TEOG Sınavı'nın yerine uygulanacak yeni sistem nedeniyle ilimizin en gözde okulları olan Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs ile Orhan Oğuz Anadolu Liseleri önümüzdeki eğitim yılında niteliksiz okul olacak. Eskişehir'in en gözde liselerinin niteliksiz okul yapılması eğitimde büyük bir depremin yaşanmasına neden olacak.

990 KONTENJAN
İlimizde 9900 ortaokul son sınıf öğrencisi var. Eskişehirli nitelikli okullarda bu sayının yüzde 10'u (990) kadar kontenjan açılacak. 990 öğrenci Türkiye genelinde düzenlenecek merkezi bir sınavla ilimizdeki nitelikli okullara girebilir. Aynı öğrenciler sınavla Türkiye genelinde 'nitelikli okul' olarak belirlenen liselerede girebilir. Peki ilimizdeki nitelikli okullar hangileri olacak? Dört Fen Lisesi, (Fatih, Şehit Mehmet Şengül, Beylikova, Sivrihisar Fahri Keskin) iki Sosyal Bilimler Lisesi (ETİ, Cemal Mümtaz), üç Proje okulu (Eskişehir Anadolu, Süleyman Çakır Anadolu Kız, Uluslararası Cevat Ülger Anadolu İmam-Hatip Lisesi ) Özel sınavla öğrenci alan okul kapsamında 'Sabiha Gökçen Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi' ilimizin nitelikli okulları olacak. Bu on okula sınavla 990 öğrenci alınacak. Bundan dolayı ' Yüzde 10' kuralı gereği bu liselerde kontenjan sayıları da azaltılacak. Bu okullara sadece Eskişehir'de okuyanlar girmeyecek. Başka illerdende sınavı kazananlar da bu okullara yerleşecek. Yani Eskişehir ortaokulu son sınıf öğrencilerinin yüzde 10'undan az öğrenci bu okullara girebilecek. Bu oran yüzde 5-6 olabilir.

GURBETTE EĞİTİM
Bu yeni sistem yüzünden ilimizde okuyan ortaokulu son sınıf öğrencilerinden de kentimize yakın olan Bilecik, Kütahya ve Afyon'daki nitelikle okullara gidecekler olacak. İddia ediyorum; bu sistem yüzünden ilimizden nitelikli okullara yerleşenlerin sayısından fazla öğrenci başka kentlerde okumak zorunda bırakılacak. Çocuklarımız 13-14 yaşlarında gurbette okuyacak. Bu uygulama yüzünden Türkiye 'lise eğitim göçü' ile tanışacak. İlimizin en gözde okulları olan Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki Anadolu Liseleri bu sistemin kurbanı olacak. Başta bu okullar olmak üzere öğrencilerin girebilmek için büyük mücadele verdiği tüm Anadolu Liseleri ne yazık ki niteliksiz okul olacak. Öğrencilerinin yüzde 95'inin iyi okulları kazandığı Fatih, Kılıçoğlu ve Muzaffer Çil Anadolu Liseleri adrese dayalı kayıt sistemiyle vasat okullar haline dönecek.

BAŞARI DÜŞECEK
Bugün Fatih, Kılıçoğlu ve Muzaffer Çil Anadolu Liselerinde öğrencilerin hepsi başarı olarak üst düzeyde. 'Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi' adı verilen yeni uygulamayla örneğin 480 puan alabilecek bilgiye sahip öğrenciyle 350 puan alacak bir öğrenci aynı sınıfta eğitim görecek. Bu olay 'Futbol Yıldızı Messi'nin Barcelona da değil de Malaga'da oynaması' gibi. Barcelona'da iyi oyuncularla kupa üstüne kupa kaldıran Messi, Malaga gibi vasat takımda aynı başarıya gösteremez. Bu sistemle başarılı öğrencileri kaybedeceğiz. Çünkü öğretmenler artık dersleri aynı seviyedeki öğrencilere anlatamayacak. Öğrenciler arasındaki 'seviyeyi yakınlaştırmak' adına sınıflarda bocalayacaklar. Üniversiteye yerleştirmede nitelikli okul yapılacak ETİ Sosyal Bilimler Lisesi, Fahri Keskin Fen Lisesi, Beylikova Fen Lisesi, Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi, Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi, Uluslararası Cevat Ülger Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nin çok önünde yer alan Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs, Orhan Oğuz Anadolu Liselerinin niteliksiz yapılması büyük bir adaletsizliktir.Talep olmadığı halde 'ard arda açılan İmam-hatipleri doldurmak', Türkiye'de 'dindar nesil yetiştireceğim' diye en gözde okullar ne yazık ki niteliksiz olacak. Öğrenci ve veliler mağdur edilecek. Eskişehir'de yıllardır hep övündüğümüz eğitim başarısı düşecek. Bakanlık neden yüzde 10 kontenjanda ısrar ediyor. Bu oran neden yüzde 25 değil. Neden öğrencilerin yüzde 90'ı Bakanlık tarafından 'niteliksiz' ilan edilen okullarda okumak zorunda bırakılıyor? Neden nitelikli okullar belirlenirken, 'üniversiteye yerleştirme başarısı' dikkate alınmıyor?

