Bir değerli dostum bana 25 Mart 1980 tarihli dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren tarafından imzalanarak Türkiye genelindeki tüm askeri bölüklere gönderilen 'Anarşi ve Terör' konulu yazılı emrin olduğu tarihi belgeyi verdi.

BEDELİNİ ÖDEYECEKLER
Genelkurmay Başkanlığı müstakil bölük ve eşidi seviyesine kadar imza karşılığı tebliğ edilmek üzere, 25 Mart 1980 gün ve PER; 3590-1-80/Disip-mor 1 Ks sayılı, Anarşi ve Terör konulu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan EVREN imzalı bir emir aynen şöyle:

'1. Devletimizin, Milletimizin bütünlüğüne ve demokratik rejimin temeline yönelik anarşik olayların, bütün yurt sathında büyük boyutlara ulaştığı hepimizce bilinmektedir. Yabancı uluslara ve bunların ideolojilerine hizmet eden ve Yurt, Millet, Bayrak sevgisinden yoksun vatan hainleri, bir süreden beri Türk Silahlı Kuvvetlerindeki Subaylarımızı, Assubaylarımızı, Erbaş ve Erlerimizi de hedef almış bulunmaktadırlar.


2. Türk Milleti ve bu Milletin bağrından çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, başkalarının emeline hizmet eden, aldatılmış bu teröristlere karşı büyük bir mücadele vermektedir. Cumhuriyetimizin korunması ve kollanması, Milletimizin huzur ve mutluluğu uğruna verilen bu şerefli mücadelede, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının zaiyat vermeleri de kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumdan bütün Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının üzüntü duymamaları mümkün değildir.

3. Bugüne kadar Türk Yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumak görevini en iyi bir şekilde yapmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, büyük bir fedakarlık ve görev bilinci içerisinde, bu mücadeleden de başarılı bir şekilde behemehal galip çıkacaktır. Şu hususu herkes, açık ve kat'i olarak bilmelidir ki, bu hainler, yaptıkları menfur hareketlerinin bedelini ağır bir şekilde ödeyeceklerdir. Rica ederim.'
OLGUNLAŞMASI BEKLENİLDİ
Darbeci Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren 12 Eylül darbesinden 5,5 ay önce 'anarşi ve terör' konulu yazılı emir göndermesine rağmen, neden bunlarla mücadelede başarılı olamadı? Merhum Süleyman Demirel yıllar önce verdiği bir röportajda, 12 Eylül 1980 darbesinden önce komuta kademesinin anarşi ve terör olaylarını engellemeyerek darbeye meşru zemin yarattığını ifade ederek, 'Kanlar akıyordu, çünkü Sayın Evren'in Çankaya'ya çıkması gerekiyordu. Bu ithamla karşı karşıyadır. Yani, Evren Çankaya'ya çıksın diye 11 Eylül günü o kanlar akıyordu maalesef, 13 Eylül'de de onun için durmuştu' demişti. Darbeden 5,5 ay önce Kenan Evren'in gönderdiği bu yazılı emire rağmen bu terörle mücalede neden başarılı olunamadı. Bu belge Cuntacı generallerin darbe koşullarının oluşması ve olgunlaşmasının beklendiğini gözler önüne sürüyor. 11 Eylül'de kadan kanın neden 13 Eylül'de durdurulduğunu gösteriyor. Amerika'nın, CIA Türkiye Masası Şefi,12 Eylül darbesi yapıldığı gün, Başkan Jimmy Carter'a giderek 'Bizim çocuklar başardı' demişti. O günkü Amerika çocuklarının yaptığı darbenin olumsuz yansımalarını bugünde yaşıyoruz. Cunta, Amerika'nın isteği ile Yunanistan NATO üyeliğine onay verdi. PKK ve FETÖ'nün büyüyüp, Türkiye'nin başına bela olmasında büyük etkileri oldu.
CADDE BOYUNDA DİZİLMİŞTİK
Yıl 1981. İlkokul ikiye gidiyordum. Bir soğuk kış günü okul olarak biz öğrencileri alıp Çifteler Caddesine götürdüler. Sadece bizim değil, çok sayıda okul öğrencisi Çifteler Caddesindeki kaldırımları doldurmuştu.

