CHP'de delege seçimleri yarın başlıyor. Bu seçimlerde mahallelerinde seçilecek delegeler oylarıyla yeni Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe yönetimlerini belirleyecek.

BATIKENT 29 DELEGE
Kongrelerde üç grup yarışacak. Ahmet Ataç Grubu, Kazım Kurt Grubu ve Bağımsız Grup, kongreleri kazanmak için var güçleriyle çalışacak. Ataç Grubunun Tepebaşı İlçe Başkan adayı yine Vural Yörük olacak. Daha önce aday olmayacağıın açıklayan Yörük bu kararından geri adım attı. Kurt Grubu Tepebaşı yarışına başkan adayı Ahmet Saraç ile çıkacak. Kurt Grubunun Odunpazarı adayı mevcut Başkan Akın Sallarel olacak. Ataç Grubunun adayı ise Serhan Taşdemir olacak. Parti içindeki çekişmelerden, kavgalardan uzak birleştirici, amaç doğrultusunda partinin kişilere değil, kişilerin partiye hizmet etmesini' savunan bir manifesto ile yola çıkan 'Bağımsız Grubu'nun başkan adaylarını delege seçimleri sonrasıda açıklayacağı öğrenildi. En çok delege seçilecek mahalle '29' ile Batıkent olacak. Büyükdere, Vişnelik ve Şirintepe 28'er delege çıkaracak. Akarbaşı, Gökmeydan 23'er, Yeni Bağlar 22, Uluönder 21, Çamlıca 19, Kurtuluş 18, Emek, Gültepe 17'şer, Ertuğrulgazi 16 Bahçelievler 15, Yenikent 14, Yeşiltepe, Yıldıztepe 13'er, Tunalı, Hoşnudiye, Osmangazi, Çankaya 11'er, Eskibağlar, Sümer, Ömerağa, Zafer 10'ar, Fatih, 75. Yıl 9'ar delege çıkaracak.

EMEK VE YENİKENT SEÇİMLERİ
Odunpazarı bölgesinde yarın Emek, Gültepe, Kurtuluş, Yenikent, Yıldıztepe, Vadişehir delege seçimleri yapılacak. 11 Eylül'de Erenköy'de seçim yapılacak. 16 Eylül'de Osmangazi, 75.Yıl, Ihlamurkent, Gündoğdu, Çankaya, 17 Eylül'de Kırmızıtoprak, Vişnelik, Akarbaşı, Orhangazi'de delege seçimleri yapılacak. Büyük ihtimalle Odunpazarı'nda seçimi kazanan grup 17 Eylül'de belli olacak. 23 Eylül'de Huzur, Yenidoğan, Göztepe, Deliklitaş, 24 Eylül'de Büyükdere, Gökmeydan'de delege seçimleri yapılacak.

ULUÖNDER'DE YAPILACAK
Tepebaşı Bölgesinde yarın Uluönder, Ertuğrulgazi, Şarhöyük, Işıklar, Çamlıca, Esentepe Yeni, Şeker, Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Çakmak'ta delege seçimleri yapılacak. 11 ve 12 Eylül'de köy iken mahalle statüsüne kavuşmuş yerlerde seçimler gerçekleşecek. 14 Eylül'de Hacıalibey, Hayriye, İhsaniye, Bahçelievler, 15 Eylül'de Hacıseyit, Güllük, Eskibağlar, 16 Eylül'de Hoşnudiye, Mahmure, Sazova, Cumhuriye, 17 Eylül'de Şirintepe ve Batıkent'te delege seçimleri yapılacak. Özellikle Şirintepe ve Batıkent'teki tablo seçimi kazanan grubu ortaya çıkaracak. 22 Eylül'de Tunalı, Zafer, Fatih, Kumlubel, Ömerağa, 23 Eylül'de Zincirlikuyu, Yenibağlar, 24 Eylül'de Yeşiltepe, Sütlüce'de delege seçimleri yapılacak.

ESKİŞEHİR'İN İL BAŞKANI OLMALI
Ataç Grubu Tepebaşı'nın favorisi. Odunpazarı'nda da Kurt Grubu daha avantajlı görünüyor. Tepebaşı'nı Ataç, Odunpazarı'nı Kurt grupları kazanırsa, İl Başkanlığı seçimini merkez dışındaki kırsal ilçelerin oyları belirler. Tepebaşı'nı Ataç, Odunpazarı'ın Kurt kazanması halinde İl Kongresi'nde tek liste çıkmalı. Ataç ve Kurt Grupları her iki gruba eşit uzaklıkta bulunan İl Başkan adayında uzlaşmalı. Ortak bir yönetim listesi çıkarmalıdır. Bu olmadığı takdirde partideki kısır çekişme ve kavga ortamı devam eder. Seçilecek İl Başkanı Odunpazarı'nın veya Tepabaşı'nın değil, tüm Eskişehir'in İl Başkanı olmalı...



