Sevgili okurlar;
İnsanoğlu hayatta en büyük değeri edebinden alır. Burada Mevlana'nın bir sözü ile başlayalım. İnsan ile hayvanın arasındaki en büyük fark edeptir. Edep o kadar ulvi bir kavramdır ki edebin insanın bedenindeki ruhtur. Edep Allah adamlarının gözünün ve gönlünün ruhudur. Edep nedir diye soracak olursak, şu cümlelerle edebin ne olduğunu gayet iyi anlarız.
Edep konuştuğun zaman dilini yalnız kaldığın zaman kalbini dışarıya çıktığın zaman gözünü uzattığın zaman elini yürüdüğün zaman ayağını ve bütün işlerinde vaktini korumaktır. Kim azalarını korumaz ve vaktinin zayi ederse kendi uzuvlarını onu felakete götürür. Eğer şeytanın başını ezmek istersen gözünü aç. Ve gör ki şeytanın katili edeptir.
Edep kişiyi Allah'a ulaştıran bir miraçtır. Hz. Mevlana Hakkın bize edep ihsan etmesini isteyelim. Zira terbiyeden noksan olan onun lütfuna layık değildir. Edepsizin kötülüğü yalnız kendine değildir. Belki bütün dünyaya karşılık ateş verir.
Yine Mevlana zahir ehlinde edep bir gösterilmiştir. Çünkü Allah'ın ihsanı onların iç yüzünü örter. Ana kemal sahibi olanlar için edep içini, kalbini muhafaza etmektir. Onlar gönülde olanları bilirler. Sen ise aksine makama, mevkiye düşkünsün.
Halka toprak olur alçalırsın. Kemal sahiplerinin önünde edebi cerkedersen vücudun şehvet ateşinde odun olur. Ey Müslüman eğer edebi sorarsan edepsizce tahammül edip yanında konuşmamaktır.
Yunus Emre'de ehli irfan meclisinde aradım kıldım talep meğer ilim gerideymiş illa edep. İnsan ilimle değil edeple yol alır.
Şeytanın ilmi çoktur. Lakin ilmi öğrenmiş edebi öğrenememiş edepsizlikten kovuldu. Alim olup edep bilmeyenin kıymeti yoktur. Ancak derviş olup, ilmi bilmeyebilir edebi varsa makbul olur. Edep aklın dıştan görüntüsüdür. Hz. Mevlana, eğer Ademoğlu'nun edepten nasibi yoksa insan değildir. İnsanla hayvan arasındaki fark edeptir. Edepsizi Allah baş aşağı eder. Gözünü aç Allah'ın kitabına bak. Bütün manayı kuranı edepten ibaret göreceksin. Mevlana iman nedir diye akıldan sordum. Akıl, kalbimin kulağına seslenerek iman edeptir dedim. Yüce peygamberimiz, 'Ben ancak güzel ahlaki tamamlamak için gönderildim' buyurur. Edep güzel ahlakın en büyük süsüdür.