Şener Şen'in başrolünü oynadığı Züğürt Ağa filminde bir sahne var. Kahya sıkıntılı şekilde ağanın yanına geliyor. Ağa soruyor; 'Ne oldu?' Kahya; 'Bir şey diyecem de kızacaksınız' diyor. Ağa; 'Yok niye kızacağım sen söyle' diyor. Kahya; 'Seçimler' diyor. Ağa; 'Ne olmuş seçimlere?' diye soruyor. Kahya; 'Ağam sizin parti bizim b..u yemiştir. Bir oy çıkmıştır' diyor. Ağa; 'Ulan sen ne diyorsun. Benim köyde kaç kişi vardır?' der. Kahya; 'Vallahi bir oy çıkmıştır' diye yineler. Ağa; 'Olmaz. Bir oy mu?' diye kızar. Erdal Özyağcılar'ın canlandırdığı Kekeç Salman; 'Vallahi o bir oy benim oyumdur' diye araya girer. Kahya'da 'O oy benim oyumdur' diyince, Şener Şen; 'Bu bir oy sizinse benim oyum nerdedir?' diye çıkışır.

GÖCENOLUK-SADIKBAĞI
CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Arslan 24 Haziran Milletvekili seçimleriyle ilgili bir çalışma yapmıştı. O çalışmayı 25 Temmuz Çarşamba günü köşemde yayınlamıştım. Arslan 180 bin 65 sandık üzerinde yaptığı çalışmada, CHP'nin 4771 sandıkta sıfır oy aldığını tespit etti. 4643 sandıkta da sadece bir oy almış. Arslan'ı arayarak, Eskişehir'de CHP'nin sıfır veya bir oy aldığı sandıklar var mı? diye sordum. Kendisi de ilimizde CHP'nin sıfır veya bir oy aldığı yerleşim yerlerini bana gönderdi. CHP'ye ilimizdeki dört köyden oy çıkmadı. Seyitgazi'nin Göcenoluk, Sivrihisar'ın Buhara, Sadıkbağı ve Tekören köylerinde oy alamadı. Buhara Köyü Menzil tarikatının olduğu köy. Burada sıfır çekilebilir. Peki diğer üç köyde CHP neden sıfır çekti?

BU KÖYLERE GİDİLMEDİ Mİ?
Peki CHP'nin sadece bir oy aldığı köyler hangileri? Günyüzü'nün Yağrı, Mihalıççık'ın Akçaören, Sarıcakaya'nın Güney, Seyitgazi'nin Beşsaray ve Sivrihisar'nın Karacaören Yaylası köylerinde CHP'ye sadece birer oy çıktı. CHP'nin İl Başkanlığını uzun yıllar Sivrihisarlı Sinan Özkar yaptı. CHP Sivrihisar'ın üç köyünde sıfır çekerken, bir köyde de sadece bir oy alabildi. CHP'liler bu köylere hiç mi gitmedi? Bu köylerde oturup da CHP Üyesi olanlar var mı? Bunu sadece Sivrihisar özelinde değil, sıfır ve bir oy çıkan 9 köy için de sorgulanmalı. CHP'liler sandık sandık çalışma yapmalı. CHP Üyesi, delegesi olup da sandığında bırakın eşini ve çocuklarını kendisinin oyunun olmadığı sandıklar var mı? Ortaya çıkarılmalı. CHP'ye oy çıkmayan veya komik sayıda oy çıkan yerleşim yerleri masaya yatırılmalı. CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yerel seçimler öncesinde bu yerlere gidip, çalışma yapmalıdır. Buradaki halkın istek ve görüşleri alınmalıdır. Neden CHP'ye oy vermedikleri ortaya çıkarılmalıdır.
-------------------------------------------------------------------

ESKİŞEHİR TÜRKİYE'DE DEĞİL Mİ?

CHP Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer'in Muhabirimiz Meltem Karakaş Kaya'ya yaptığı özel açıklamada 'Biz yerel seçime hazırız, deniliyor. Nasıl hazırız? 24 Haziran'da aldığımız yüzde 22,6'yı değiştirecek bu süreçte ne yaptık ki? Diyelim ki Kasım ayında olası bir erken yerel seçim durumunda nasıl bir hazırlığımız var? Örneğin ben parti meclisi üyesiyim. Ben bunu bilmiyorum. Bunu kim biliyor?' demişti.

