi siyaseten kendilerine yapılan eleştirilere kızmazdı. Zaten onların politika yaptığı yıllarda siyasette zarafet vardı. Yapılan açıklamalarda, mitinglerde siyasi rakiplerine hakaret etmezlerdi. Türk siyasetinde 'İsmet Abi' olarak büyük saygı duyulan Sezgin 7 Aralık 2016'da vefat etti. Geçtiğimiz Cuma ölümünün ikinci yıldönümüydü. Bugün 86 yaşında olan Nahit Menteşe hayatta. Türk Siyaset dünyasını bir döneme damga vurmuş, dürüstlüğüyle herkese örnek olmuş Sezgin'e Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Menteşe'ye de sağlıklı uzun ömür diliyorum.

*******
FIKRA
BAL GİBİ HAVALANDIK

İki safari avcısı bir deniz uçağı kiralayıp Afrika'nın balta girmemiş ormanları arasındaki bir göle indiler. Onları sahile çıkaran pilot 'Bir hafta sonra sizi tam burdan alacağım' dedi ve havalandı, gitti. Avcılar ormana daldılar.. Günlerce dolaştılar. İkisi de birer geyik vurdular.. Çeke çeke buluşma yerine getirdiler. Tam dediği günde gelen pilot devasa geyiklere baktı. 'Bunları uçağa sığdırmam zor. Hem sığdırsam da, çok ağırlar. Bu uçak bu ağırlıkla havalanamaz' dedi.
Avcılar 'Biz buraya geçen sene de geldik. Gene iki geyik vurduk. O zamanki pilot da 'Uçak havalanamaz demişti ama bal gibi havalandık' diye direttiler. Pilot homur homur etti ama kabullenmek zorunda kaldı. Uçak sudan gerçekten güçlükle ayrılabildi. Sahildeki ağaçlara teğet geçerken.. 'Bummmm!..' Uçağın kanadı yamaçtaki ağaçların birinden sıyrılamadı. Çarptı.. Koptu. Uçak düştü.. Düştü ama fazla yükselmedikleri için kimseye bir şey olmadı. Üçü de uçaktan fırladılar ve ağaç dallarına takılı kaldılar.. Avcılardan biri bağırdı.. 'Hey, Mayk'. Nerdeyiz biliyor musun?.' Mayk, etrafa baktı ve cevap verdi.. 'Geçen sene düştüğümüz yerin 500 metre kadar batısında..'