Kamuoyunda son dönemde tekrar tekrar gündeme gelen ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilenen konu TBMM nezdinde yeniden konuşulmaya başlandı. Bu konuşmaların daha öncekilerden bir farkı var o da defalarca tartışılan bu konunun kamuoyunda bu kez adeta TBMM'de kesin yasallaşacakmış şeklinde ele alınıyor olması! Peki durum gerçekten böyle mi? Gerçekten yasa Meclis'ten geçer mi? Birlikte bakalım. Her şeyden önce konuyu ve olayın öncesini kısaca hatırlamakta fayda var;
506 sayılı kanun ile çalışan SSK'lıda 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Emeklilik hususunda emeklilikte yaşa takılanlar ordusunu oluşturan temel gelişme, 1999'dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38'den 58'e, erkeklerde 43'ten 60'a çıkarılması idi. 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı da 65 oldu. İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti. Ve emekli maaşını hak ederek ayrılma şartları zorlaşmış oldu. Son günlerdeki olacakmış gibi bakılan konuda bu zor durumun kolaya çevrilme ve mağduriyet yaşayan bu kişilerin maaş alarak emekliliği hak etmeleri.
Emeklilikte yaşa takılanların bu kez bir başka umutlanmalarının nedeni ise uzun yıllardır ilk kez, Meclis'te çoğunluğa sahip partilerin ortak gündem konusu haline gelmeleri. Milletvekili sayısı 302'ye ulaşan dört parti, emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözülmesi için aynı noktada gözüküyor ancak iş yasallaşmaya geldiğinde durum aynı kalır mı? Zor gözüküyor. Çünkü iktidar partisi ile muhtemelen yerel seçimlerde ortaklığını devam ettirecek olan MHP'nin AKP'nin onayını almadan bu yasaya evet demesi mümkün gözükmüyor. Başta MHP olmak üzere muhalefet partileri emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek için Meclis'e yasa teklif vermiş olsa da, Hükümet olarak olaya nasıl bakıyorsunuz? MHP'ye destek verecek misiniz? sorusuna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın cevabı netti. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili soruya cevap veren İbrahim Kalın, 'Şu anda hükümetin gündeminde bu konu yok' diyerek bence olaya noktayı da Hükümetin tavrını da kesin koydu.
Kesin noktayı koymasının en büyük sebebinin ülkemizde emekli maaşı alanların sayısının 12 milyon 154 bin kişi olması, 2017 nüfusuna göre yaş ortalamamızın 32 olup yine 2017 yılı nüfusuna göre 65+ üstü nüfus 6 milyon 895 bin kişi (%8,53) olup, ülkemizde batı standartlarına göre bakıldığında emekli sayısının çalışan sayısına oranı en fazla yüzde 15'lerde kalması gerekirken yani yaklaşık 3 milyon emeklimiz olması gerekirken şu an emekli sayısının 12 milyon olup çalışanlara göre emekli oranımızın yüzde 60 seviyesinde olmasının olduğunu düşünüyorum. SGK'da tablo bu iken yüz binlerce kişinin gözü, 1 Ekim'de açılacak Meclis'e çevrilmiş olsa da bu yasanın geçme ihtimali bu nedenle bir hayli zayıf. EYT mağdurları Anayasa Mahkemesi'ne dahi başvuru yapıp sonuç alamadı. Dava reddedildi. Birçok hukukçu, uygulamanın hak ihlali olduğunu savunmaya devam etse de İç hukuk yolu tükendiği için yaşa takılan 150-200 kişi konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dahi taşımış olsa da Türkiye'nin içinde bulunduğu gerek uzun süreli kriz gerekse Sosyal Güvenlikte çığ gibi büyüyen açık EYT mağdurlarının sorununu giderecek yasanın çıkmasına büyük bir engel. Hükümetin duruşu da buna bir işaret. O nedenle erken umutlanmayın planlarınızı buna göre yapmayın demek en doğrusu!..