Görünüm'de dün kaleme aldığım ve gazetemizin manşetinde de yer alan 'Bilimsel Değil Dinsel Eğitim' başlıklı yazımda; 'Din ağırlıklı ders sayının her geçen yıl arttırılması ve bilim derslerinin azaltılması nedeniyle tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri altın çağlarını yaşıyor' diye yorumda bulunmuştum.

EN ÇOK SINIF ÖĞRETMENİ
Yazımda şu ifadeleri kullanmıştım; 'Ders sayılarının arttırılması ve okul yöneticilerinin seçmeli dersler konusunda velilere yapılan baskılar sonucunda Kentimizde 139 Din Kültürü Ahlak Bilgisi ve 7 İmam Hatip meslek dersi öğretmen açığı var. Ayrıca 17 Arapça öğretmenine de ihtiyaç var. İl Öğretmen Norm Durumu üzerinde yaptığım araştırmada ülkemizin çağdaş bilimden yavaş yavaş uzaklaşarak, dinsel bir eğitime yön çevirdiğini tespit ettim. İlimizde, 158 sınıf, 62 İngilizce, 32 Matematik, 21 Tarih, 18 Biyoloji, 17 Felsefe, 13 Bilişim Teknolojileri, 13 Sosyal Bilgiler, 47 Görsel Sanatlar ve 3 Coğrafya eğitimcisi ihtiyaç fazlasıyken, Din ağırlıklı derslerde öğretmen açığının olması dikkat çekiyor. Eğitimciler yaşanan bu duruma; 'Türkiye'de bilimsel eğitimin yerini dinsel eğitim alıyor' diye tepki gösterdi.' Bugünde ilimizdeki öğretmen norm kadro durumu ile ilgili yaptığım tespitleri de siz okurlarımla paylaşacağım. Sizlerinde tahmin ettiği gibi iİlimizde en çok '1914' ile sınıf öğretmeni var. Onu 852 ile İngilizce öğretmenleri takip ediyor.

204 NORM FAZLASI
Kentimizde 577 Okulöncesi Öğretmeni görev yapıyor. Okulöncesi Öğretmenleri üçüncü sırada yer alıyor. İlköğretim Matematik Öğretmenliği 418 ile dördüncü, Türkçe 411 ile beşinci, Türk Dili Edebiyatı 396 ile altıncı, Matematik 379 ile yedinci, Beden Eğitimi 358 ile sekizinci, Fen Bilimleri/Fen Teknolojisi 344 ile dokuzuncu, Rehberlik 335 ile onuncu, 258 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi onbirinci, Sosyal Bilgiler 247 ile onikinci, Görsel Sanatlar 203 ile onüçüncü, Bilişim Teknolojileri 186 ile ondördüncü, Tarih 171 ile onbeşinci, Biyoloji 168 ile onaltıncı, Teknoloji ve Tasarım 167 ile onyedinci, Müzik 154 ile onsekizinci, Fizik 137 ile ondokuzuncu, Kimya/Kimya Teknolojisi 133 ile yirminci, Coğrafya 123 ile yirmibirinci, Felsefe 88 ile yirmiikinci sırada yer alıyorlar. İlimizdeki mesleki teknik eğitimi derslerinde çok sayıda öğretmen fazlasının olması dikkat çekiyor. İlimizde toplam 204 Mesleki Teknik Dersi öğretmeni ihtiyaç fazlası.

İHTİYAÇ YOK Kİ FAZLASI OLSUN
İhtiyaç fazlası öğretmen sayıları şöyle sıralanıyor; 'Büro Yönetimi 1, Matbaa 3, Radyo Televizyon 1, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi 1, Giyim Üretim Teknolojisi 15, Halkla İlişkiler Organizazyon Hizmetleri 1, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri 2, Metal Teknolojisi 11, Motorlu Araçlar Teknolojisi 33, Muhasebe ve Finansman 2, Plastik Teknolojisi 2, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 12, Seramik ve Cam Teknolojisi 8, El Sanatları 1, Elektrik 15, Elektronik 16, Grafik ve Fotoğraf/ Grafik 7, Grafik ve Fotoğraf/Fotoğraf 1, Yapı Tasarımı 15, Makine ve Kalıp 5, Makine Ressamlığı 4, Makine Model 5, Raylı Sistemler Elektriki-Elektronik 1, Tekstil 2, Metalurji Teknolojisi 5, Tekstil Teknoljisi/Trikotaj 2, Sağlık-Sağlık Hizmetleri 28, Bahçe Peyzaj 1, Gazetecilik 1, Halkla İlişkiler Organizasyon 1, Aile Tüketici Hizmetleri 1' Mesleki Okullarda dokuz ders işlenmediği halde bunların branş öğretmeni olan 15 eğitimci ihtiyaç fazlası olarak ilimizde görev yapıyor. Yaşanan bu durum; 'İşlenmeyen dersler için öğretmene ihtiyaç yok ki fazlası olsun' dedirtiyor.

