Bu kavramları duymaya başladık ve bazı belediyeler bununla ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıyorlar ve sivil toplum örgütleri de yine aynı heyecanla olayın kısmen içinde; ancak birçok sebepten dolayı ülkemizde yatırım anlamında bir şeyler yapacak güç ve donanım maalesef yok. Dünyada ciddi bir şekilde yapılan çalışmaların en önemlileri şunlar:

Geysers - ABD
Geysers aktif kapasitesi 1517 MW olan ve 350'den fazla kuyudan buhar çeken, 22 jeotermal enerji santralinden oluşan karmaşık bir tesistir. San Francisco' nun 116 km açığında yer alan tesisin santrallerinden 19'u Calpine şirketi tarafından kurulup işletilirken, diğer ikisi Kuzey Kaliforniya Güç Ajansı (NCPA) ve Silikon Vadisi Güç (Silicon Valley Power ) şirketi tarafından işletiliyor. Geysers, 1.1 milyon insanın ihtiyacını karşılayacak enerjiyi üretebiliyor. Bu sayının gelecekte daha da artması bekleniyor.
Dünya çapında kurulu jeotermal santrallerinin üretim kapasiteleri 10.000 MW 'ı aşıyor. Bu listede başı ABD (3086 MW ), Filipinler ve Endonezya çekiyor.

Roscoe Rüzgar Çiftliği - ABD
Texas'da bulunan çok sayıdaki rüzgar çiftliği arasında yer alan Roscoe, 781 MW kapasitesiyle içlerinde en büyüğüdür. E.ON tarafından kurulan ve işletilen çiftliğin 627 rüzgar türbini bulunuyor. Bu türbinler 2008'den bu yana 4 fazda çalışıyor ve santral maliyeti 1 milyar doları aşacak olan 250.000 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Tilbury - İngiltere
Dünya'nın en büyük biyokütle yakıtlı enerji santrali olan Tilbury, 750 MW'a kadar enerji üretme kapasitesine sahip. Santral, elektrik üretmek için ahşap balyalarını yakıyor ve 2015'de kapatılması planlanan Tilbury'nin eskiyen kömür yakıtlı enerji santralininin yakınında yer alıyor.

Walney Rüzgar Çiftliği - İngiltere
45 km2' ye yayılan 102 türbinlik Walney Rüzgar Çiftliği, birkaç yıl önce Dünya'nın en büyük açık deniz çiftliği konumuna geldi. Çiftlik, 367.2 MW maksimum üretim kapasitesine sahip olmakla birlikte, türünün en hızlı rüzgar çiftliği olma özelliğini de taşıyor.

Sihwa Gölü Gelgit Enerjisi Santrali - Güney Kore
Yapımı 2011 yılında tamamlanan ve 254 MW enerji üretme kapasitesine sahip Sihwa Gölü Gelgit Enerjisi Santrali, şu an Dünya'nın en büyük gelgit güç santrali konumunda bulunuyor. Su altında bulunan, 25.4 MW lık 10 adet güç türbini, pompalanmamış sıvı düzeneği tarafından çalıştırılıyor. Bu düzenek, 1994 yılında deniz üzerinde inşa edilen setin, taşkınları önleme ve tarımsal amaçlı kullanımına olanak sağlıyor.

Ülkemizin hatta bu coğrafyanın bu konularla pek içli dışlı olmaması çok yazık çünkü coğrafi şartlar belki de diğer ülkelerden daha uygun ancak yatırım gücü ve anlayış farkı bizi zamanın oldukça gerisine itiyor.