Sevgili okurlar;
İslam dininde cömertlik (eli açık) kavramı çok büyük bir yer tutar, öyle ki Müslümanın evsafı (vasıfları) sayılırken ilk sıraya oturacak kavram cömertlik kavramıdır.
Biz de bugün ramazan olması nedeniyle bu Türkçede eli bol – eli açık kavramının bir Müslümanı bakın nerelere kadar götüreceğini hep berbaer izleyelim.
Farsçada (cevanmert) olarak bilinen kelime Türkçede kaynaklarda seha ve cud olarak bilinir.
Cömertlik, sehavet, ikram, ihsan ve yardım etme alışkanlığına verilen addır. İnsanın sahip olduğu imkanlardan Allah rızası için muhtaçlara ihsan ve yardım da bulunmasını sağlayan üstün bir ahlaki vasıftır.
Kerem, af, mürüvvet, dost ve arkadaşlara yardımcı olmak iyilik ve ihsan da bulunmak gibi güzel hasletler cömert ihsanın açık vasıflarıdır.
Cömertlik aynı zamanda Allah'ın sıfatlarından biridir. Zira onun bir ismi de kullarına kerem ve ihsanı bol sonsuz cömert ve ihsan sahibidir. Bu sebeple cömertliği ve cömertleri sever. Yine o güzel ahlakı sever kötü ahlaktan da hoşlanmaz.
Bir de şu var ki cömertlik sadece ve sadece dünyada yapılır. Bakın bununla ilgili ayeti okuyalım, o zaman güzel anlarız.
Bakara/254'üncü ayet;
Ey iman edenler, içinde ne bir alışveriş ne bir dostluk ne de (Allah'ın izni olmadıkça) bir şefaat bulunmayan kıyamet günü gelip çatmadan önce rızıklandırdığımız şeylerden Allah yolunda cömertçe harcayın, küfranı nimet içinde olanları zalimlerin ta kendisidir.
İşte yüce yaradan bu ayetle cömertliğin ancak dünya hayatında yapılabileceğini bildirmektedir.
Ecel gelip de kapı kapanınca kulun artık böyle bir imkanı kalmayacaktır. Zira ahiret kazanç değil hesap verme yeridir.
Ahiret hayatını gördükten sonra kul ah keşke bütün malımı Allah yolunda infak etseydim diye hayıflandığı zaman artık iş işten geçmiştir.
Bütün bunları yazmamdaki sebep şu mübarek gün Allah'ın bize lütfettiği rızıktan hesaba çekilmeden evvel ihtiyacı olan kullara yardım edebilmek içindir.
Unutmayalım ki;
Sen Allah'ı seversen Allah seni sevmez mi?
Sen dünyada insanlara cömert olursan Allah Teala ahirette sana cömert olacaktır.
Lutfü kereminden inşallah gizli ve açık günahlarımızı cevvad (cömert) ismi şerifi hürmetine affedecektir.