RÖPORTAJIN YANKILARI SÜRÜYOR
Biz de 18 Temmuz Çarşamba günü Meltem'in röportajını 'Yerel Seçime Hazır Değiliz' başlığıyla manşete taşıdık. Usluer'in bu sözleri kentte büyük yankı yarattı. Hala da bu yankılar devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Usluer'in bu sözleri için sadece 'Yakışmadı' dedi. Partisinin PM Üyesi Gaye Usluer'in 'Yerel seçime hazır değiliz' açıklamasını değerlendiren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Onun söylediği şey şu; parti olarak biz bu seçime hazırlıklı değiliz diyor. Sandıklarda oturtacak adamımız yok, seçimde kullanacak malzememiz... Yerel seçimden önce de partinin bildirgesini hazırlaması, yayınlaması gerekir. Şimdi parti bunlara hazır değil. Niçin hazır değil? Çünkü genel seçimden yeni çıkmış. Bir zaman gerekir... O nedenle ben yerel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini savunanlardanım. AKP-MHP koalisyonu erken yapılması için adım atarsa CHP korkmadan 'Hayır, kardeşim ben zamanında yapılmasını istiyorum' demeli' diye konuştu.

SADECE BİZ Mİ HAZIRIZ?
Gaye Usluer sözlerinden Eskişehir'deki belediyelerin seçimlere hazır olmadığı yönünde bir anlam çıkarılmasından son derece rahatsız olduğunu söylemiş. Söyleşinin hep genel siyasete yönelik olduğunu kaydederek, o sözleride Türkiye geneli için söylediğini belirtmiş. Gaye Usluer CHP'nin Türkiye genelinde yerel seçimlere hazır olmadığını söyleyerek çok doğru bir tespit yaptı. Gerçek olan da bu. Eskişehir Türkiye' de değil mi? Ülkenin bir şehri değil mi? Tüm Türkiye hazır değilken, bir Eskişehir mi yerel seçimlere hazır? CHP Kazım Kurt'un dediği gibi parti olarak 81 ilde yapılacak yerel seçimlere hazır değil. Usluer Eskişehir'in hazır olduğunu düşünseydi; açıklamasında onu ayırırdı. Usluer'in çok doğru olarak yaptığı tespitini gelen bazı tepkiler nedeniyle 'düzeltmeye çalışmasını çok manidar' buluyorum. Meltem Karakaş'la yaptığı röportajda Eskişehir'deki mevcut belediye başkanlarını 'eleştiren bir tek kelime' yok. Açık ve net olarak söylediği sözlerinden kendisi değil, 'bundan başka bir anlam çıkaranlar rahatsız' olsun.
-------------------------------------------------------

AÇIKÖĞRETİMLE BEDELLİ ASKERLİK

Prof.Dr. Nezih Orhon Türkiye'nin önde gelen iletişim uzmanlarından birisidir. Uluslararası düzeyde hayata geçirdiği projelerle hep öne çıkan isim oldu. Orhon kendi sosyal paylaşım hesabından 'Bedelli Askerlik ve Açıköğretim' başlıklı paylaşım dikkatimi çekti. Nezih Hoca paylaşımında şu görüşleri dile getirdi; ' Önce 28 gündü. Şimdi 21 gün. Teorik olacak açıklaması yapıldı. Açık öğretimin dünyada ortaya çıkışı savaşlar nedeniyle eğitim hakkından yoksun kalanlara fırsat sağlayabilmekti. O halde, neden 21 gün teorik askerlik açık öğretimle verilemesin?' Orhon'un bu önerisi gerçek olur mu bilemem? Açıköğretimle teorik askerlik eğitimi alanlar, ileride askerlik anılarını nasıl anlatırlar. Doğrusu merak ediyorum...

-------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Ziya Bey, size çok başarılı olmuş bir Bakanlığı devrediyorum.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Gerçekten başarılı olunsaydı Reis beni değil, Müsteşarı Bakan yapardı(!)
--------------------------------------------
FIKRA
Temel ve Otel

Temel ilk defa büyük bir şehre geliyormuş, otele girişini yapmış, belboy bavulları almış, Temel delikanlıyı takip etmiş, içeri girip kapı kapandıktan sonra etrafını iyice kontrol etmiş sinirine hakim olmaya çalışarak 'Delikanlı' demiş, 'Ben köyden geliyor olsam da bu aptal biri olduğum anlamına gelmez.. Bu otele iyi para ödedim.. Bana çok küçük bir oda verilmesini bir kenara bırakalım, ama bunun penceresi yok, televizyonu, dolabı yok.. Yatak yok yahu.. Delirtmeyin beni..'
'Efendim' demiş belboy saygılı bir ifadeyle, 'Daha odanıza gelmedik. Bu asansör efendim!'