Trabzon hurması, cennet elması, japon elması, akdeniz hurması, kocayemiş, kara hurma diye adlandırılan bu çok değerli meyve başlangıçta turuncu renkli, sert ve yuvarlak bir şekilde oluşur, sonra kırmızımsı bir renk alır ve yumuşar. Sahip olduğu özellikler nedeniyle çok kıymetli olan bu meyve taze ve kuru olarak tüketilebilmektedir. Trabzon hurması, gıda sanayinde, tatlı, sos, dondurulmuş meyve, marmelat, krema, muhallebi, kek, sakız, püre gibi çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. Ülkemize ilk olarak Çin ve Japonya'dan gelmiştir. Bu ülkelerde normal meyvelerin yanı sıra kuru maddesi yüksek fakat taze tüketime uygun olmayan buruk tada sahip çeşitler ikiye, üçe veya dörde bölünüp, ipe dizilerek kurutulmakta ve çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Örneğin Japonya'da geleneksel yemekleri olan Suşi'nin bazı çeşitlerinin hazırlanmasında sıkça kullanılmaktadır. Meyve yaprakları ilaç sanayinde, kerestelerin dayanıklı hale getirilmesinde , suyu ise balıkçı ağlarını küflenmekten korumak ve kaygan hale getirmekte kullanılmaktadır.
Ülkemizde büyük ölçüde taze, az olarak da kuru olarak tüketilmektedir. Trabzon hurması birçok vitamin ve mineral içermektedir, en önemli özellikleri arasında özellikle sertken burukluk veren fenolik bileşikler ve askorbik asit gibi antioksidanlara sahip olması ve bunların yanında fitokimyasalları da içermesidir. Vücudumuzda çeşitli hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayan, kanser riskini tetikleyen, görme fonksiyonlarını azaltan serbest radikallerin etkisini azaltan antioksidanlar, toksik maddelerden de vücudu arındırmaktadır.
Serbest radikaller cilt sağlığını da olumsuz olarak etkilemekte, cilt elastikiyetini kaybettirip, kırışıklara ve lekelenmeye neden olmaktadır. Trabzon hurması serbest radikalleri engelleyici etkiye sahiptir ve cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Antioksidanca zengin olması ve yüksek oranda fitokimyasallar içermesi nedeniyle kansere karşı koruyucu olma özelliğini taşımaktadır. Trabzon hurması, bağışıklık sistemini güçlendirip, DNA hasarını önleyerek, kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir. İçerdiği Fisetin adlı madde sayesinde meme kanserine karşı koruyucu bir etkiye de sahiptir.
Diğer meyvelere göre protein, yağ, karbonhidrat yönünden daha yüksek oranlara sahip ve tanenlerce zengin olan trabzon hurması A, B1, B2, B3, C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, demir ve potasyum minerallerini içermektedir. Zengin beta karoten ve A vitamini ile cilt başta olmak üzere doku onarımı, bakımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Bu vitaminin yanında K, C, zeakzantin ve lutein bulundurmakta, gözde katarakt oluşumu ve makula dejenerasyonuna karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini ile birçok hastalığa karşı vücudumuzu korumaktadır. Metabolizmayı destekleyen, büyüme ve gelişmede rol oynayan B vitaminlerinden B1, B2, B3 ü bünyesinde bulundurmaktadır. Tansiyonu ve kolestrolü düşürücü etkisi nedeniyle kalp- damar sistemini korumaktadır. Midede gastriti önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmekte, bağırsakta bulunan yararlı ve zararlı bakterileri dengelemekte dolayısıyla bu özellikleri ile sindirim sistemi hastalıklarında iyileştirici bir özellik gösterebilmektedir. İyice olgunlaşmış meyveler bağırsak gevşetici ve basur tedavisi için kullanılırken, pişirilerek tüketilirse ishali önleyebilmektedir. Sert meyveler tanenler yönünden zengin olduğu için damar büzdürücüdür ve ishale iyi gelmektedir. Kas kasılmasına karşı görevli olan potasyum, diş- kemik sağlığında etkili olan kalsiyum ve fosforu fazla içermesi ile yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir.
Lifçe zengindir, tokluk hissini artırmakta, sindirimi düzenleyip, kabızlığı azaltıp, bağırsak sağlığını korumaktadır. Ateşi düşüren, yumuşak doku iltihabı tedavisinde kullanılan bir meyve olan Trabzon hurması, soğuk havalarda ise vücut ısısının dengelenmesinde rol oynamaktadır. Yaşlılara, hamile kadınlara, erkeklere, çocuklara önerilen bu meyve ara öğünlerde ve uygun miktarda tüketilmelidir. Özellikle yaşlılara ve çocuklara sütün içine konulup verilirse tokluk hissi verecek, bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak, lif içeriği ile stresi azaltıp, tansiyonu düşürecektir. Tezgahlarda yaklaşık bir ay gibi kısa bir süre kalan bu meyve, şeker oranı yüksek olduğu için şeker hastaları tarafından dikkatle ve az tüketilmelidir. Bir orta boy meyve bir porsiyon kabul edilir ve 75-90 kalori taşır. Yaprakları kaynatılıp saç ve yüz yıkamada kullanılırsa saçı ve yüzü güzelleştirmektedir.