Sevgili okurlar:

İslam Dininde bir konuda hüküm verebilmek için o hükmün mutlaka dört delilde bulunması lazım. Allah Teala Kuranı Kerim'de 'Ey peygamber Allah'ın helal kıldığını kim haram kılabilir' buyuruyor. Bir helali hiçbir dayanağı olmadan haram diye söylemek büyük günahtır.

Günümüzde özellikle herhangi bit tarikata mensup kimseler gerek kendi, yaşantılarında gerekse ailevi yaşantılarında dini delillere dayanmayan birçok konularda sadece kulaktan duyma nasihatlerle helal olan çok şeye haram demektedirler. Bu konuda Allah'ın emri çok açıktır. İşte delili, Tahrim Suresi 1'inci ayet:

'Ey peygamber eşlerinin rızasını gözeterek Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.'

Peki, biz neye göre haram neye göre helal olduğunu bileceğiz. İslam dininde dini deliller 4'tür. Biz hüküm verirken bu 4 delile bakacağız. İşte 4 delil:

1- Kitap 2- Sünnet 3- İcma-i Ümmet 4- Kıyası fukaha

Biz delillere yani inanç yönünden güveneceğimiz ilk delil Kuranı Kerim'dir. Yani Kuran'da yazılan, emredilen bir hüküm kesindir. Ve bunu inkar eden Allah korusun dinden çıkar. Bir emri veya yasağı Kuranı Kerim'de bulamazsak 2'nci delil olan sünnete bakarız. Peygamberimizin sözleri, fiilleri, iyi gördüğü, görüp de men ettiği şeylere sünnet denir. İşte sünnet hükmünde sahih kitaplardaki sünnete uyacağız. Eğer sünnete de yoksa 3'^üncü delil olan İcma-i Ümmete bakacağız. İcma-i Ümmet ise ilimde söz sahibi olan alimlerin bir araya gelerek aldıkları kararlara verdikleri fetvalara ve dini hükümlere, İcma-i Ümmet denir. İslam dini ile ilgili bir hükmü burada da bulamazsak o zaman 4'üncü delil olan Kıyası fukaha'ya bakacağız. Eğer orada da yoksa o zaman İlam dininde böyle bir hüküm yok demektir. Zaten Kıyası fukaha'da kitap ve sünnette açıkça belirtilmemiş bir hükmü benzeterek karar vermeleri demektir. Esas konuya gelince işte Müslümanları bu dört delilde olmadığı halde varmış gibi göstererek onların İslamiyet'ten soğumasına sebep olmaktadırlar. Hani derler ya, yarım doktor candan yarım hoca dinden eder diye. Hiçbir şeyi bilmeyen softalara (Dini yobaz) gidip fal baktırmak, muska yazdırmak, kitap açtırmak işte İslam dinindeki 4 delile hiç uymamaktadır. Yüce Allah da 'Emaneti ehline veriniz' ayeti ile dini konulardaki tüm sorularımızı bu işin gerçek ehli alimlere diyanete, Din İşleri Yüksek Kuruluna, müftülere ve vaizlere sorarak aslını öğrenmek hem dini hayatımızı hem de dünyevi hayatımızı kurtarır. Elif'i görse sopa zanneden cahillere dini danışmak bizleri Allah korusun felakete götürür. Yüce Allah din ve dünyamızı mamur etsin.