***

ETO'DA ÜÇ ADAYLI SEÇİM

Eskişehir'in en büyük demokratik kitle örgütlerinden birisi olan ETO'da seçim heyecanı başladı. Seçimler Ekim sonu veya Kasım başında yapılacak. Mevcut Başkan Metin Güler başkanlığa yine aday. MHP eski İl Başkanı Ayhan Sezer'de daha önce başkan adaylığını açıklamıştı. Eskişehir'in tanınmış işadamlarından olan Erdoğan Tekgöz'de ekibiyle birlikte bu göreve talip olduklarını açıkladı. Tekgöz başkan adaylığını 11 Eylül Pazartesi günü saat 10.00'da Dedepark Otel'de yapacağı toplantı ile duyuracak. Eskişehir'e Fuar Kongre Merkezi kazandıran mevcut Başkan Metin Güler şu anda başkanlık için en avantajlı isim. Güler, Karacan'dan aldığı ETO Başkanlığını iyi bir şekilde yaptı. Kalıcı eserleri ve projeleriyle Eskişehir Tüccarının takdirini kazandı.Günlerdir ETO Üyelerini ziyaret eden, bu konuda büyük mesai harcayan Ayhan Sezer emeklerinin karşılığını seçimde alacak mı? Adaylığını en geç açıklayan Tekgöz'ün seçim stratejisi ne olacak? Kulislerde 'Harun Karacan'ın başkan adayı' olarak lanse edilen Tekgöz'ü başka güçlü isimlerde destek verecek mi? Umarım Tekgöz'ün bu adaylığı 'Eskişehirspor Başkan adaylığı' gibi olmaz. Seçime günler kala adaylıktan çekilmez. Adaylar; Güler, Tekgöz ve Sezer. Seçimlerde ETO Üyelerini oylarıyla yeni başkanlarını seçecek...


***

CUMARTESİ HİKAYESİ

'HAYIR BU TABLOYU SİZ YAPTINIZ'

Yıl: 1937… Yer: İspanya… Francisco Franco başta ve yaşanan kanlı bir iç savaş… Guernica İspanya'da bir kasabadır… Franco, Nazi ve Faşist İtalyan kuvvetlerinin yeni uçaklarını Guernica üzerinde test etmesi için izin vermiş ve bombardıman başlamıştı…

1654 ÖLÜ

Bombardıman sonrası kasabada büyük bir katliam yaşandı. O güne kadar görülmemiş şiddette olan bombalamalar Guernica'yı yerle bir etti. O dönemde Bask Hükümeti'nden yapılan açıklamaya göre ölü sayısı en az 1654, yaralı sayısı ise 889 idi. Guernica Bombalanması'nın çoğunluğunu Alman Hava Kuvveti üstlenirken, İtalyan Hava Kuvveti'nin de yardımı olmuş ve kasaba üç gün boyunca yandı. 26 Nisan 1937'de gerçekleşen Guernica'nın bombalanması haberi kısa sürede Paris'e ulaştı. Paris'te yaşayan Picasso da memleketindeki bu olayı gazeteden öğrenmiştir. Picasso'ya göre sanatçı, insanlığın ve uygarlığın en temel değerlerinin yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir savaşta kayıtsız kalamazdı. Bu nedenle kendi memleketi Malaga'dan yüzlerce kilometre uzaktaki Guernica'da yaşananları bir şekilde ifadeye kavuşturmalıydı. Bir şekilde anlatmalıydı savaşın yıkıcılığını, yaşanan katliamı, bombaların yaktığı ateşte yanan insanlığı. Anlatmalıydı Guernica'yı.

