Gazetemizin dünkü manşetinde yer alan 'Facia mı Yaşansın?' adlı haberde kentimizin en gözde okullarından ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nin yanındaki dört katlı öğrenci yurdunda yangın merdivenininin bulunmadığını kamuoyuna duyurarak, bu önlemsizliğe karşı velilerin tepkilerine yer vermiştik. Geçtiğimiz yıl Adana'da bir kız öğrenci yurdundaki yangında 10'lu yaşlarda 11 öğrenci ve bir eğitmen yanarak can vermişti. Özellikle cemaat ve vakıf yurtlarında da buna benzer olaylarda çok sayıda çocuğumuz yaşamını yitirdi. Bu facialara rağmen kentimizin en gözde okulun bahçesindeki yurt binasında neden yangın merdiveni yok? Milli Eğitim kendi kurumunda bu eksikliği neden görmedi? Belediye yetkilileri yangın merdiveni olmayan bu yurda nasıl ruhsat verdi? Bu yurtta önlen alınması için bir facianın yaşanması mı bekleniyor? Bu yurtları hangi kurum denetliyor? Devlet yurdu böyleyse, özeller kim bilir nasıldır? Vali Özdemir Çakacak ilimizdeki tüm devlet ve özel yurtların yangın merdiveni ve yangın çıkışları konularında denetlenmesi için gerekeni yapmalıdır. Yasa ve mevzuatlara uygun olmayan yurtlar kapatılmalıdır. Çocuklarımızın can güvenliği için bu konuda kimseye taviz verilmemelidir...

******


KURT GRUBU RAHAT KAZANIR

CHP İl Kongresi 24 Aralık Pazar günü Porsuk Spor Salonu'nda yapılacak. 'Ortak İl Başkan Adayı' konusunda uzlaşma sağlanamadığı takdirde kongrede yönetim için iki liste yarışacak. Kazım Kurt ve Ahmet Ataç Gruplarının bu konuda uzlaşma sağlamaları zor gözüküyor. Kurt Grubunun İl Başkan adayı Sinan Özkar olacak. Ataç Grubunun il Başkan adayı daha belli değil. İlker Özokçu ve Hasan Erköksüz'ün adları İl Başkan adaylığı için geçiyor. Yarışa ilçe ve doğal delege sayısı bakımından 78-0 önde başlayan Kazım Kurt Grubu kongrenin favorisi. Büyük bir sürprizlerin yaşanmaması halinde Kurt Grubu kongreyi rahat kazanır. Olan Ataç Grubunun Başkan adayına olur. Özokçu aday olursa ikinci, Eröksüz aday olursa üçüncü seçim yenilgisini yaşar.

*****


TERMİK SANTRALE SANATSAL TEPKİLER
Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, verdikleri konserin sonunda Eskişehir'e kurulması planlanan termik santrale karşı yüzlerine maske takarak, Eskişehir halkını duyarlı olmaya davet etti. Alpu'da yapılması planlanan Kömürlü Termik Santrale karşı eylemlere Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları daha önce tepki göstermişti. Sahneye konan 12 oyunun finalinde oyuncular yüzlerinde koruyucu maskelerle okudukları, 'Birazdan duyacaklarınız, çocuklarımızın ve hepimizin geleceğini çok yakından ilgilendiriyor' şeklinde başlayan metinle Eskişehirlileri uyarmışlardı. Senfoni Orkestrası ve Şehir Tiyatroları üyeleri sanatçı duyarlılıklarıyla kent gündeminde tartışmalara neden olan termik santrale karşı güzel bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Bu sanatsal tepkiler daha etkili ve akıllarda daha kalıcı oluyor.

*****


HAVACILIK SEVGİSİ AŞILIYORLAR

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, Müdür Doç. Dr. Ender Gerede yönetiminde ilimizde güzel projelere ve ilklere imza atıyor. 'Havacılık kenti Eskişehir'e yaraşır bir Havacılık Parkı nasıl oluşturulur' sorusu ile yola çıkan kurum, Dünya Sivil Havacılık Günü'nün kutlandığı haftada sadece çocukları değil, havacılık tutkusunu içinde taşıyan tüm Eskişehirlileri ağırlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Espark Alışveriş Merkezi'nde çocuklar için tasarım atölyesinin yanı sıra, her yaştan katılımcılar için, uçakların nasıl uçtuğunun anlatıldığı sunumlar yapıldı. Basit ev aletlerinin ve geri dönüşüm malzemelerinin kullanılarak hava araçları tasarlandı. Etkinlikte ayrıca havacılığın önemli isimleri Nuri Demirağ ve Selahattin Reşit Alan da anılarak, yaptıkları hizmetler çocuklara aktarıldı. Ard arda düzenledikleri etkinliklerle çocukları ve gençleri havacılığı sevdirdikleri için Başta Ender Gerede olmak üzere Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı çalışanlarını kutluyorum.


*****

NOSTALJİ

KOKPİTTE SAKIP AĞA


Tarih: 1989. 28 yıl önce Türkiye'nin en renkli ve önde gelen işadamlarından olan merhum Sakıp Sabancı Anadolu Üniversitesi'ni ziyaret ediyor. Üniversiteyi gezen Sakıp Sabancı, Sivil Havacılık Yüksekokulu Havaalanı'nda bir eğitim uçağına biniyor. Dönemin Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'de Sabancı ile birlikte hatıra fotoğraf çektiriyor. Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı olan Sakıp Sabancı, 2004 yılında öldüğünde Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 147. sırayı almıştı. Sabancı, halka yakın tavırlarıyla Sakıp Ağa lakabını kazandı. 1976-1982 yılları arasında Akademi Başkanlığı, 1982-1994 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 1999'dan bugüne Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürütüyor. 1987-1996 tarihleri arasında Sivil Havacılık Yüksekokulu Kurucu Müdürlüğü görevlerinde bulunan Fevzi Sürmeli 2005-2009 yılları arasında Anadolu Üniversitesi'nde rektör olarak görev yaptı.

*****

FOTO ŞAKA


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Ben Tayyip Bey hep sıkıştığında ona kıyak üstüne kıyak yaptım. Umarım bu kıyakçılığın sonu ayakçılık olmaz.
Başbakan Binali Yıldırım: Siz bu kıyaklara devam ederseniz korkarım yakında biz en has AK Partilileri ayakçı çıkaracaksın.

******

FIKRA

BEN PASTACI MIYIM?

Pastacı Agop'la karısı Haykanus kahvaltı ediyorlarmış. Haykanus sormuş: Sular akmoor Agop, bir bakarsın degil mi?
- Nereden çıkarırsın şimdi Haykanus, ben muslukçu muyum?
- Peki havagazını kontrol etsen
- Canım, ben tesisatçımıyım?
- Agop, elektrik düğmesi de bozulmuş
-Yeter artık Haykanus...
Agop akşam eve geldiginde bir bakmış ki bütün aksaklıklar onarılmış. Merakla sormuş Haykanus'a:
-Canim karım, kime yaptırdın bunları?
- Kirkor 'a rica ettim beni kırmadı.
- Ne?... Kirkor mu? O dunyanın en kötü adamıdır. Karşılıksız bir şey yapmaz.
- Evet bana 'Ya benimle yatacaksın ya da çikolatalı pasta yapacaksın' dedi.
- Güzel...Pastayı yaptın değil mi?
- Ah Agop, nereden çıkarırsın bunu? Ben pastacı mıyım?