CAM BÖLÜMÜ NEDEN AÇILMIYOR?
İlimizdeki Mesleki Okullarda Gazetecilik, Halkla İlişkiler Organizasyon, Plastik Teknolojisi, Aile Tüketici Hizmetleri, Grafik ve Fotoğraf/Grafik, Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik, Metalurji Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi/Trikotaj, Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj dersleri yok. Ama öğretmenleri var. 5 Metalurji Teknolojisi, 1 Gazetecilik, 2 Plastik Teknolojisi, 1 Halkla ilişkiler Organizasyon, 1 Aile Tüketici Hizmetleri, 2 Tekstil Teknolojisi/Trkikotaj, 1 Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj Öğretmeni kendi branş derslerine girmeden maaş alıyor. İlimiz ve yakın bölgemizde seramik ve cam sektörü gelişmiş durumda. Mesleki okullarımızda 13 Seramik ve Cam Teknolojisi Öğretmeni var. Bunların 8'i ihtiyaç fazlası görünüyor. Bu durum Mesleki Teknik eğitiminin nasıl planlandığını gözler önüne seriyor. Mesleki Okullarda Seramik ve Cam bölümü açmazsanız, 8 öğretmen ihtiyaç fazlası durumuna düşer. Hem de bu sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı karşılanmaz.

TEKNİSYENDEN DAHA ÇOK İMAMA İHTİYAÇ VARMIŞ(!)
İlimizde beş öğretmen olmasına rağmen neden bir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Metalurji Teknolojisi bölümü açılmıyor? Eskişehir'in Mesleki ve Teknik okullarında 204 öğretmen fazlası yaşanırken, 139 Din Kültürü ve Ahlak Öğretmeni, 7 İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi ve 17 Arapça Öğretmenine ihtiyaç olması dikkat çekiyor. Demek ki iktidar İmam-Hatiplere ve dini eğitime verdiği desteği Türkiye'nin can damarı olan sanayiye ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik okullardan esirgemiş. Demek ki ülkemizde teknisyenden çok imama ihtiyaç varmış(!) Artık imamlar sayesinde ülkemizi sanayide, ticarette, bilimde, kültürde, sanatta, sporda kalkındırırlar(!) Kalkınamazsak da yetiştirildiklerinde 'dindar' adı altında 'kindar nesil' ile övünelim(!)

******


ATATÜRK'ÜN LÜLETAŞI BASTONU
Hafız Ahmet Efendi Eskişehir'in ilk lületaşı ustalarındandır. Dönemin Kurşunlu Camii imamı ve Mevlevi Dergahı başı olan Hafız Ahmet Efendi 100 yıl önce yapılan lületaşı eserlerinde insan silueti yerine Hz. Peygamber'i (SAV) simgeleyen 'Gül Figürleri' kullandı. Bu işte o kadar ustadır ki İran Şahı Rıza Şah Pehlevi`ye lüle taşından yapılmış bir asa (baston) hediye etti. Ayrıca 1927 yılında Eskişehir'e gelen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e de İran Şahı'na vermiş olduğu bastonun aynısından yaptı. Bu baston bugün Anıtkabir Müzesi'nde sergileniyor. Hafız Ahmet Efendi, Eskişehir'in yetiştirdiği başarılı işadamlarından Kerem Apaydın'ın 'Büyük Dedesi'dir. İnsancıllığı ve girişimci kişiliğiyle kentte takdir edilen bir isim olan Apaydın 1,5 yıl önce Anıtkabir'de müzeyi gezerken Atamızın kişisel özel eşyalarının arasındaki Büyük Dedesi Hafız Ahmet Efendi'nin yaptığı lületaşı bastonunununda olduğu bölümde fotoğraf çektirmişti. Fotoğrafta lületaşından yapılan beyaz baston diğer asalardan daha çok göze çarpıyor. Mustafa Kemal Atatürk ve Hafız Ahmet Efendinin ruhları şad olsun. Mekanları Cennet olsun…

******


GALLİANİ CEMOĞLU
Adriano Galliani 1986-2016 yılları arasında 30 yıl İtalyan devi AC Milan kulübünün CEO'luğunu ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Gazetemizin başarılı Spor Muhabiri Aytaç Ersoy, Brezilyalı futbol cambazı Kaká'dan dolayı AC Milan hayranıdır. Ersoy, Galliani ile Osman Cemoğlu'nun birbirlerine çok benzediğini belirterek, bunu ispatlamak için bir fotoğraf çalışması yaptı. Galliani'nin FC Barcelona-Milan maçında yedek kulübesinde verdiği pozun aynısını Osman Cemoğlu'na Eskişehirspor yedek kulübesinde verdirirek, fotoğraflamış. Fotoğrafın bir tarafında Galliani. Diğer tarafında Eskişehir Spor Tarihi'nin 'Murat Bardakçı'sı olarak nitelendirdiğim Osman Cemoğlu. Sizce bu benzerlik konusunda Ersoy haklı mı? Cemoğlu'nun saçları tamamen kazınmış, güneşte yanmış şekilde bu fotoğrafı çekilmiş olsaydı, gerçekten 'tıpa tıp' onun benzeri olurmuş. Aytaç sayesinde Osman Abi'ye 'Galliani Cemoğlu' lakabı takılırsa hiç şaşırmam. Eski futbolcu olan Cemoğlu'nun futbol bilgisi Galliani'den de az değildir...

******

FOTO ŞAKA

ETO Başkanı Metin Güler: Savaş abi hadi iyisin. Erteleme sonrasında altı ay daha ESO Başkanısın.
ESO Başkanı Savaş Özaydemir: Metinciğim 28 yıl Başkanlık yapmışım. Altı aylık başkanlık dişimin kovuğuna yeter mi? Keşke altı ay değil de 6 sene erteleselerdi!..

******

'BEŞ… BEŞ… BEŞ…'

Yaşlı adam uzaktan gelen 'Beş… Beş… Beş…' çığlıklarını dinledikten sonra 'Ya hayatım şu stadyumun yanından taşınalım artık' demiş, 'Bu yaştan sonra insan dolduruşa gelip vallahi perişan oluyor.'