Yunus Emre'nin hocası Tabduk Emre 'Aşk ile yürüyen sırtında dünyayı taşır' demiş. Bu cümledeki aşka yüklenen anlama bakalım. Aşk nedir?
Aşk sorumluluktur.
Aşk tutkudur.
Aşk insanın kendini bilmesidir, kendini tanımasıdır.
Aşk insanın kendini aşmasıdır.
Aşk sevgidir.
Aşk özgürleşmektir.
İnsanın aşk ile yürüyebilmesi ve dünyayı sırtında taşıyabilesi için sorumluluk sahibi olması; sevgi ve tutkuyu yoğun yaşaması, kendini bilmesi, kendini tanıması en önemlisi de yüreğinin ve zihninin özgür olması gerekir.
Aşk ile yürümeye en güzel örnek Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kurulmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Kurtuluş Savaşı'nı vatan aşkı ile yürüdükleri için kazandılar. Sorumlulukları, vatan sevgisi ve tutkusu, kendilerini tanımaları, yüreklerinde ve zihinlerinde tutsaklığı kabul etmiyor olmaları ve aşkla yürümeleri sonucunda emperyalizme ve işgalcilere karşı verdikleri mücadele ile dünyaya örnek oldular.
İşinde ve mesleğinde aşk ile yürüyenler; sorumluluklarını yerine getirenler, işini-mesleğini sevgi ve tutku ile yapanlar başarılı ve özellikle de mutlu olabiliyorlar. Aşk insanın kendini aşmasıdır demiştik. İnsanın kendini aşması bencilliğini aşmasıdır. Kendinin dışında bir dünyanın olduğunun farkına varmasıdır. İnsanlık için, doğa için, dünya için karşılık beklemeden iyi ve güzel işler yapabilmesidir.
Aşk ile yürümemiz gereken en önemli alanlardan biri de eğitimdir. Çocuklarımızı sorumluluk sahibi yapmaktır; sevgi ve tutkuyla donatmaktır; kendilerini tanımalarını sağlamaktır; yüreklerini ve zihinlerini özgürleştirmektir. İşte o zaman bize yük olmaktan kurtulacaklar ve dünyayı sırtlarında taşıyabileceklerdir.
'Aşk için söylenecekler bu kadar mı?'demeye başlayanlarınız oldu sanırım. Tabi ki aşkın başka anlamları da var.
Aşk insanın en güzel duygularından biridir. Bir kimseye karşı duyulan yoğun duygudur aşk. Bu tür aşklar da insana dünyayı sırtında taşıtabilir. Ferhat'ın dağları delmesinin arkasında güç Şirin'e olan aşkının yolculuğudur.
Kadın ve erkeklerin aşkta farklı olduğunu, kadınların aşkı daha yoğun ve uzun yaşadığını ileri söyleyenler var. Bu biraz Ferhat'a ve erkeklere haksızlık oluyor tabi.
Aşk,duygu ve sevginin yoğunlaşmasıdır. Aşk, kalbin beyni-aklı ikna etmesidir.
Birisi kalbinizin daha hızlı atmasına sebep olabiliyorsa aşka yolculuk başlamıştır. Dünyayı sırtınızda taşımaya hazır olun. İyi yolculuklar.