'Eskişehir'i 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkenti ilan ediyoruz' Bu sözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait. Erdoğan, 12 Haziran 2018'de partisinin Eskişehir'de yaptığı mitingde bizlere bu müjdeyi vermişti. 2019'un dördüncü ayına girmemize rağmen bugüne kadar 2019 Türk Dünyası 'Eğitim Başkentliğiyle ilgili hiçbir çalışma' yapılmadı. Erdoğan'ın 11 gün önce ilimizde yaptığı mitingde başkentlik konusuyla ilgili 'tek bir söz söylememesi' kafalarda soru işareti bıraktı.
Cumhurbaşkanının 10 ay önce Eskişehirlilere müjde olarak verdiği 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkentliği yoksa rafa mı kaldırıldı? Bu konudaki belirsizlik hala sürüyor. AK Parti yöneticilerine soruyorum; 'Eskişehir'in 2019 Türk Dünyası Eğitim Başkentliği ne oldu?'
1 NİSAN'DA YAZDIM
Yukarıdaki bu satırları yaklaşık beş ay önce 1 Nisan 2019'da Görünüm'de kaleme aldığım 'Eğitim Başkentliği Ne Oldu?' başlıklı yazımda yer vermiştim. AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan 19 Ağustos Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında şehrin gündemindeki konularla ilgili açıklama yaptı. Haberdar olmadığım için Çalışkan'ın bu toplantısına katılamadım. Toplantıda Cumhurbaşkanı'nın Eskişehir'i eğitim başkenti yapma konusunda verdiği söz hatırlatılan Çalışkan 'Türk Dünyası Kültür Başkenti de çok yıllara sarih devam etti. Yıllar içerisinde biz bunun her türlü projesini üretmeye devam ettik. Yılbaşında seçimin olması, sonra İstanbul seçiminin olması, yasama döneminin tatile girmiş olmasıyla muhtemelen kanunsal kısmı yetiştiremediler. Önümüzde ki yasama dönemi başladığında umut ediyoruz Eskişehir'e ilişkin daha önce Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu sözler Türk Dünyası Eğitim Başkentliği noktasında devam eder. Çünkü şehrimiz Türk Dünyası Kültür Başkentliğiyle almış olduğu artı hizmetleri, merkezi idareden eğitim başkentliği noktasında da alacağına inanıyorum. Bunun şehre de çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yeni yasama dönemin de inşallah en kısa sürede kanuna ilişkin düzenlemesi yapılır ve bu süreçte gündeme gelir.' dedi.

2020'DE OLACAK
Nabi Avcı'yla da istişare yaptıklarını ekleyen Çalışkan 'Dört aylık veya beş aylık süreçte yetişir yetişmez ama Cumhurbaşkanımızın sözü her halükarda yerine getirilir' dedi. Çalışkan'ın ifadelerine göre Türk Dünyası Eğitim Başkentliği konusu rafa kaldırılmamış. 31 Mart yerel, 23 Haziran İstanbul seçimleri nedeniyle kanunsal kısmı gerçekleştirilemedi. Umarım önümüzdeki dört ayda bu kısım yetiştirilir. Eskişehir bir yıl gecikmeli de olsa 2020 Türk Dünyası Eğitim Başkenti olur. Bir gazeteci olarak sayın Çalışkan'ın bu konuda söylediklerinin takipçisi olacağım...
---------------------------------------------------------------
CHP'DE KONGRE HEYECANI BAŞLIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15-18 Ağustos tarihleri arasında 81 il başkanıyla toplantı yaptı. Bu etkinliğe katılan CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar toplantının detayları hakkında bili verdi. Adar parti binasında düzenlediği basın toplantısında; 'Henüz kongre takvimi açıklanmadı ama Genel başkanımız konuşmasının bir bölümünde Ekim ayından itibaren kongrelerin başlayacağını ve Şubat ayında kurultayın tamamlanacağını yönünde deklarasyonu oldu. Bu MYK'nın takvimine bağlanmış bir karar olmadığı için bunu net olarak tarihlendirmedi' dedi. Kılıçdaroğlu'nun kongre ile ilgili sözleri CHP Eskişehir örgütünde hareketliliğe neden oldu.
Kongre takviminin önümüzdeki birkaç gün içerisinde açıklanması bekleniliyor. Ekim ayı içerisinde delege seçimleri yapılacak. Büyük Kurultay Şubat ayında yapılacaksa 1 Ocak 2020'ye kadar illerde tüm kongrelerin yapılması gerekiyor. Bu da Kasım ayında ilçe kongrelerinin, Aralık ayında da İl Kongrelerinin yapılması demek. CHP'de kongre yarışı 15 gün sonra başlar. Aralık sonunda İl Kongresiyle sona erer. Kongrelerde Ahmet Ataç-Kazım Kurt rekabeti yaşanır. Özellikle mahallelerde yapılacak delege seçimleri kıran kırana geçer. Yaşanan seçim heyecanı partiyi olumlu yönde etkiler. Tepebaşı İlçeyi Ataç'ın adayı, Odunpazarı İlçeyi Kurt'un adayı kazanır. Kırsaldaki 12 ilçe de en çok delegeyi çıkaran grup İl Başkanlığını kazanır...
----------------------------------------------
'HALKIN FAKİRLİĞİ
BİZİM FAKİRLİĞİMİZDİR'

