'Başbakanlık'a bağlı Sermaye Piyasası Kurulu, uzmanlarına bir denetim raporu hazırlattı ve 28 Aralık 2017'de savcılığa Çiftlik Bank'la ilgili suç duyurusunda bulundu. Mağdurların avukatı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 'Çiftlik Bank'ın hesaplarına el konuldu mu' diye sordu. Bakanlık, 30 Ocak 2018'de denetimin devam ettiği gerekçesiyle hesapları bloke etmediğini bildirdi. Paralar yurtdışına gitti.
Türkiye'de on binlerce mağdur yaratan Çiftlik Bank skandalında hükümetin 'denetim ve müdahale için' çok geç kaldığı belgelendi. Cumhuriyet'ten Aykut Küçükkayan'ın ulaştığı resmi belgelere göre Başbakanlık'a bağlı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 28 Aralık 2017 tarihinde Çiftlik Bank'la ilgili savcılığa 'suç ihbarında' bulundu. İhbar, SPK uzmanlarınca hazırlanan 'denetim raporu doğrultusunda' yapıldı. SPK'nin suç duyurusundan sonra mağdurların avukatı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na 'Çiftlik Bank'ın hesaplarına el konuldu mu' diye sordu. Bakanlık 30 Ocak 2018 tarihinde 'denetim süreci devam ettiği gerekçesiyle şirketin banka hesaplarına bloke konulmasına yönelik bakanlığımızın idari bir tedbiri bulunmamaktadır' yanıtını verdi. 2018 yılında banka hesaplarına bile bloke konulmayan Çiftlik Bank'ın CEO'su Mehmet Aydın ise 2017 yılının Mayıs ayında Uruguay'a giderek lüks bir villa, Ferrari ve yat satın aldı; bu ülkede ticaret yapmak için faaliyetlerde bulundu.
'Denetim var' dendi ama
AKP ile CHP'yi karşı karşıya getiren Çiftlik Bank skandalında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 29 Kasım 2017 tarihinde internet sitesinden 'Sanal Çiftlik Oyunları Hakkında Basın Duyurusu' başlığıyla bir açıklama yaptı. Duyuruda, 'Bakanlığımıza son dönemde ulaşan başvurularda 'sanal çiftlik oyunları' olarak bilinen ve gelir vaat eden sistemlerin yasal olup olmadığı sorulmakta ve bu piramit satış sistemi olabileceklerinden bahisle gerekli denetimlerin yapılması talep edilmektedir. Bu kapsamda, son dönemde yazılı ve görsel medyada da sıklıkla gündeme gelmeye başlayan sanal çiftlik oyunlarına ilişkin Bakanlığımızca daha önceden ulaşan ihbar ve şikayetler doğrultusunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 80'inci maddesi ile ilgili mevzuat kapsamında aralarında 'Çiftlik Bank' isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonlar denetim kapsamına alınmış olup, benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin çalışmalar da devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur' ifadeleri yer aldı.
Bakanlığın bu açıklamasından tam bir ay sonra Başbakanlık'a bağlı SPK 28 Aralık 2017 tarihinde Çiftlik Bank'la ilgili savcılığa suç ihbarında bulundu. SPK, uzmanlarınca hazırlanan denetleme raporunu savcılıkla paylaştı. SPK'nin bu girişiminin ardından mağdurların avukatlarından Dr. Acun Papakçı'nın bakanlığa yaptığı başvuru bakanlık denetiminin hala sürdüğünü ve şirketle ilgili herhangi bir önlem alınmadığını ortaya koydu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 30 Ocak 2018 tarihli yazısında aynen, 'denetim süreci devam etmekte ve mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenmekle birlikte şirketin banka hesaplarına bloke konulmasına yönelik Bakanlığımızın idari bir tedbiri bulunmamaktadır' denildi. Bakanlığın 'denetim süreci devam ediyor' diye bahsettiği denetimin başlangıç tarihi ise 29 Kasım 2017!!'
Bu bilgiler ışığında on binlerce insanı mağdur eden Çiftlik Bank dolandırıcılığına hükümetin müdahale için çok geç kaldığı belgelendi.
Bu köşede yetkililere hitaben yazıp gündeme getirmiş olduğumuz 'Ağustos 2016'da sistem bir bilgisayar oyunu olarak kuruluyor ve bugüne kadar Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) raporuna göre Çiftlik Bank'ın 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden 511,7 milyon TL topladığı biliniyor. 62 bin 877 kişiye 398,3 milyon TL ödeme yapılırken kalan 113,4 milyon TL'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan Fame Game şirketine aktarıldığı açıklanıyor. Ödemede sıkıntı yaşanınca SPK, geçen yılın sonlarında suç duyurusunda bulunuyor. Bizler saf! Vatandaşlar olarak bu süreçte kuruluşun nasıl 'Çiftlik Bank' ismini kullanabildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz?' Ana sorumuzun cevabını da Aykut Küçükkaya çok başarılı bir biçimde cevaplamış oldu! Sanırım başka söze gerek yok!