Anayasa değişikliği ve referandum tartışmalarının son bir kaç gün içerisinde yoğunlaştığı iki nokta var; ilki getirilmek istenilen sistemde 'Cumhurbaşkanının TBMM'yi fesih yetkisi var mı, yok mu?' İkincisi ise 'Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu oluşturma zorunluluğu var mı, yok mu?' soruları.
Anayasa değişiklik maddelerini inceleyen vatandaşların basit olarak anladıkları yerler olmakla birlikte paket içerisinde sadece hukukçuların anlayabileceği karmaşık kısımlarında olduğu ortada. O nedenle doğru bilgilenmek ve doğru bilgilendirmek son derece önem taşıyor. Yukarıdaki sorulara Anayasa üzerine yetkin olduğu bilinen kişilerin bile bazı noktalarda cevap veremeyip konuları yeni keşfetmiş gibi hareket etmeleri durumun önemini daha da arttırıyor.
Aslına bakılacak olursa burada görev yeni Anayasa paketini hazırlayana yani Hükümete düşüyor ama hükümet yetkilileri basit bir biçimde doğru bilgilendirme yapma imkanları varken kafaları iyice karıştırmaya çalışıyorlar sanırım. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamasına birlikte bakalım ne demiş? 'Anayasa değişikliği paketinde Cumhurbaşkanı'nın TBMM'yi fesih yetkisi yoktur; sadece TBMM seçimlerini yenileme yetkisi vardır.' Ne bu şimdi? En yetkili ağızlardan birinin açıklaması böyle mi olmalı? Direk olarak evet var kardeşim diyemeyeceksin lafı döndürüp dolaştırıp zorla yok öyle şey demeye getireceksin. İnsana gülerler ve emin olun gülünç oluyorsunuz. İkincisi Bakanlar Kurulu mevzusu aynı şekilde yasamanın en yetkili organı TBMM'nin 'Tarihi Süreçte Söz Milletin' isimli bültenin 42'nci sayfasında getirilmek istenen sistemdeki Bakanlar Kurulu nasıl anlatılmış ona da bakalım;
'Sistemde, 'Bakanlar Kurulu' olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.'
Ee hani Bakanlar ve Bakanlar Kurulu vardı? Bu da mı yanıltıcı bir açıklama yoksa. Ana Muhalefet Partisinin Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu CNN de katıldığı programda açıkladığında sunucular bile yeni farkına vardı Bakanlar Kurulunun olamayabileceğini.
Bu tartışmanın yapılmasındaki garabeti umarım, başta 'Evet' demek niyetinde olan herkes fark eder. Tarihimizin en önemli referandumu olduğu konusunda herkes hemfikir ama neyi oylayacağımız üzerinde bile anlaşamıyoruz.
Maalesef durum bu ve biz bu şartlarda normal bir vatandaştan doğru bir karar bekliyoruz. Emin olun hepimiz yanılırız. İnsanları bu kadar yanıltan bir sistem değişikliğini kabul etmek ne kadar imkansız ise bunu getirip onaya sunmakta o kadar yanlıştır. Bu yanlışı yapanlar hiç değilse aklımızla oynayıp Ekmeğin fiyatı arttı ama zam gelmedi gibi ifadelerle bizi kandırmaya çalışmasalar iyi olur.