Japonya'da 4. yüzyılın sonlarına doğru tahta oturan İmparator Nintoku, yüksek bir kuleye çıkar ve ülkesine bakar. Gökyüzüne doğru yükselen tek duman dahi göremeyince, halkının yoksul düştüğüne ve bu yüzden hiç kimsenin evinde pirinç dahi pişiremediğini anlar. Hemen bir ferman çıkaran Nintoku, halkının üç yıl boyunca sadece kendileri için çalışmasını emreder. Sarayda çalışanları bile evlerine gönderir… Sadece kendileri için çalışan halk, üç yılın sonunda bolluğa kavuşur… Nintoku kuleye çıkar, ülkenin her yerinde ocakların tütmekte olduğunu yükselen dumanlardan anlar. Yanındaki eşine sevinç içinde 'artık zenginiz' der… İmparatoriçe ise üç yıl boyunca bakımsızlıktan dolayı her yeri eskiyen, çatısı akan, çiçekleri solmuş sarayı göstererek 'sen bu halimize zenginlik mi diyorsun' der… Nintoku'nun yanıtı, yüzyıllardır Japonların aklından çıkmaz; 'Halkın fakirliği, bizim fakirliğimizdir, zenginliği de bizim zenginliğimizdir.' Türkiye'de saraylarda oturup da; halkın yaşadığı fakirliği 'bizim fakirliğimizdir' diyen ve onlar için endişelenen bir lider var mı?
--------------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
BİLET PARASINI ÖDEYEREK MAÇA GİREN ES ES BAŞKANI

Yıl 1995, 24 yıl önce. Tarihi Fotoğrafta Büyükşehir Belediye Başkanı ve Eskişehirspor Başkanı merhum Aydın Arat yanında eşi Ayfer Arat, Eskişehirspor Teknik Asbaşkanı Bekir Sıtkı Saraç, Arat'ın Özel Kalem Müdürü Şamil Özcan ile birlikte Atatürk Stadyumu girişinde maç biletini alırken görülüyor. 1994 yılında Eskişehirspor Başkanı olan Aydın Arat, 1994-1995 sezonunda Eskişehirspor'u şampiyon yaparak, 1. Lige (Süper Lig) çıkarmıştı. O yıllarda Televizyon havuz gelirleri, İddia gelirleri yoktu. Eskişehirspor bugünkü gibi öyle büyük sponsor gelirlerine de sahip değildi. Kulübün en büyük gelir kaynağı maç hasılatlarıydı. O zaman taraftar için kombine kartlar, kapı girişlerinde turnikeler yoktu. Aydın Arat, Eskişehir'deki tüm maçlara cebinden para verip, aldığı biletle girerdi. Böylece taraftara biletsiz maça girmemeleri konusunda örnek olurdu.
----------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:
Egemenciğim ne yaptın ne ettin Prag Büyükelçiliğini kaptın.
Türkiye Prag Büyükelçisi Egemen Bağış: Zafer Abi bana 463 bin Avroluk saatini hediye etsen sana ABD Washington Büyükelçiliği işini ayarlarım. Böylece eski dostunu cezaevinde ziyaret edip, hasret gidermiş olursun.
-------------------------------------------------------------
FIKRA
NEREDE İNECEKSİNİZ?

Kart zampara boğaz dolmuşuna binmiş. Yanında fıstık gibi bir hatun. Şoför parasını uzatan kart zamparaya sormuş ;
-Nerede ineceksiniz ?
Kart zampara yanındaki fıstığa uzun uzun bakarak şoföre dönerek
- Bebek demiş.
Şoför bu sefer de yanındaki fıstığa sormuş ;
- Siz nerede ineceksiniz.
Fıstık hatun, biraz evvel kendisini bakışları ile taciz eden kart zamparaya bakmış, bakmış ve şoföre parasını uzatarak cevap vermiş.
- Kuru Çeşme..