Sabah'ın 07.00'sinden belki de 09.30'a kadar soğukta bekledik. Çok üşüdüğümü hatırlıyorum. Önde polis araçlarının ardından siyah bir makam arabası gözüktü. Bizde öğretmenlerimizin öğrettiği sloganı attık. 'Ya Ya Ya Şa Şa Şa Kenan Paşa Çok Yaşa' diye bağırdık. Otomobilin camından bir el bizi selamlıyordu. Araç hızlı geçtiğinden el sallayan kişinin kim olduğunu görememiştik. Resmi araç gittikten sonra okulumuza döndük. O yıllarda 'Türkiye'de akan kanı durdurdu. Kardeş kardeşi vurmasının önüne geçti' diye övgüler düzülen bu kişiyi çocuk iken pek sevememiştim. Belki de 2-2,5 saat buzlu kaldırımda onun geçmesini beklediğim içindir.

'YENİDEN Mİ PİSLETSİNLER'
O yıllarda yaptığı mitinglerini hatırlıyorum. Alanlar insan seliydi. 7 Kasım 1982 referandumu öncesinde Eskişehir Vilayet Meydanındaki miting dün gibi aklımda. (O tarihte dokuz yaşındaydım) Alanı dolduran Eskişehirliler 'Ya Ya Ya Şa Şa Şa Kenan Paşa Çok Yaşa' sloganlarıyla darbeci generali alkışlıyordu. %91,4 oy ile Anayasa referandumu kabul edildi. Bu oy oranı ile Kenan Evren Cumhurbaşkanı oldu. Süleyman Demirel, merhum Bülent Ecevit, merhum Alparslan Türkeş, merhum Necmettin Erbakan'ın yasaklı olduğu o yıllarda parti kursaydı, o parti bile seçimi açık farkla kazanırdı. 1981'de yaptığı bir konuşmada siyasi yasaklı parti mensupları içi; 'Bunlar tencereyi pisletmişlerdi, biz temizledik. Yeniden tencereyi verelim, yeniden pisletsinler istedikleri bu' diyen Kenan Evren'in milyonlarca taraftarı vardı. Bu kitle belki de Demirel, Ecevit, Türkeş, ve Erbakan'ın artık politika yapmayacağına inandıkları için o yıllarda en büyük güce dönmüştü. Güç de Kenan Evren liderliğindeki askeri cunta idi. 80'lerin kudretli paşası yıllar sonra öldüğünde o taraftarlarından eser kalmamıştı.

KİTAPLAR SAKINCALIYDI
Seksenlerin çocuğu olarak, ilkokul, ortaokul yıllarında Türkiye'nin önde gelen şair ve yazarların eserlerini okuyamadım. Çünkü hepsi yasaklıydı. İl Halk Kütüphanesi'nde okumak için aldığımız kitapların bazı sayfaları 'sakıncalı' diye koparılmıştı. O yıllarda bazı komşularımız kitaplarını kömürlükte saklıyordu. 'Polis gelir, kitabı bulur. Bizi cezaevine atar' diye korkuyorlardı. Benim kuşağım, 'Teksas Bilek, Zagor, Mister No' çizgi romanlarıyla okuma sevgisi kazandı. Bu dönemde bile askeri cuntayı eleştirebilen güçlü kalemler ve gazeteler vardı. O yıllarda askeri cuntayı ve Kenan Evren'e her gün övgüler düzen, ülkeyi pespembe gösteren havuz medyası ve kalemşorları yoktu. Kenan Evren en çok mizah ile eleştiriliyordu. O yıllarda Gırgır Dergisi 1 milyon satıyordu. Tüm baskılara rağmen Merhum Zeki Alasya-Metin Akpınar, Nejat Uygur oyunlarıyla politik eleştirileri sergiliyordu.

İŞTE O BELGE




FIKRA:

ÖNYÜZÜNE TÜKÜRÜYORLAR
Bir diktatörün yeni talimatı;
-Üzerinde resmim olan pul bastırdım, bundan böyle bütün mektuplarda bu pullar kullanılacak. Bir süre sonra görülmüş ki pullar zarfa bir türlü yapışmıyor.
Diktatör küplere binmiş ve yetkiliyi çağırıp sormuş;
- Üstünde resmim olan pullar yapışmıyor, arkalarına zamk sürmedinizmi?
- Sürdük efendim, demiş yetkili ve eklemiş;
- Yapışmamasının nedeni, herkesin pulun ön yüzüne tükürmesi...'

FOTO ŞAKA


Eskişehirspor Başkanı Sinan Özeçoğlu: Başbakanım siz İzmir Milletvekili olarak Göztepe'yi Süper Lige çıkardınız. Aynı desteği bizde sizden bekliyoruz.
Başbakan Binali Yıldırım: İzmir'in Binali'si varsa Eskişehir'in Harun'u var. Koskoca Genel Başkan Yardımcısı olarak o da sizi çıkarsın.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Giresun maçı yok muydu? Özeçoğlu, ES ES forması nereden çıktı ya! Ben en iyisi Başbakan beni görmeden uzayayım.