Sevgili okurlar;
İslam'da kadere inanmak da imanın esaslarındandır. Kaderin içinde bir de ecel meselesi vardır. Ecel sözcüğünün manası; geleceğe ait zaman, vakit, vade, müddet, iddet, ahire göç etmek gibi yerine göre değişik manada kullanılır.
Her canlının Allah Teala tarafından ezelde takdir ettiği hayatının ölümle sona ermesi ahirete göç etmesi demektir. Bütün canlıların ezelde takdir edilen tayin edilen yaşama müddeti vardır. O müddetin bitmesiyle ölüm meydana gelir.
İslam alimleri ecelin oluş veya geliş tarzına göre eceli aşağıdaki sınıflara ayırmışlardır:
Ecel-i müsemma; isimlenmiş ölüm
Ecel-i mahtum; isimlenmiş ölüm
Ecel-i matlak; değişmeyen ölüm
Ecel-i mev-ud; geleceği vaad edilen ölüm
Ecel-i kaza; birden bire ani ölüm
Ecel-i mübrem; kaza ölümü
Ecel-i muallak; müddeti bilinmeyen ölüm
Ecel-i mevluf; hakkında söz edilmeyen ölüm
Kur'an-ı Kerim'de 23 yerde ecelden bahsedilir. Biz birkaçının burada manasını yazalım.
Ölümleri geldiği zaman artık ne bir saat geri kalırlar ne de ileri giderler Yunus/ 10/49
De ki; ben kendime bile Allah'ın dediğinden başka ne bir zarar ne de bir fayda verme gücüne sahibim. Her ümmetin ezelde takdir edilmiş, bir eceli vardır.
Ehli sünnete göre her ölen ölüm sebebi ne olursa olsun kendine takdir edilen ömrü bitmiş nefesi rızkı tükenmiş eceliyle ölmüş demektir. Takdir edilen ecel asla değişmez ve kimse de değiştiremez. Burada ecel-i müsemma: Allah Teala'nın ezelde tayin edilmiş bir zamana kadar takdir ve tayin ettiği ecele, ömre, ecel-i müsamma denir.
İşte bu ecel hiçbir zaman hiçbir şekilde değişmez.
Bazı alimler yarattığı andan öldüğü ana kadar takdir edilen ecele ecel-i müsemma; öldüğü ana da kaza demişlerdir.
Ecel-i kaza ise birden bire suya düşüp boğulan ateşe düşüp yanan kim yasal bir madde ile veya zehirli bir hayvan sokmasıyla zehirlenen herhangi bir şeyin altında kalan hayvandan araçtan herhangi bir yerden araçtan düşen, kasten veya istemeyerek biri tarafından veya trafik kazasında vefat eden ölümlere de ecel-i kaza (yok etmek) denir.
Ecelde takdir edilen ne ise vakti saati geldiğinde hiçbir kuvvet onun önüne geçemez, olacak olur. Ölecek de ölür. Bu ilahi kanundur, değişmez. Kimse de değiştiremez.