Kullanılan ilaçların sağlığımıza olumlu katkısından çok birçok yan etkisi olduğunu biliyoruz.
En basit bir vitamin ilacının bile kullanma talimatına baktığımızda bakın neler yazıyor.
Kızarıklık ve içi su dolu kabarıklar, döküntüler, yüzde şişme, nefes alıp vermede zorluk, ciltte kabarıklık gibi alerjik reaksiyonlar;
Baş dönmesi, baş ağrısı, uykulu durum, duyu organı bozuklukları;
Karaciğer, kalp ve böbrekle ilgili değerlerde artış;
İshal, hazımsızlık, bulantı, karın ağrısı, anormal idrar kokusu.
Vitamin desteği olarak bilinen bir tabletin kullanma talimatında bu yan etkilerin görülebileceği yazıyor.
Doğal ve sağlıklı beslenmeden uzaklaştıkça hastalıklar ve ilaç kullanımı artıyor. İlaçların da faydası kadar zararı yani yan etkisi var.
7-8 yıl önce sigarayı bırakmak için eczaneden bir ilaç aldım. İlacın prospektüsünü (kullanma talimatı) okuyunca o kadar yan etkisi vardı ki neredeyse sigaradan daha fazla. İlacı kullanmaktan vazgeçip sigara içmeye devam ettim. Birkaç yıl sonra da hiçbir ilaç ve destek almadan sigarayı bıraktım.
İlaçları hastalıklardan korunmak veya hastalıklardan kurtulmak için kullanıyoruz ama yan etkisi hastalıktan daha beter, sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. O zaman doğal beslenerek sağlıklı kalmanın yollarını bulmalıyız.
Eğitimin yan etkilerine gelince.
Eğitimin amacı iyi insan yetiştirmek. Kendisine, ailesine, çevresine nihai olarak tüm evrene zarar vermeyen ve aynı zamanda bütün bunlara fayda sağlayan insan yetiştirmek özellikle de okul eğitiminin temel amacı.
Peki, eğitim kurumları bu amacı gerçekleştirebiliyor mu?
Bu soruya evet diyebilmek çok zor. Sadece ülkemiz için değil tüm dünya ülkeleri için çok zor.
Anaokuluna başlayan bir çocuk 'iyi çocuk' olma özelliklerini taşıyor. Çünkü anaokulunda çocuklarımız paylaşımcı, yardımlaşmaya istekli, yaratıcı ve sorgulayıcı. Öğrenme istek ve heyecanı en üst seviyede. Aldığı sorumluluğu yerine getirmek için olağanüstü çaba gösteriyor.
Sınıf ve okul seviyesi yükseldikçe eğitimin yan etkileri devreye giriyor.
Eğitimin bazı yan etkilerini birlikte bakalım.
Çocuklarımız eğitim kurumlarında aldığı eğitimlerin sonucunda bencilleşiyor. Sorumluluk almaktan uzak duruyor veya aldığı sorumluluğu yerine getirmiyor.
Bir işi/şeyi bitirmenin zevkine varamıyor çünkü başlamıyor.
Yavaşlamayı bilmiyor. Hep aceleci ve sabırsız. Her şeyi emek harcamadan bir an önce elde etmek istiyor. İşe çabuk girmek, işte hızlı yükselmek istiyor bilgi, beceri, yetenek ve yetkinliğine bakmadan.
Gençlerimiz en iyi üniversitelerden mezun oluyor ama maalesef ilimden, bilimden ve felsefeden yoksun. Tarafsız bir bölgede bulunma ve tarafsız bir bölgeye girme riskini göze alamıyor. Hep kendi ideolojik bölgesinden tek taraflı beslenmeye devam ediyor. Ötekileştirmeyi varlığını sürdürmenin tek yolu olarak görüyor.
Eğitimin bir başka yan etkisi çocuklarımızı, gençlerimizi vicdan ve adaletten yoksun bırakıyor. Kendini sorgulama ve gerektiğinde önce kendisine direnebilmeden uzak kalıyor. Vicdan ve adaletin huzur, mutluluk ve sağlık için ne kadar önemli olduğunun farkına varamıyor.
Günümüz çocuklarımıza verdiğimiz eğitimin maalesef daha bir çok yan etkisi var.
Eğitimin bazı yan etkilerini Milli Eğitim Bakanımız da kabul ediyor ve şöyle diyor 'misafir geldiğinde çıkmayan, düğün olduğunda gitmeyen, bayrama katılmayan, cenaze törenlerine gitmeyen, kendi değer sistemini yaşamı içerisinde bulamayan çocuklar yetiştirdiğimizin farkındayız' diyor.
Mademki farkındayız o zaman eğitimin yan etkilerinden çocuklarımızı arındırarak bir an önce iyi insan yetiştirme sistemini kurmamız gerekiyor.
RECEP TAŞEL'İN FARK YARATACAĞINA İNANIYORUM
Eskişehir'e ilk gelişim 1995 yılı. 25 yıl önce. Ankara'da bir okulda yöneticilik yaparken Eskişehir'e İlköğretim Müfettişi olarak gelmiştim. Daha sonra Milli Eğitim Müdür Yardımcılığına başladım. Eskişehir'in eğitim kalitesini arttırmak konusunda birçok kişinin destek ve görüşlerinden yararlandım. Recep Taşel'de bunlardan biri. Recep Taşel Eskişehir'de ilk tanıdığım çok değerli ve dost bir insan. Eskişehir CHP İl Başkanlığına aday olduğunu öğrenince çok sevindim. Çünkü Recep Taşel alacağı il başkanlığı görevinde fark yaratacak beceri, yetkinlik ve kişiliğe sahip. Ayrıca siyasetin bazı olumsuz yan etkilerinden de Eskişehir'i arındıracağını düşünüyorum. Recep Taşel'e talip olduğu görev için hayırlı olsun diyerek başarılar diliyorum.