Derdimiz kendimiz olabilmek.
İnsanın varlık nedenini anlayabilmesi ve yaşamını anlamlı hale getirebilmesi için öncelikle kendi olabilmesi gerekiyor.
Okuduğum bir kitapta 'limandan ayrılırsa teknesinin batacağına inanan acemi denizci' ifadesinin altını çizmiştim. Kendimiz olabilmemiz için bazen limandan ayrılmamız bazen de sakin bir koyda demir atmamız gerekiyor.
Kendimiz olmak özgür olmaktır. Bu özgürlük ruh - zihin özgürlüğüdür, duygusal engellilerin kaldırıldığı özgürlüktür. Düşünme, üretme kendimiz için ve insanlık için yararlı işler yapabilme özgürlüğüdür.
Kimi zaman vazgeçtiklerimiz kimi zaman da vazgeçilmezlerimiz bizi kendimiz yapar. İletişim ve etkileşim içinde olduğumuz insanların kendimiz olmamızda önemli bir yeri vardır. Bunların sayısı çok azdır ve bunlar için sık sık iyi ki varsın deriz.
Etkileşim içinde olduğumuz insanlar deneyimleri ve karakteristik özellikleri ile bizi etkiler. Ya onlardan ilham alırız bize enerji, sinerji, coşku ve heyecan verirler (iyi ki varsın dediklerimiz), ya da yakınma öfke sıkıntı vererek niyet enerjimizi yok ederler. Bu tür insanlardan uzak durun. Çünkü bunlar başkalarının mutluluğundan beslenirler ve başkalarının mutluluğundan mutsuz olurlar ve niyet enerjimizi yok ederler.
Kendimiz olmamız sabır ve yürekten istemeyi gerektirir.
Yürekten İstediğimiz her şey er ya da geç gerçekleşiyor. Çünkü beynimiz yürekten istediğimiz şeylerde sınırsız destek vermeye hazırdır. Yürekten istediklerimiz ile ilgili olarak beynimiz yeni yollar, uygun stratejiler geliştiriyor ve isteğe uygun enerji üreterek ilgili yerlere gönderiyor. Sonuç: isteklerimiz gerçekleşiyor ruhumuz bir an önce arzularına kavuşuyor.
Aldığım kalite eğitimleri sırasında öğrendiğim bir kalite ve strateji tanımını daha sonra verdiğim eğitimlerde hep kullandım.
'Kalite işi doğru yapmak, strateji ise doğru işi yapmaktır 'diye. İşi doğru ve eksiksiz yaparsın ama bu doğru iş değilse sonuçta emek ve zaman kaybıdır. Bazen de tercih edilen hiç doğru bir iştir ama bu işi yapılması gerektiği gibi yapmazsan sonuç hatalı olur, yine emek ve zaman kaybına yol açar. Demek ki hem işi doğru yapmak, hem de doğru işi yapmak gerekiyor.
Kalite ve strateji konusunu başka bir yazı konusu yaparak yazımıza devam edelim .
Çoğu zaman yürek- beyin ilişkisini ve işbirliğini kalite ve strateji ilişkisine benzetirim. Sanki stratejik kararları alan yüreğimiz, yüreğimizin aldığı bu kararların doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan da Beynimizdir. Belki de tersi. Bu konunun geçen hafta sohbet ettiğim ve yazı konusu yaptığım arkadaşımla konuşulması gerekiyor sanki.
Kendimiz olmadan Dünyaya geliş sebebimizi anlamamız ve hayatımızı anlamlı hale getirmeniz mümkün değil.
Kendimiz olduğunuzun en önemli göstergelerinden biri de tutkuyla bağlı olduğumuz ve sürekli bizi geliştiren bir iş ve uğraşımızın olmasıdır.
Tutkuyla bağlı bir iş ve uğraşımızın olması dileğiyle…