KÜLLERİN RENGİ KALDI

Ve bunun için Balzac'ın öyküsünün de geçtiği Rue de Grands Augustins'de kiraladığı atölyede Mayıs ayında beyazın yerine adım adım siyah ve gri tonları geçiyordu. Renksiz olacaktı Guernica. Çünkü solgun mavi ölmüştü. Geriye savaşın siyahlığı ve küllerin rengi kalmıştı. Bu sıralar İspanyol hükümeti 1937 yılında Paris'te gerçekleşecek Dünya Fuarı'nda sergilenmesi için Picasso'ya bir tablo sipariş etmiş ve sanatçı da kendisine bir resim konusu aramaktaydı. Guernica'nın bombalanmasını öğrendiğinde etkisinde kalan Picasso, duygularını resme yansıttı. İki ay kadar kısa sürede tabloyu bitirdi. Guernica, yaklaşık 3,5 metre yükseklik ve 7,8 metre genişlik ile dikkat çekici büyüklükte, tuval üzerine sadece siyah ve beyaz renklerde yağlı boya ile yapılmış bir resimdir. Yağlı boyayla yapılmasına rağmen siyah, beyaz ve gri renkleri barındıran Guernica, gazete fotoğraflarına benzer bir hava yakalamış ve savaşın sebep olduğu cansızlığı vermiştir.

RESMİN GİRMESİ YASAKLANDI

Guernica tablosu günümüzde en büyük savaş karşıtı resim olarak kabul edilir. Resmin sağ ucunda, açık bir kapıyla sonlanan siyah bir duvar vardır. Ortada sırtında mızrak olan at, insaniyetin kaba kuvvet karşısında pes edişini sembolize ediyor. Boğanın yanında belli belirsiz gözüken güvercin barışı temsil ediyor ama olanlara ağlamaktan başka yapabileceği bir şey yok. Atın yanına düşmüş sürücünün kırılmış kılıcı yenilgiyi sembolize ediyor. Bazı eleştirmenler Guernica'yı 20. yüzyılın en önemli tablosu olarak görür. En ünlü savaş karşıtı tablo olduğuysa kesin. Guernica, sadece İspanya İç Savaşı'nın vahşetinin değil, modern savaşın neden olduğu ıstırabın da bir simgesi oldu. Pablo Picasso'nun başyapıtları arasında yer alan Guernica, en politik resim olarak tarihe geçmiştir.Her bir karede farklı olayın yansıtıldığı Guernica, geometrik ve izlenimci bir tablo olarak görülürken aynı zamanda kübizmin en önemli örneklerindendir. Franco hükümetin başında olduğu sürece resmin İspanya'ya girmesi yasaklanırken, eser birçok ülkede sergilenmiştir.

SAVAŞLARIN DİLİ OLDU
Resmin merkezinde acı içinde yıkılmak üzere olan, mızrakla vurulmuş bir at bulunur. Acı çeken atın üzerinde, göz şeklindeki çıplak bir ampUl parlamaktadır.
Atın altında bir askerin parçalanmış cesedi vardır. Asker, üzerinde çiçeklerin büyüdüğü kırılmış bir kılıç tutmaktadır. Sol tarafta yer alan büyük gözlü boğa, kucağındaki ölü çocuğa ağlayan bir kadının üzerinde durur. Atın sağ üst tarafında, bu vahşi sahnelere tanıklık ederek camdan içeri girmekte olan, korku dolu bir kadın figürü vardır. Kadın, elinde yanan bir gaz lambası taşır. Korku içindeki bir başka kadın sağdan yalpalayarak merkeze doğru ilerlemektedir. Kadın, parlayan ampule boş gözlerle bakmaktadır. Sağ uçta, dehşet içinde kollarını kaldırmış bir adam, yukarıdan ve aşağıdan ateşlerle sarılmıştır. Sanatçının resimde kullandığı semboller uluslararasıdır. Böylece tüm dünyada olan savaşların dili oluyor bu tablo adeta. Guernica'da, acı çeken insanlar ve hayvanlar ile kaos içindeki yıkılmış binalar betimlenmiştir. Katıldığı bir sergide Alman bir general Picasso'ya yaklaşır ve sorar; 'Bu tabloyu siz mi yaptınız' Picasso'da; 'Hayır, siz yaptınız' der.



***
FOTO ŞAKA:



Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: Dündar Bey ben İktisatçı olarak lafa değil, rakamlara bakarım. Referandumda Eskişehir'de çıkan bu oydan sonra kimse bana 'senin başarılı olduğunu' anlatamaz.

AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü: Adam daha dün %1 bile oy alamayan partisini kapatıp, tepeden inme Bakan olmuş. Şimdi de gelmiş bizim Eskişehir'de aldığımız %42,5'u beğenmiyor.