Mısır dünyada en çok üretilen tahıllardan biri olup, insan ve hayvan beslenmesinde ve yakıt üretiminde kullanılmaktadır. Haşlanmış, közlenmiş, patlamış, soslu, kızartılmış veya kavrulmuş olarak tüketimi tercih edilmekte, yemeklere, çorbalara ve salatalara bu gıdaların lezzetini ve sağlığa faydalarını artırmak için konulmaktadır. Karadeniz de mısır unu, ekmek, kuymak yapımında ve çorbaya kıvam vermek için, son yıllarda ise kurabiye, kek, poğaça vb. unlu mamullerin yapımında da kullanılmaktadır. Mısır karbonhidrat ve besinsel lif bakımından zengin bir tahıldır. Mısır tanesi ağırlığının %70 i nişasta, %10 u protein, % 5 i yağ, % 2 si şeker, %2 si küldür. Mısır içerdiği yüksek miktardaki karbonhidrat ile sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını korumaktadır. Mısır nişasta yönünden zengindir, gluten içermediği için şişkinlik, kramp, ishal, kabızlık, yorgunluk gibi olumsuz etkiler yapmamaktadır. Tanenin içerdiği protein büyük oranda embriyoda (rüşeym) bulunmaktadır. Albumin, globülin, glutelin ve zein olmak üzere dört protein çeşidi bulunmaktadır. Mısırda diğer tahıllarda bulunan lisin ve triptofan amino asitleri olmadığı için ekmek, kurabiye gibi ürünler yapılırken içine bir miktar buğday unu koymak sağlığa olan faydasını artıracaktır. Timin yönünden zengin olan mısır, güçlü bir hafıza sahibi olmaya yardımcı olmaktadır. Mısır, beta karoten ve A vitamini yönünden en zengin besinler arasında yer almaktadır. Saç dibini sağlamlaştırıp saça yumuşaklık sağlamaktadır. Cilt sağlığı için önemli vitaminlerden olan A ile embriyosunda bulunan E vitamini sayesinde cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olurken, içerdiği Omega 3-6 yağ asitleri ve Karotenoid retina fonksiyonunu iyileştirerek göz sağlığını desteklemektedir. Göz vitamini olarak bilinen lutein ve zeaksatin bağışıklığı destekler, gözleri ve cilt sağlığını korur. Mısırın sahip olduğu beta kriptozantinin akciğer kanseri gelişme riskini belirgin bir şekilde azaltabildiği belirtilmektedir. Mısır içerdiği tiaminin (B1) ile zihinsel fonksiyonda yaşla ilişkili gerilemenin önlenmesine katkıda bulunabilmektedir. Ayrıca B3 (niasin) ve pantotenik asit (B5) için de iyi bir kaynaktır. B5 stresi azaltmada etkilidir. B9 (folik asit) kalp krizi ve kolon kanseri riskini azaltmakta ve B3 ve embriyo ile de kolestrolü düşürerek kalp- damar sağlığını korumaktadır. Mısır içerdiği magnezyum ile derin nefes alma, gevşeme, kanın akışını iyileştirme, vücutta oksijen ve besinlerin dağılımını iyileştirme ve astım, migren gibi rahatsızlığın etkilerini azaltmada etkili olarak bilinmektedir. B6 ve B12 vitamini birlikte kandaki hücreleri yenileyerek kansızlığın azaltılması, hafıza sağlığının korunması ve yorgunluğun azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Mısır süt olum dönemindeyken pişirilirse antioksidan seviyesinin arttığı (ferulik asit) ileri sürülmektedir. İçerdiği B vitaminleri, protein ve karbonhidratlar yardımı ile böbrek üstü bezlerin işleyişini destekleyen ve stresi engellediği bildirilen mısır, bağ dokusunu güçlendiren minerallerden olan demir, bakır, fosfor, manganez ile kasların sağlığının korunmasında önemli fayda sağlayabilmektedir. Mısırın çözünür ve çözünmez diyet lifleri kolestrol emilimine yardımcı olmakta, şekeri dengelemekte, kabızlığı azaltmakta, bağırsak sağlığını korumaktadır. Mısır yüksek miktardaki potasyum içeriği ile idrar yolları ve kalp- damar sağlığına katkıda bulunmaktadır. Çok sayıda iyi özelliğinin yanı sıra mısır, aşırı ve yanlış tüketilirse alerjik astımı tetikleyebilmekte, hazımsızlığa neden olabilmekte, kilo aldırabilmekte, kan şekerini yükseltebilmekte, gaz yapabilmekte, ishale neden olabilmektedir. Bir orta boy mısır bir dilim ekmeğe eşdeğerdir. Haşlanmış mısır, közlenmişe göre daha faydalıdır ve haşlanmış mısırın sadece danesi değil suyu da faydalıdır. Mısır suyu sindirim sistemini temizlemekte, bağırsak parazitini azaltmakta, mide asitliğini dengeleyerek, ülser ve reflüyü azaltmaya yardımcı olmaktadır. Mısır ekmeğinin kalorisi yüksek olduğundan evde pişirilecekse içine buğday unu konulması uygun olacaktır.