Sevgili Okurlar:

Ecel ömrün sonu, ölüm için takdir edilen zamana dünya hayatının bittiği vakte ecel denir. Her canlının Allah Teala tarafından takdir olunmuş bir eceli vardır. Herkes eceli gelince ölür. Araf suresinin 33.ayetinde 'Ecelleri geldiği zaman onu bir saat ileri ve geri alamazlar' insan doğmadan önce ne kadar yaşar, nerede ölür, tövbeyle mi tövbesiz mi ve hangi hastalıklardan, imanlı mı imansız mı gider? Bunların hepsi ezelde yazılmıştır. Ecel İslam inancına göre iki kısma ayrılır.

1-ECELİ MÜSEMMA

2-ECELİ KAZA

Eceli Müsemma: Bu ecel hiç değişmez. Herkesin bir eceli müsamması vardır. Ve ecel hazır olduğu vakit biran gecikmez ve istersen ölmek iste bu ölüm olmaz. Canlı takdir edilen o anda ölümü tadar. Bu ecelden kaçmak kurtulmak mümkün değildir. Mesela harpten kaçanlar ölümden kaçtıkları için değil, ecelleri henüz gelmediği için kurtulmuşlardır.

Eceli Kaza: Bir sebebe bağlı olarak değiştirilmesi takdir edilmiş eceldir. Bir kimse Allah Tealanın beğendiği işi yapar yahut sadaka verir, hac yaparsa ömrü 60 sene, bunları yapmazsa 40 seneye takdir edilmesidir. Allah Tealanın beğendiği iyi işler kabul olan dualar, takdir edilen kazanın değişmesine yani artmasına sebep olur. Hz. Muhammed AS kader tedbir ile sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua o bela gelirken korur.

'Sadaka ömrü uzatır'

Davut Peygambere iki kişi gelip biri birinden şikayetçi oldular. Dinleyip karar verip giderken Azrail AS gelip:

Bu iki kişiden birincisinin eceline 1 hafta kaldır. İkincisinin ömrü de 1 hafta önce bitmişti. Fakat ölmesi dedi. Davut Peygamber sebebini sorunca ikincisinin bir akrabası vardı. Buna dargındı. Gidip onun gönlünü aldı. Bundan dolayı Allah Teala buna 20 yıl daha ömür takdir etti. Buyurdu.

İşte ne olursa olsun ister eceli müsemma ister eceli kaza bir gün her canlı bu alemden gidecektir. Önemli olan iyidir şahadetini alarak imanla bu dünyadan göçmektir.