AK PARTİLİLER ZARAR GÖRECEK
İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu uygulama nedeniyle yeni eğitim bölgeleri belirleyecek. Ya da ortaokullar liseler arasında paylaşılacak. Her ortaokul son sınıfı öğrencisine tercihte bulunmaları için kendi bölgelerinde bir Anadolu Lisesi, bir Meslek Lisesi, bir İmam-Hatip Anadolu Lisesi belirleneceği öne sürülüyor. Peki belirlenen Anadolu Lisesi'nin kontenjanı dolarsa, o çocuk istemediği halde İmam-Hatip'e veya Meslek Lisesine mi gidecek? Bir öğrencinin istemediği okulda eğitim almak zorunda bırakılması 'İnsan Hakları'na aykırıdır. Eskişehir'de niteliksiz ilan edilen en gözde okullar CHP'li seçmenlerin ağırlıklı olduğu mahallelerde. Bu yeni uygulamadan en büyük zararı AK Parti'ye oy veren seçmenler görecek. AK Parti'nin 'oy deposu' olan Emek, 71 Evler ve Çamlıca'da gözde liseler yok. En gözde okullar olan Fatih, Kılıçoğlu, Salih Zeki Anadolu Liseleri CHP'nin oy deposu olan Yenikent ve Gültepe Mahallelerinde. AK Parti Eskişehir Yönetimi bu konuda çalışma yapmalıdır. Kentimizdeki nitelikli okul sayısının arttırılması için Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunmalıdır. Niteliksiz gözde okulların bulunduğu semtlerde ev fiyatları ve kiraları artacak.

'HAMİLİ KART YAKINIMDIR'
Doğrusu 'niteliksiz ilan edilecek' olan Kılıçoğlu, Fatih veya Muzaffer Çil Anadolu Liselerinden birinin müdürü olmak istemem. Çünkü kayıt döneminde işleri çok zor. Veliler adreslerini bu okulların olduğu yere taşıyacak. Bu okullara aşırı bir yığılma olacak. Kontenjanlarının üç veya dört katı öğrenci bu okullara başvuracak. TEOG'da torpil yoktu. Herkes aldığı puana göre okullara yerleşiyordu. Şimdi kayıt döneminde bu müdürleri kimler arayacak? Milletvekilinden, Valisine, AK Parti İl Başkanından, delegesine, Kaymakamından İl Milli Eğitim Müdürüne, diğer Daire Müdürlerine ve Şube Müdürlerine herkes arayacak. Eğitimde 'Hamili kart yakınımdır' dönemi yine başlayacak. 'Fahiş miktarda kayıt paraları' alınacak. Dayıları olmayan başarılı okullara gidemeyecek

YÜZDE 25'E ÇIKARILMALI
TEOG sistemi varken, beni kayıt için arayanlara, bu sistemde torpilin asla işlemediğini belirterek; '0,1 puanla başka bir öğrenci sizin çocuğunuzdan yüksekte ise, o okula girer' diye yanıt veriyordum. Bundan dolayı kayıt dönemlerinde başım ağrımıyordu. Okul müdürleri de bu sistemde torpil işlemediği için amirlerinin ve siyasilerin baskılarından kurtuluyordu. Şimdi siyasiler telefon etsin de o okul müdürü istenilen kayıtı yapmasın. Bu mümkün mü? İl Milli Eğitim Müdürleri de İlçe Milli Eğitim Müdürleri de siyasilerin baskı ve tehditlerine maruz kalacak. Olan yine çocuklara ve velilere olacak. Türkiye eğitiminde yüzde 10 kaosu yaşanacak. Önümüzdeki yıl çocuklarımızın geleceklerinin heba edilmemesi için yüzde 10 oranı yüzde 25'e çıkarılmalı. Böylece sınavla girilecek nitelikli okul sayısı artmış olacak. Akademik olarak 'başarılarını kanıtlamış okullar' sıradanlaşmayacak. Bunun olması durumunda Eskişehir'in ilk Anadolu liselerinden olan başarılarını kanıtlamış Kılıçoğlu, Fatih ve Muzaffer Çil Anadolu Liseleri nitelikli okullar arasına girmiş olacak. Başarılı okullardaki öğretmenlerin 'moral ve motivasyonu bozulmamış' olacak. Başarılı çocuklarımız özel eğitim kurumlarına gitmek zorunda bırakılmayacak...



******

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal:
Haruncuğum Eskişehirspor'a 10 milyon lira ver. Söz 2019'da tüm sülalemin oyları senin.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: Halilciğim sende bir gün benden olacak bir şey istesen, vallahi dişimi kırarım. Senin için hamsiyi kavağa çıkartırım ama sana değil 10, 1 milyon lira bile vermem(!)



******

FIKRA

ÖNYÜZÜNE TÜKÜRÜYORLAR


Bir diktatörün yeni talimatı;
-Üzerinde resmim olan pul bastırdım, bundan böyle bütün mektuplarda bu pullar kullanılacak. Bir süre sonra görülmüş ki pullar zarfa bir türlü yapışmıyor.
Diktatör küplere binmiş ve yetkiliyi çağırıp sormuş;
- Üstünde resmim olan pullar yapışmıyor, arkalarına zamk sürmediniz mi?
- Sürdük efendim, demiş yetkili ve eklemiş;
- Yapışmamasının nedeni, herkesin pulun ön yüzüne tükürmesi...'